Verden

FNs sikkerhetsråd bak fredsplan for Syria

FNs sikkerhetsråd ga mandag enstemmig støtte til FN-utsendingen Staffan de Misturas bestrebelser på å få i gang en fredsprosess i Syria.

Det er foreløpig ingen ende i sikte for borgerkrigen i Syria. Dette bildet fra en markedsplass i Douma-nabolaget i Damaskus fra helgen viser ødeleggelser som Assad-regjeringen skal ha stått bak. Rundt 80 ble drept ifølge Syrian Observatory for Human Rights. Foto: Bassam Khabieh, Reuters, NTB scanpix

 • Ntb

Det er første gang på to år at Sikkerhetsrådet greier å stille seg bak en felles uttalelse om Syria, og den franske viseambassadøren til FN, Alexis Lamek, kalte erklæringen historisk.

Russland, som er en viktig alliert av Syria, stemte for erklæringen enda den krever politiske endringer i Syria for at en fredsprosess skal lykkes.

Men som eneste av de 15 medlemmene av Sikkerhetsrådet reserverte Venezuela seg mot de leddene i uttalelsen som krever en overgangsmyndighet i Syria.

— Det er en veldig farlig praksis å støtte en erklæring som krenker Syrias selvbestemmelse, sa Venezuelas FN-ambassadør Rafael Ramírez.

Diplomatisk tautrekking

Forhandlingene om uttalelsen, som er på tilsammen 16 punkter, har vart i én måned, med USA, Russland, Iran og Saudi-Arabia alle involvert i diplomatisk tautrekking om veien fremover for Syria.

Uttalelsen ble vedtatt etter at de Mistura orienterte Sikkerhetsrådet, kort etter at FN uttrykte forferdelse over et dødelig angrep på opprørskontrollerte Douma i helgen der 96 mennesker ble drept og 240 skadet.

Fredsinitiativet starter i september, og ideen er å invitere de krigende partene til fire arbeidsgrupper som skal ta seg av sikkerhet, terrorisme, politiske og juridiske rettigheter og gjenoppbygging av det krigsherjede landet.

Veikart

Initiativet til de Mistura bygger på veikartet som ble vedtatt av verdens stormakter i Genève i 2012, som legger opp til en syrisk-ledet politisk overgang uten at president Bashar al-Assads rolle blir spesifikt nevnt.

Mandagens erklæring sier heller ingenting om Assads fremtidige rolle, men vestlige land har gjort det klart at en overgang må innebære at Assad går av på ett eller annet tidspunkt.

I uttalelsen uttrykker de 15 rådsmedlemmene «sterk uro over at Syria-krisen har utviklet seg til å bli den verste humanitære krisen i verden i dag».

Kamp mot IS

Den franske utsendingen uttrykte håp om at et initiativ for en ny regjering i Syria kunne styrke kampen mot den såkalte Islamske staten (IS), som har seilt opp som den sterkeste motstanden mot Assad, men samtidig som en alvorlig trussel mot hele regionen og resten av verden.

Russland har nylig lagt frem en plan om å trekke Assad-regimet med i den internasjonale alliansen mot IS, men det er avvist først og fremst av Saudi-Arabia.

Minst 240.000 mennesker er drept siden fredelige demonstrasjoner i mars 2011 utviklet seg til full borgerkrig, og 12 millioner mennesker har måttet flykte fra sine hjem, enten internt i landet eller til utlandet.

 1. Les også

  Jan Egeland om Siv Jensens Syria-utspill: - Et uhyre populistisk utspill

 2. Les også

  Nærmere 250.000 migranter har krysset Middelhavet i år

 3. Les også

  Minst 96 skal være drept etter luftangrep i Syria

Relevante artikler

 1. VERDEN

  – Syrias opposisjon sier uforbeholdent ja til fredssamtaler

 2. VERDEN

  Sikkerhetsrådet vedtok Syria-resolusjon

 3. VERDEN

  Jan Egeland: - Bombingen av sivile i Syria setter respekten folkeretten i krig mer enn 100 år tilbake

 4. VERDEN

  En norsk superdiplomat til ha fått til noe i Syria de fleste trodde var umulig

 5. VERDEN

  Syria ber om hastemøte om Golan i FNs sikkerhetsråd

 6. VERDEN

  Denne uken snakker alle verdenslederne om ett land