Verden

Minst 26 drept på flyplassen i Aden like etter at regjeringsfly landet

Minst 26 personer ble drept i kraftige eksplosjoner på flyplassen i Aden like etter at Jemens nye regjering landet onsdag, melder flere kilder.

Det oppsto panikk da det smalt på flyplassen i Aden, der store folkemengder var møtt opp.
  • NTB-AFP-AP

AFP viser til regjeringskilder som sier at minst 26 ble drept og over 50 såret i eksplosjonene som kunne høres idet medlemmer av regjeringen forlot flyet. Dødstallet bekreftes av det lokale helsevesenet.

Det skal være snakk om to eksplosjoner, den første i en bygning på flyplassen, der det slo opp kraftig svart røyk. Den andre eksplosjonen kom da noe som lignet en rakett slo ned på rullebanen der flere hundre mennesker hadde stått noen øyeblikk tidligere.

Folkemengden var der for å hilse regjeringen velkommen, men ble skremt vekk av den første eksplosjonen. Omstendighetene rundt hendelsen er fortsatt uklare.

Bilder fra flyplassen viser at flere regjeringsmedlemmer løp opp trappen og inn i flyet da bakken ristet av eksplosjonene. Tjenestemenn sier at det lå lik flere steder på rullebanen, ikke langt fra det parkerte flyet.

Ansvar

Ingen har så langt tatt på seg skylden for eksplosjonene, men tjenestemenn kaller det «en feig handling utført av den iranskstøttede Houthi-militsen».

Flyet med medlemmene av den nye regjeringen kom fra Saudi-Arabia. Ingen i følget skal være blant de drepte.

– Vi forsikrer vårt stolte folk at medlemmene av regjeringen er trygge og at det feige terrorangrepet utført av Houthi-militsen ikke skal hindre oss i å utføre vår patriotiske plikt, sa Jemens informasjonsminister Moammar Al-Eryani.

Regjeringsmedlemmene, blant dem statsminister Maeen Abulmalik Saeed, ble raskt eskortert til presidentpalasset, melder saudiarabiske medier.

Samarbeid

Jemens internasjonalt anerkjente regjering og separatistene sør i landet ble 18. desember enige om et regjeringssamarbeid. De kom til den sørlige byen Aden onsdag etter å ha blitt tatt i ed i Saudi-Arabia lørdag.

Den nye regjeringen ble dannet i saudiarabisk regi som et motstykke til Houthi-opprørerne i nordvest og deres kontroll over Sana. Regjeringen ble tatt i ed av Jemens president Abedrabbo Mansour Hadi, som siden 2014 har levd i eksil i Saudi-Arabia.

Titusener av sivile er blitt drept og millioner er drevet på flukt i den fem år lange krigen som FN har kalt verdens verste humanitære krise.

Les også

  1. Jemen har vært slagmarken for Midtøstens kalde krig. Nå er det verre enn noen gang.

  2. FN: Overhengende fare for at Jemen rammes av den verste hungersnøden på flere tiår

Les mer om

  1. Krig
  2. Jemen