100.000 fulgte den politiske satiren han laget fra gutterommet - så stormet politiet hjemmet hans
KAIRO (Aftenposten): Stort publikum i sosiale medier gir makt til unge egyptere og skaper frykt hos landets autoritære lederskap.
Mohamed Mamdouh (22) sitter hjemme i stuen. Klokken er et sted mellom tre og halv fire på natten, men han er fullt påkledd. Bukse, singlet, skjorte og sko. Han venter. Vanligvis sover de alle sammen på denne tiden. Mor, far og lillesøster på syv.
Men denne natten tør ikke Mamdouh å legge seg. Den siste tiden har flere han kjenner blitt arrestert. Fra fengselet har de fortalt venner og familie at politiet spør etter Mamdouh. Han er nestemann og det vil antakelig skje i løpet av denne natten.
Hva skjedde med revolusjonen?
Hvis vi spoler tilbake fem år, til 2011, var det håp og optimisme i Egypts gater. Folk hadde fått erfare at hvis de sto sammen kunne til og med diktatorer veltes. Frihet virket nærmere enn på lenge den dagen Hosni Mubarak, diktatoren som hadde regjert i 30 år, gikk av. Men få hadde tenkt på hva som skulle komme etterpå.
- Fulgte du med på Egypt i 2011? Her er en av Aftenpostens ledere som ble skrevet i starten av revolusjonen: Misnøyens vinter i Egypt.
Nå, fem år senere er det mange som spør seg hva som står igjen etter det Vesten kaller for den arabiske våren.
– Situasjonen var dårlig før 2011 og den er dårlig nå, sier 22 år gamle Mamdouh til Aftenposten da vi møter ham i Egypts hovedstad.
Ifølge Amnesty International blir mennesker fortsatt borte – som under Mubarak. Mennesker blir fortsatt torturert. Og mennesker blir fortsatt fengslet uten rettferdige rettssaker.
I den siste rapporten fra Amnesty navngitt «Offisielt eksisterer du ikke», skriver de at et nytt mønster av menneskerettigehtsbrudd har oppstått over de siste 18 månedene. Hundrevis av politiske aktivister og demonstranter, inkludert studenter og barn, har blitt vilkårlig anholdt, arrestert og «forsvunnet» i hendene på staten.
Jeg er mest redd for å forsvinne, for å bli kidnappet. Hvis jeg blir arrestert, vil folk i det minste vite hvor jeg er – Mohamed Mamdouh
I fjor satt 23 journalister i egyptiske fengsler ved årets utgang, noe som gjør landet til den nest største fengsleren av journalister, kun slått av Kina.
– Det er antageligvis ingen steder hvor klimaet for pressen har forverret seg raskere enn det har gjort i Egypt, skriver presserfrihetsorganisasjonen Committee to Protect Journalist (CPJ) på sine nettsider.
På pressefrihetsindeksen til Reportere uten grenser ligger Egypt på 159. plass av totalt 180 plasser.
Da Egypt våknet
Resultatet av revolusjonen kan virke magert når man ser på dagens situasjon i Egypt. Landet sliter økonomisk, har store utfordringer med terror og begår en rekke brudd på menneskerettighetene. Men én ting er annerledes. Slik forklarer Mamdouh endringen:
– Revolusjonen bygget personligheten min.
Han var bare 17 år gammel den gangen. Han tok del i revolusjonen sammen med millioner av andre og minnes den som noe bra. Det var og vil for han alltid være den dagen landet hans våknet opp.
– Plutselig var ungdommen der og de hadde meninger. Språket deres var også nytt. De snakket om frihet, integritet og rettferdighet. Det hierarkiet som var før 2011, da ungdommen skulle tie i møte med de eldre, det er borte, forteller professor Nefissa Naguib ved Sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Oslo.
Hun mener dagens Egypt er sterkt preget av et generasjonsskille.
Vil bli like god som Jon Stewart
Revolusjonen åpnet øynene til Mamdouh. Han var blitt samfunnsengasjert og ville bli journalist. Da han begynte på studiene i 2013, fikk han også en ny hobby – å lage filmer. Morsomme filmer. Satiriske filmer.
– Idolene mine er Jon Stewart, John Oliver og Bassem Youssif, forteller Mamdouh.
- Enkelte statsledere er bedre med humor enn andre. Her er Obamas beste vitser – og noen andre presidenter med komikertalent.
Han understreker likevel at det er politikk som er hovedinteressen. Satiren, humoren, er bare verktøy han bruker for å formidle et budskap.
Han brukte et av rommene i foreldrenes hus som studio. Et bord, en lampe, Mohamed Mamdouh og en gruppe venner til å hjelpe – var alt som trengtes. Tre år og 100.000 følgere på Facebook senere utgjør disse vennene fortsatt teamet til Mamdouh, som i dag er en av Egypts fremadstormende unge satirikere.
En ny generasjon
Han harselerer med kjendiser, politikere, nyhetsankere – ja, alle som har vært fremme i søkelyset på en eller annen måte. Og han er ikke alene.
– Nå er det ungdommen som setter dagsorden. De ser seg nå i stand til å stille spørsmål ved makthavernes legitimitet og handlemåter og krever endringer. Tidligere makthavere har ikke vært vant til å måtte forholde seg til at befolkningen – særlig de unge – utfordrer deres regime, forteller Naguib.
Hun legger til at før 2011 var det en rød linje med tanke på hva man kunne si og ikke si. Alle visste hvor den gikk. Men etter at den ble krysset under revolusjonen, føler folk at de ikke kan gå tilbake.
- Satire blir heller ikke veldig høyt verdsatt av Tyrkias president. Se videoen som fikk president Erdogan til å se rødt.
– Vil knuse opposisjon blant de unge
Ungdommens selvstendighet, og ikke minst formidlingsevne, skremmer myndighetene. De siste månedene har flere hundre demonstranter og aktivister blitt arrestert, over 150 har fått fengselsstraffer på mellom to til fem år.
Islam Gawish er en av flere unge mennesker i Egypt som Aftenposten har snakket med. Han er en kjent tegneserieartist og har også opplevd å bli arrestert. Tegningen under er hans: «Journalistikk er ikke kriminelt» står det.
Mamdouh er redd for å bli en av statistikken etter det som skjedde 24. april i år. Det var den natten han satt og ventet på at politiet skulle komme for å arrestere ham.
Selv om han visste de kom, ble han fortsatt skremt da maskerte politimenn stormet inn huset, rettet våpnene mot ham og tok han med seg. Ute i bilen knøt de undertrøyen hans over hodet, foran øyene, så han ikke kunne se.
– Jeg tenkte at jeg aldri kom til å komme ut igjen.
Det han frykter mer enn fengsel
18 dager tilbrakte han i en fengselscelle på politistasjonen. Nå er han ute etter å ha betalt over 20.000 norske koner i kausjon. Men tiltalen står fortsatt ved. Han er tiltalt for å bli med i en terrorgruppe, for å forsøke å velte regjeringen, for å mane til opprør i tillegg til seks andre punkter.
– Egyptiske myndigheter bruker argumentet «nasjonal sikkerhetstrussel» til å knuse opposisjonen blant Egypts ungdom, skriver Human Rights Watch i en fersk pressemelding.
– Dette er en politikk av usikkerhet, ikke sikkerhet, som etterlater unge mennesker uten det minste rom for fredelig opposisjon, uten at de risikerer å havne i fengsel, fortsetter Human Rights Watch-rapporten.
– Jeg tror de har arrestert alle sammen, spøker Mamdouh om Egypts ungdom.
Men å bli arrestert er likevel ikke hans største frykt.
– Jeg er mest redd for å forsvinne, for å bli kidnappet. Hvis jeg blir arrestert, vil folk i det minste vite hvor jeg er.
Ønsker du flere nyheter fra vår Midtøsten-korrespondent? Følg henne på Facebook, Instagram og Twitter.
Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.