Gjerder, Nasjonalgarden og skarpskyttere skal sikre Bidens store dag. De som stormet Kongressen, sier de ikke vil gi seg.

Sikkerheten trappes kraftig opp rundt Kongressen før Joe Biden og Kamala Harris skal avlegge ed.

Torsdag denne uken ble det reist et sikkerhetsgjerde rundt USAs kongress.

Onsdag 20. januar klokken 12 skal Joe Biden tas i ed som USAs president. Seremonien finner som vanlig sted utenfor Kongressen. Mengden er derimot mer glissen enn normalt. Denne gang står kun landets lovgivere der. De får ha med maks en gjest hver.

De står da på de samme tribunene der illsinte og opprømte demonstranter vrimlet bare to uker før. Inntrengerne i Kongressen knuste vinduer, trengte seg inn, begikk hærverk, tok bilder og filmet mens de rystet USA og en hel verden.

Bekymret for seremoni

Sikkerheten rundt den demokratiske høyborgen er etterpå blitt kraftig kritisert. Fire sivile og en politibetjent døde etter opptøyene.

Nå er enkelte av politikerne bekymret for den normalt storslåtte seremonien der en ny president tas i ed. En av de nervøse er senator Mazie Hirono fra Hawaii.

– Vi skal snart ha en innsettelse. Jeg er bekymret for dem som skal delta, sier demokraten til amerikansk radio.

Hun påpeker at inntrengerne onsdag «ganske lett» brøt sperringene. Hun viser til at de var rede til å knuse ruter og begå hærverk.

Flere amerikanske medier har snakket med folk som deltok i protestene som endte med stormingen. USA Today skriver at de vil gjøre det igjen.

– Nasjonen trenger mer av dette, ikke mindre, sier Olivia Durlester (66) til avisen.

20. januar 2009 avla Joe Biden ed som USAs visepresident. I år er han på seremonien som president, men bibelen han bruker, er den samme.

Ber folk møte opp igjen

Cliven Bundy, en helt for USAs ytre høyre, skrev på Facebook at demonstrantene ikke gikk langt nok. Han er kvegbonde i Nevada og ble kjent etter en væpnet konfrontasjon med føderale myndigheter i 2014.

«Du kan ikke rense sumpen ved å stå et stykke unna og kjenne på lukten av den», skriver han.

På Parler – et sosialt medium – sirkulerer også oppfordringer om å finne frem våpen og møte opp igjen i hovedstaden før 20. januar.

Secret Service styrer

Rabalderet onsdag har utløst en heftig innsats for å styrke sikkerheten rundt innsettelsen 20. januar. Seremonien er fra før en såkalt National Special Security Event der Secret Service har styringen.

Dette betyr normalt blant annet:

  • Tungt politinærvær.
  • Bombehunder.
  • Et stort apparat for overvåking og etterretning.
  • Skarpskyttere.
  • Stengte veier og gater.
  • Flyforbud.

Secret Service sier at innsettelsen er «et grunnleggende element i vårt demokrati». Sikkerheten for dem som deltar, er «ytterst viktig», mener etaten.

Secret Service har, sier de, «i over ett år» arbeidet «utrettelig for å forutse og forberede seg på» alt.

Soldater fra USAs nasjonalgarde vokter nå Kongressen bak det nyreiste gjerdet.

6200 soldater

Etter kaoset onsdag er det satt inn ytterligere tiltak. 6200 soldater fra Nasjonalgarden utplasseres i hovedstaden. Styrkene kommer fra Virginia, Pennsylvania, New York, New Jersey, Delaware og Maryland. I 30 dager skal de forsterke vakthold og bistå kongresspolitiet.

I tillegg har Forsvaret satt opp et to meter høyt gjerde 150 meter fra bygningen. Det er konstruert slik at det er vrient å klatre over. Bak gjerdet står allerede vaktposter fra soldatstyrkene som er sendt til DC.

Fra 200.000 til 1000

På forhånd var det antatt at innsettelsen i år ville ha færre utfordringer med sikkerhet. På grunn av pandemien er det hele skalert kraftig ned. Biden har bedt folk om ikke å møte opp. Vanligvis selges opptil 200.000 billetter. I år er det 1000.

Dessuten vil den avgående presidenten ikke delta. Dermed blir det ikke noe møte i Det hvite hus først. Secret Service trenger ikke bekymre seg for en felles kjøretur derfra gjennom bygatene til Kongressen.

– I fred og i opprør

Komiteen for innsettelsen ledes av senatorene Roy Blunt (R) og Amy Klobuchar (D). Etter stormingen bekreftet de to at seremonien ikke blir avlyst.

– Den flotte amerikanske tradisjonen med en innsettelsesseremoni har gått av stabelen i fred og i opprør, i velstand og i motgang, sier de i en erklæring.

De fastslår at Biden og Harris skal tas i ed på vestsiden av kongressbygningen den 20 januar 2021.