Rapport: Feil med automatisk fartsstyring før flystyrt i Indonesia

Flyet som styrtet i Indonesia i januar med 62 mennesker om bord, hadde problemer med den automatiske fartsstyringen, viser en foreløpig granskingsrapport.

Over 3.000 mennesker deltok i arbeidet med å hente opp omkomne og vrakdeler av flyet etter styrten i forrige måned. Her frakter politibetjenter en av vrakdelene.
  • NTB-AP-DPA

– Det var avvik ved begge throttle-spakene, sa de indonesiske myndighetenes etterforsker Nurchayo Utomo da den foreløpige rapporten ble lagt fram onsdag.

Den venstre spaken gikk for langt tilbake, noe som førte til tap av motorkraft, mens den høyre spaken satte seg fast like før flyet styrtet, ifølge rapporten.

Boeing 737-500-flyet fra Sriwijaya Air styrtet i sjøen 9. januar. Alle de 62 om bord omkom. Flystyrten skjedde bare minutter etter avgang fra Jakarta.

Den endelige rapporten ventes å være ferdig tidlig neste år.

– Vi etterforsker fortsatt for å finne ut hva som gikk galt, fordi 13 komponenter er koblet til throttle-enheten, sa Nurchayo onsdag.

Piloter på tidligere flyginger med det 26 år gamle flyet hadde meldt om problemer med den automatiske fartsstyringen, fortalte han. Flyet var ute av drift i ni måneder som følge av koronapandemien, men det gjennomgikk inspeksjon før det ble satt inn i drift igjen i desember, ifølge selskapet og luftfartsmyndighetene.

Nurchayo opplyste også at flyets taleregistrator fortsatt ikke er funnet, og at den kan gi svar på hva som skjedde. Ferdskriveren er funnet.