Pelosi bekrefter ny riksrettsprosess mot Trump
Nancy Pelosi, speaker i Representantenes hus, sier det utarbeides en ny riksrettstiltale mot president Donald Trump.
– For å beskytte vår grunnlov og vårt demokrati vil vi handle raskt, fordi denne presidenten representerer en overhengende trussel mot begge, skriver hun søndag i et brev til demokratene i Representantenes hus.
Bakteppet er onsdagens storming av Kongressen, som er USAs nasjonalforsamling. Fem mennesker døde og mange ble skadet da Trump-supportere stormet bygningen. Det skjedde etter at presidenten hadde oppfordret tilhengere til å marsjere til Kongressen.
Pelosi sier tiltalen skal behandles med alvor, men også raskt, med få dager igjen av Trumps presidentperiode.
– Faren for det pågående angrepet på vårt demokrati som denne presidenten utøver, forsterkes, og det samme gjør det umiddelbare behovet for handling, sier Pelosi.
Vil presse Pence
Pelosi forklarer at Representantenes hus, som står for tiltalen, først vil forsøke å tvinge visepresident Mike Pence og regjeringen til å avskjedige Trump ved å bruke det 25. grunnlovstillegget.
Dette grunnlovstillegget åpner for at visepresidenten og halve regjeringen kan varsle Kongressen om at presidenten er uegnet, som fører til at visepresidenten overtar makten.
Mandag vil de demokratiske lederne av Representantenes hus jobbe for å raskt få vedtatt en resolusjon med hensikt å avskjedige Trump. Dersom republikanerne blokkerer dette forsøket, noe som er høyst sannsynlig, vil Representantenes hus møtes for å stemme over saken tirsdag.
Pelosi sier at resolusjonen oppfordrer Pence til «å samle og mobilisere regjeringen til å bruke det 25. grunnlovstillegget for å erklære presidenten uskikket til å utføre sine plikter».
Biden vil unngå riksrett
Det er ikke ventet at Pence tar føringen for å tvinge Trump ut, selv om det har vært mye snakk om den muligheten i flere dager i Washington.
Håndjern, våpen og drapstrusler. Dette tyder på at stormingen av Kongressen var mer alvorlig enn først antatt.
Deretter vil Representantenes hus gå videre for å vurdere tiltalepunktene, opplyser Pelosi. Dato for avstemningen er ikke satt.
Tidligere søndag ble det kjent at påtroppende president Joe Bidens rådgivere prøver å finne en måte Trump kan sanksjoneres på uten at han stilles for riksrett.
Utad sier Biden at det er opp til Kongressen å beslutte hvordan Trump skal sanksjoneres for sin rolle i det voldelige angrepet på kongressbygningen onsdag, men ifølge CNN jobber hans rådgivere med speaker Nancy Pelosi og andre ledende demokrater for å finne en annen utvei enn riksrett.
En riksrettssak i Senatet kan forsinke presidentens ministernominasjoner og annet viktig arbeid, deriblant en stor økonomisk krisepakke som Biden planlegger å innføre. En avstemning om riksrett i Senatet kan uansett tidligst holdes 19.januar, altså Trumps siste fulle arbeidsdag som president.
Tvinges til å ta offentlig stilling
Demokratenes nummer tre i Kongressen, Jim Clyburn, sier man kan omgå problemet ved at Representantenes hus venter flere måneder med å sende saken videre til avstemning i Senatet. Da vil Trump for lengst være ute av Det hvite hus, men en eventuell dom vil hindre ham i å kunne stille som presidentkandidat i neste valg.
Avstemningen vil også tvinge republikanerne til nok en gang å støtte eller ta avstand fra Trump.
Forslaget om riksrett vil sannsynligvis bli godkjent i Representantens hus, der demokratene har flertallet. I Senatet kreves to tredjedels flertall for å få Trump dømt. Det betyr at alle de 50 demokratene og minst 17 republikanere i Senatet må stemme for å dømme ham. Så langt har bare to republikanske senatorer sagt offentlig at de ikke ønsker at Trump skal sitte ut presidentperioden.
Minst 25 terrorsiktelser etter stormingen av Kongressen
Det er tatt ut minst 25 siktelser for innenlands terrorisme etter at presidentens støttespillere stormet Kongressen 6. januar, melder Reuters.
Det kommer frem i et referat fra en samtale mellom demokraten og kongressmannen Jason Crow og Ryan McCarthy, som har en stilling tilsvarende statssekretær med ansvar for hæren i det amerikanske forsvarsdepartementet.
I samtalen kom det også frem det ble funnet våpen, hjemmelagede brannbomber og andre eksplosiver blant dem som angrep USAs nasjonalforsamling.
Forsvarsdepartementet er klar over at det fortsatt er fare for lignende angrep i dagene frem til og på selve innsettelsesseremonien den 20. januar, opplyser McCarthy. Den dagen blir Joe Biden formelt innsatt som USAs 46. president.