Verden

Leger Uten Grenser forlater flyktningemottak i Italia i protest

Uverdige forhold får organisasjonen Leger Uten Grenser til å stanse sine medisinske aktiviteter på flyktningemottak på Sicilia.

Etter en farlig overfart er forholdene som møter flyktningene i Italia uverdige, mener Leger Uten Grenser.
 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

— Til tross for våre anmodninger er mottakene overfylt, det gis ingen informasjon om rettigheter, det er manglende sikkerhet – kort sagt er forholdene uverdige og de fortsetter å forbli det, sier Stefano di Carlo, landansvarlig for Leger Uten Grenser i Italia i en pressemelding.

Leger Uten Grenser stanser all medisinsk aktivitet inne i det første mottakssenteret i Pozzallo. Det samme gjør de med all psykologisk støtte på de andre mottakssentrene i Ragusa-provinsen på den italienske øya Sicilia.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Jonas Hågensen fra Leger Uten Grenser i Norge er det for øyeblikket ingen nordmenn som jobber ved disse mottakene i Italia.

FN offentliggjorde denne uken at over en million flyktningerhar tatt seg inn i Europa ved å krysse Middelhavet. Mange av disse er kommet via Italia.

Uverdige forhold

Minimumsstandarden fra myndighetene er for dårlig til at Leger Uten Grenser kan samarbeide om medisinske aktiviteter på mottaket. Igjen ber Leger Uten Grenser om en konkret og langsiktig løsning på de humanitære behovene til sårbare migranter, flyktninger og asylsøkere som har overlevd en hard reise for å nå Europa.

Migrant står i kø ved et mottakssenter i havnebyen Pozallo.
 • Siem Pilot har reddet 9000 flyktninger.
  — Under de rådene forholdene, som vi dessverre tror vil fortsette, vil ikke vi kunne fortsette å tilby en effektiv respons på de medisinske og psykologiske behovene til sårbare mennesker – inkludert gravide, mindreårige og ofre for tortur – i Pozzallo og i andre sentre gjennom Ragusaprovinsen, forklarer di Carlo.

Mange mangler ved systemet

Gjennom måneder med forhandlinger og i en rapport presentert en parlamentskommisjon sist måned, har organisasjonen kontinuerlig påpekt manglene til Italias mottakssystem. Like fullt har lokale og nasjonale myndigheter ikke kunne vise til noen konkrete tegn på forbedringer eller politisk vilje til å bedre forholdene. Leger Uten Grenser er bekymret for at forholdene på mottakssentrene vil forbli normen i Italia, påpeker de.

Lite oppmerksomhet

Det siste året har over 150000 mennesker ankommet Italia over sjøen, og 15000 av dem har ankommet Pozzallo.

— Stadig mindre oppmerksomhet rettes mot å gi beskyttelse til dem som ankommer etter lange reiser over sjøen. Under landgang må mottakssenteret på Pozzallo prioritere den fysiske og psykiske helsen til nyankomne, forteller Zamatto.

Kan Donald Trump bli USAs neste president? Aftenpostens korrespondent oppsummerer det politiske året i USA i podkasten Aftenposten Verden.Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.

Les også

 1. USA: Sykehusangrep skyldtes «menneskelig feil»

 2. Hard vinter venter flyktningene i Calais

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa