Verden

Forskerne bløffet russere i et eksperiment. Resultatet avslører mye om Putin og russerne.

MOSKVA (Aftenposten): Russiske velgere ble lurt trill rundt av forskere som vil sjekke hvor stor makt Putin egentlig har over folket.

Putins popularitet er så stor i Russland at han kan få hver femte russer til å stemme på en helt fiktiv kandidat. Et eksperiment avslører ukjente sider ved Putins enorme innflytelse i Russland etter 17 år med makten.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

Da det uavhengige instituttet Levada skulle gjennomføre sin månedlige meningsmåling, valgte forskerne å bløffe deltagerne: Inn i undersøkelsen havnet et lurespørsmål om en helt fiktiv presidentkandidat.

Så ble de 1600 deltagerne spurt om de ville stemme på den oppdiktede personen hvis vedkommende hadde støtte fra Putin.

Svarene sier mye om Russland etter 17 år med all makt samlet rundt Putin – og hvor lett det er å jukse med meningsmålinger.

President Vladimir Putin ser på fyrverkeri over Moskva 9. september i anledning en gigantisk feiring av at den russiske hovedstaden er 870 år. Putin opptrådte på flere PR-show som er beregnet på å opprettholde og øke hans oppslutning.

Slik var lurespørsmålet

"Har du hørt at Putin i forrige uke uttrykte støtte for Semenov som kandidat til presidentvalget i Russland i 2017, og hvis ja, kunne du personlig tenkt deg å stemme på Semenov?", spurte forskerne.

Om lag én av fem spurte russere svarte ja:

Det var bare ett problem: Det finnes ingen russisk presidentkandidat som heter «Semenov».

Hvor mye makt har egentlig Putin?

– Vi gjennomførte eksperimentet for å forstå hvordan Putins autoritet påvirker russeres holdninger til valget, melder Levada-senteret.

– Dette viser at Putin har en kjerne i befolkningen som støtter absolutt alt han gjør automatisk og helt betingelsesløst, sier den politiske analytikeren Dmitrij Badovskij til avisen Vedomosti.

Andre tolker resultatet dithen at Russland ennå ikke er modent for demokrati.

Forskerne mener på sin side at resultatet egentlig er litt oppmuntrende, tatt i betraktning at Kreml har hatt full kontroll over TV-mediene i lang tid og knust all reell opposisjon.

– To av tre russere lot ikke kollektive forestillinger få avgjørende betydning på det standpunkt de inntok, påpeker Levada-senteret.

President Vladimir Putin på kick-off seremoni i Luzhniki-stadionet i Moskva i anledning fotball-VM neste sommer. Kreml satser enorme ressurser på at fotball-VM i Russland skal bli tidenes mest vellykkede fotballfest.

Russere vil ha mer Putin og flere reformer

– Russere flest føler landet er i en overgangsperiode nå. Spørsmål er hvilken vei Putin og hans etterfølger tar, sier sosiologprofessor Valerij Solovei ved Universitetet i Moskva MIGMO til Aftenposten.

– Det helt nye siden i sommer er at et stort flertall på alle sosiologiske målinger ønsker en forandring. Vi har ikke sett så sterke reformstrømninger i Russland siden 90-tallet. Etter presidentvalget i mars må Putin ta en rekke avgjørende veivalg, sier Solovei.

Anonyme kilder i Kreml lekket denne uken Putins valgkampplaner til flere russiske medier:

  • Reform av rettsvesenet.
  • Økt kamp mot korrupsjon.
  • En rekke økonomiske reformer for å få fart på den russiske økonomien.

– På kort sikt er jeg pessimist, men på lengre sikt optimist. Russere vil være en del av Europa, og Putins maktelite innser at landet trenger reformer for å komme fremover. Spørsmålet er om Putin skjønner det, sier Solovei.

Fra august har Putin gjennomført et stort antall opptredener og PR-stunt, som tolkes som en innledning til det russiske presidentvalget. Alle regner det som sikkert at Putin blir gjenvalgt, men Kreml har satt seg som mål at valgdeltagelsen skal opp og at Putin får mer oppslutning enn ved forrige valg.

Konformitet og løgner

I russiske medier har mange gjort narr av dem som faktisk hevder å ha hørt om Semenov. De utgjør 11 prosent. Dette er ikke nødvendigvis løgnere, mener forskerne.

– Det viser bare en fullstendig mangel på interesse for politikk og et ønske om alltid å gi sosialt aksepterte svar, skriver Levada-senteret.

Putin under den store militærøvelsen Zapad-2017, som ble avsluttet denne uken.

49 prosent vil stemme Putin

I den ekte meningsmålingen gjorde Putin rent bord, slik han har gjort siden annekteringen av Krim i mars 2014.

Nesten halvparten av de spurte sier de vil stemme Putin.

I tillegg svarer 83 prosent at de mener Putin gjør en god jobb som president.

Målingene til Levada er mer grundige enn de fleste tilsvarende meningsmålinger i Norge og gjennomføres blant annet ved hjemmebesøk for å få ærligst mulige svar.

Les mer om

  1. Russland
  2. Politikk