Buckingham Palace: – Uttalelser om rase skal tas på alvor

Den britiske kongefamilien bryter tausheten etter intervjuet med prins Harry og hans kone Meghan Markle.

Ikke tvil om hva britiske aviser skrev om tirsdag.
  • Torgeir Knutsen
  • NTB

Avsløringene som kom i intervjuet, har ifølge flere medier utløst en krise for kongehuset i en grad som ikke har skjedd siden prinsesse Dianas dager.

Etter 36 timer med stillhet kommer Buckingham Palace med en uttalelse på vegne av dronning Elizabeth.

Uttalelser om rase i intervjuet med prins Harry og hertuginne Meghan vil bli tatt på alvor, heter det i uttalelsen.

– Problemene som tas opp, spesielt de som omhandler rase, er urovekkende og vil bli tatt veldig alvorlig. Selv om noen av erindringene kan variere veldig, så blir de tatt veldig seriøst og de vil bli tatt opp i familien privat, skriver det britiske hoffet i uttalelsen.

I uttalelsen heter det at de to er høyt verdsatte medlemmer av kongefamilien og at hele familien er lei seg for å høre hvor vanskelig paret har hatt det de siste årene

Ekteparets påstand om rasistiske uttalelser førte til en bølge av spekulasjoner om hvem i kongefamilien det var som hadde ytret uro over hudfargen til parets første barn, sønnen Archie.

Under intervjuet med Oprah Winfrey kom paret med uttalelser om mange betente temaer.

Betente temaer

Hertuginne Meghan, som har svart mor og hvit far, snakket også om at hun hadde hatt selvmordstanker, men at hun ikke hadde opplevd å få noen støtte innenfor kongehuset. Det er disse to temaene som i kjølvannet av intervjuet har fått størst oppmerksomhet.

Avisen Daily Mail brukte tirsdag 25 sider på det den kalte giftige påstander, og tittelen, som fylte nesten hele tabloidforsiden, lyder «Hva har de gjort?".

Oppmerksomheten rundt intervjuet med Harry og Meghan har vært ekstrem.

Bombeangrep

Intervjuet med prins Harry og Meghan Markle blir stadig omtalt som et bombeangrep mot britenes mest berømte og mest avholdte familie.

Flere har forsøkt å trekke statsminister Boris Johnson inn i saken, men han har gjort det klart at han ikke vil kommentere det indre liv i kongefamilien. Johnson fikk selv rasismebeskyldninger fremsatt mot seg i den tiden da han var avisjournalist.

Men juniorministeren Zac Goldsmith, en nær medarbeider av Johnson, sier prins Harry er i ferd med å sprenge hele familien.

Generasjoner

Forfatteren Andrew Morton, som på 1990-tallet samarbeidet med prinsesse Diana om hennes selvbiografi, sier at påstandene til prins Harry og hertuginne Meghan vil ryste generasjoner, akkurat som Dianas skjebne gjorde.

Meghans far, Thomas Markle, som hun har et iskaldt forhold til, toner ned skandalepreget saken har fått. Han forsvarer kongefamilien og forklarer hendelsen med at en eller annen bare stilte et dumt spørsmål.

– Det kan ha vært så enkelt som det. En eller annen som stilte et dustete spørsmål, snarere enn at vedkommende var en fullstendig rasist, sa Markle til ITV tirsdag.

Noe over 17 millioner briter så intervjuet på CBS natt til mandag, mens 11 millioner benket seg og så programmet på ITV mandag kveld.