Zuma: Mugabe er satt i husarrest

Sør-Afrikas president Jacob Zuma sier Zimbabwes president Robert Mugabe er satt i husarrest.

Væpnede soldater patruljerer gatene i Harare, Zimbabwe onsdag morgen. Det militæret sier at de har presidenten og hans kone i varetekt og at de nå sikrer regjeringskontorene, samt patruljerer hovedstadens gater etter en urolig natt.

Zuma sier, ifølge BBC, at han har snakket med Mugabe på telefon. Mugabe skal ha fortalt ham at han er satt i husarrest i hjemmet sitt, men at han ellers har det bra.

Den sørafrikanske presidenten sier han er sterkt bekymret for situasjonen, få timer etter at militæret tok kontroll i hovedstaden Harare. Zuma snakker på vegne av Samarbeidsorganet for det sørlige Afrika (SADC), som i alt har 15 medlemsland

Både BBC og Sky News siterer ikke navngitte kilder som sier at kona Grace Mugabe (52) har forlatt landet. En opposisjonspolitiker har opplyst at hun har flyktet til Namibia. Det er imidlertid ikke bekreftet.

Avsatt visepresident tar over makten

Etter en urolig natt kom det i morgentimene onsdag beskjed om at presidenten er anholdt og at visepresidenten inntil videre skal lede partiet og Zimbabwe.

Zuma ber militæret og regjeringen om å finne en minnelig løsning på situasjonen, og han oppfordrer også til ro og tilbakeholdenhet.

«Dette er ikke et kupp. Det ble besluttet å gripe inn fordi vår konstitusjon er blitt underminert», heter det på ZANU–PFs konto på Twitter.

Inntil videre vil «kamerat» Emmerson Mnagngawa ta ledelsen i partiet, fremgår det. Han ble i forrige uke sparket som landets visepresident av Mugabe og flyktet deretter til utlandet.

Regjeringspartiets Twitter-konto overtatt

Militæret i Zimbabwe avviser i en TV-overført tale at det dreier seg om et kupp og understreker at Mugabe er trygg. I natt kom det meldinger om både skyting og eksplosjoner.

Av ZANU-PFs twitterkonto fremgår det at presidenten er anholdt, uten at det spesifiseres på hvilken måte det skjedde:

Partiet hevder at pågripelsen var nødvendig, både av hensyn til grunnloven og til nasjonen:

«Hverken Zimbabwe eller ZANU er eid av Mugabe og hans kone. I dag starter en ny era, og kamerat Mnangagwa vil hjelpe oss å få et bedre Zimbabwe».

«Korrupte personer og forbrytere er arrestert. Og en eldre mann som var blitt utnyttet av sin kone er blitt pågrepet», heter det om president Robert Mugabe (93) og hans kone Grace.

«De få smellene som er blitt hørt, kom fra skurker som motsatte seg arrest, men nå er de i forvaring», ifølge twitterkontoen.

There was no coup, only a bloodless transition which saw corrupt and crooked persons being arrested and an elderly… https://t.co/tLo8QF4M8H

Hvis twittermeldingene skrives av personer som nå har tatt makten, tyder det på at hæren har grepet inn for å hindre at Grace Mugabe, ofte kalt «Grådige Grace», overtar makten i Zimbabwe etter hennes 93 år gamle ektemann.

Graces fremste rival i kampen om å overta makten, «krokodillen» Mnagngawa, hylles som den som skal hjelpe Zimbabwe til en bedre fremtid.

Samtidig kommer det meldinger om at en av presidentfruens fremste støttespillere, finansminister Ignatius Chombo, er pågrepet. Han er et ledende medlem av partifraksjonen G 40, som går inn for at Grace Mugabe blir landets neste president.

Skudd og eksplosjoner

Et vitne som bor i nærheten av Mugabe i hovedstadsforstaden Borrowdale, sier at mellom 30 og 40 skudd ble avfyrt på kort tid natt til onsdag.

Litt tidligere skal også tre eksplosjoner ha blitt hørt i nærheten av et universitet i Harare.

93 år gamle Robert Mugabe har styrt Zimbabwe siden 1980, og opposisjonen hevder at han planlegger å overlate presidentposten til sin 41 år yngre kone Grace.

Tirsdag kveld begynte rykter om et militærkupp å svirre etter at det ble observert en kolonne med panservogner og andre militære kjøretøy i utkanten av Harare. Kolonnen var på vei mot en militærforlegning og kom langs en vei der det rett nok er mye militær trafikk, men utløste likevel frykt for et kupp.

Heksekunst og «krokodillemann»

Mugabe anklaget 75 år gamle Emmerson Mnangagwa for å planlegge en maktovertagelse, blant annet ved hjelp av heksekunst. Mnangagwa regnes som Zimbabwes rikeste mann og nyter stor støtte fra de militære, noe Mugabe rett nok også har gjort opp gjennom årene.

I går kom forsvarssjef Constantino Chiwenga med en klar advarsel til Mugabe:

– Vi skal få minne dem som står bak dette forræderske, skitne spillet, om at det militære ikke vil nøle med å handle, dersom det skulle bli nødvendig å beskytte vår revolusjon!

«Krokodillen» Emmerson Mnangagwa i august, før han fant det tryggest å komme seg ut av landet der han inntil nylig var visepresident

Omgitt av 90 andre høyere offiserer avfyrte forsvarssjefen den verbale kraftsalven under en pressekonferanse.

Chiwenga ga også landets presidentpar ordre om å slutte å kritisere landets væpnede styrker, skriver The Times.

Soldater har tatt over TV-kanal

Natt til onsdag skal flere soldater ha tatt seg inn i lokalene til Zimbabwes statlige kringkaster ZBC, melder Reuters. Noen av de ansatte skal ha blitt mishandlet, opplyser to ansatte og en menneskerettighetsaktivist til nyhetsbyrået.

Zimbabwes forsvarssjef Major-General SB Moyo (t.h.) annonserer at det militære har tatt kontroll over den statlige kringkasteren ZBC onsdag morgen.

På grunn av den politisk ustabile situasjonen oppfordrer både den amerikanske og britiske ambassaden deres statsborgere som oppholder seg i Zimbabwe, til å holde seg på et trygt sted til de får nærmere beskjed.

Stenger ambassade

Forsvarssjef Chiwengas klare melding til landets politiske leder siden 1980 kom bare en ukes tid etter at Mugabe sparket visepresident Mnangagwa.

Dette gjorde presidenten etter at hans kone Grace hadde uttalt offentlig at Mnangagwa (75) er en slange «som må slås i hodet», melder BBC.

Grace (52) giftet seg med Robert Mugabe i 1996, fire år etter at presidentens første kone døde av nyresvikt.

Årsaken til at den avsatte visepresidenten, ifølge førstedamen, burde få så ublid behandling, er nok at han har tillatt seg å irettesette president Mugabe i all offentlighet: Regjeringspartiet ZANU-PF, har Mnangagwa påpekt, «er ikke din private eiendom som du og din kone kan gjøre hva dere vil med».