Verden

Færøyene 2015: For første gang er åpen homofil valgt inn i parlamentet

TORSHAVN(Aftenposten) Grønlands parlamentarikere sa i vår ja til homofilt ekteskap. Nå er det bare på Færøyene hvor homofile hverken har rett til partnerskap eller ekteskap i Norden.

sonja.jpg
  • Arild Færaas
Bønnemøte for valget i Torshavn sentrum. Det var også mange utenfor bildet som sang, ba og hørte på preken. Mens arrangørene sier de ikke har en spesiell sak på agendaen, tolket mange møtet som en protset mot homoekteskap.

Få år tilbake var det å være åpent homofil på Færøyene like vanskelig som i de mest konservative delene av Sørlandet.

Først i 2006 stemte Lagtinget, med en stemmes overvekt, for at det skulle være forbudt å diskriminere homofile på bakgrunn av deres legning.

Aftenposten på Færøyene

Men nå er noe i ferd med å skje. Pride arrangeres, og sist gang var det flere tusen færinger som var med. Det skal Sonja Jogvansdottir ha en stor del av æren for. Hun er tidligere journalist, men jobber nå i fagbevegelsen og stiller til valg for Sosialdemokratene. SISTE: Valgresultatet fra Færøyene viser at Jogvansdottir kom inn med svært god margin.

— Homofile flyttet før

Mens homofile topp-politikere i Norge nå til dags er omtrent like kontroversielt som å flagge 17. mai, har det før Jogvansdottir i 2015 aldri vært noen åpent homofile politikere på Færøyene. Den første i Norden var norske Wenche Lowzow (H) som sto frem i 1979.

— Tidligere har det vært slik at de homofile har flyttet fra Færøyene til København, London eller andre metropoler. Det har ikke vært noe homomiljø på Færøyene i det hele tatt, sier Jogvansdottir til Aftenposten.

Selv om meningsmålinger viser at det er omtrent to-tredjedels flertall for at også homofile skal få retten til borgerlige vielse, falt forslaget i Lagtinget denne perioden. Men med nye representanter i Lagtinget er Jogvansdottir sikker på seier.

— Stemningen er slik at det ikke er noen vei tilbake. Og selv er jeg og kjæresten min nødt til å bruke den nye retten. Vi har jo kjempet så lenge for den.

«Ingen» homofile over 40

Sonja Jogvansdottir er 37 år, altså en ganske ung kvinne. Likevel vet hun knapt om noen andre homofile som er eldre henne, foruten kjæresten hennes på 41 år.

— Enten har de flyttet eller så er det ingen av de på 50, 60 eller 70 år som våger å stå frem som homofile. Det er merkelig.

- Hva har det betydd at du ikke har fått lov til å gifte deg på Færøyene fordi du er homofil?

— Man føler seg som en annenrangs borger i eget land.

Men snart kan hun trolig feire kjærligheten på samme måte som heterofile kan.

— Færøyene blir uansett ikke kvitt meg nå. Det er mitt land.

PAVENS HØYRE HÅND:

Les også

- Irsk homo-ja et nederlag for menneskeheten

Bønnemøte før valget

En dag tidligere, lørdag i Torshavn sentrum, strømmer rundt tusen mennesker til plenen foran Færøyenes parlament, Lagtinget. Flere menigheter står sammen om et «be for valget»-møte utendørs. 1000 mennesker er ikke småtterier i Torshavn. For å sammenligne kan du se for deg 30.000 utenfor Rådhuset i Oslo som ber til Gud om å få flest mulig personlig kristne inn ved kommunevalget.

Mange har tolket dette som en samling mot kjønnsnøytralt ekteskap.

Selv sier arrangør og evangelist Svenning av Lofti at det ikke er det.

Svenning av Lofti og kona Birgit foran Lagtinget. Birgi har tatt med seg mange færøyske flagg for anledningen.- Jeg ber for at flest mulig personlig kristne blir valgt inn i Lagtinget, sier hun.

— Vi er her for å be for Færøyene og valget. Vi skal hverken snakke mot noe eller for noe.Lofti, med en pins av det færøyske og det israelske flagget på venstre bryst, svarer likevel klart på spørsmålet fra Aftenposten om hva han synes om homofilt ekteskap.

— Det er ikke bra for landet. Jeg frykter det vil undergrave ekteskapet mellom mann og kvinne.

Leder av regjeringsparti droppet middag med lesbisk president

Noe som ble en internasjonal skandale i 2010 var da Jenis av Rana, som nå er leder av det kristenfundamentalistiske regjeringspartiet Senterpartiet, ble invitert i middag med Islands statsminister Johanna Sigurdardottir.

Den daværende islandske statsministeren er lesbisk, og dette uttalte Rana.

— Mitt parti er mot homofile ekteskap. Å gå i middagen ville antyde at jeg støtter en union som er naturstridig, og som fordømmes i Bibelen. Det vil jeg ikke.

Partilederen har tidligere også tatt til orde for å omvende homoseksuelle gjennom «kristen terapi».

Partiet som får Norges KrF til å virke ganske så liberalt ønsker også totalforbud mot abort i landet hvor det ikke er rett til abort med unntak for når det har vært en voldtekt, fare for morens helse eller ved fare for alvorlige arvelige sykdommer. Det fører til at mange færøyske kvinner drar til Danmark hvert år for å ta abort.

Og som kandidat Vilhelm Hendrik i Skalanum oppsummerer politikken sin til Aftenposten:

— Vi vil forsvare oss mot den ekstremt sekulære tankegang som skyller over oss.

LES FERSK REPORTASJE:

Les også

  1. Dette er hovedstaden i det som kan bli verdens neste selvstendige land