Assad har erobret viktig bydel i Aleppo: Opprørerne avskåret

Syriske regjeringsstyrker har drevet opprørerne ut av det nordøstlige Aleppo. Men sivilbefolkningen er fortsatt fanget i krigsinfernoet – Mellom liv og død. Vær så snill, be for oss, skriver syv år gamle Bana fra ruinene.

Beboere med vannkanner i et av områdene som fortsatt er kontrollert av opprørere. Men mandag klarte regjeringsstyrkene å lage en korridor gjennom Sakhour-bydelen, slik at opprørsstyrkene i Øst-Aleppo er splittet i en nordlig og sørlig del.

Syriske regimestyrker og deres allierte har mandag morgen erobret den viktig bydelen Sakhour og avskåret opprørsstyrkene i Aleppo, melder den syriske eksilgruppen bydeler, opplyser Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) og statlige medier i Syria.

De gjenværende opprørerne i byen er dermed delt i to i Øst-Aleppo og samtidig avskåret fra de opprørskontrollerte områdene vest i millionbyen.

Regimestyrkene tok i helgen kontroll over seks opprørskontrollerte bydeler i det østlige Aleppo, blant annet Masaken Hanano, Jabal Badro, Badeen, melder SOHR.

– Største krigsnederlag siden 2012

– Dette er opprørernes største nederlag i Aleppo siden 2012. De har mistet en tredjedel av sitt område i denne offensiven, konkluderer SOHR-direktør Rami Abdulrahman til The Guardian.

Mandag har Assads regjeringshær rykket inn og tatt kontroll over ni nye distrikter i Syrias største by, rapporterer Liveuamap, som logger de siste nyhetene fra borgerkrigen i Syria.

Liveuamaps siste oppdateringer viser at Assad-styrkene har tatt kontrollen over Sakhour og laget en korridor som splitter opprørsstyrkene i Øst-Aleppo.

Ny offensiv

Assads styrker innledet i midten av november en ny offensiv mot Øst-Aleppo, med god støtte fra tusenvis av sjiamuslimske krigere fra Libanon, Irak og Iran, samt russiske fly.

Før krigen var Aleppo Syrias største by med om lag 3 millioner innbyggere.

Opprørsstyrkene, som består av Den frie syriske hær (FSA) og flere jihadistiske militærgrupperinger, erobret byen i 2012.

En mann sykler gjennom støv av istykkerbombede bygninger i gatene i den opprørskontrollerte bydelen al-Shaar.

Syvåring tvitrer fra krigssonen

Ifølge SOHR skal 225 sivile blitt drept i denne offensiven, 27 av disse barn. Søndag døde minst 10 sivile under bombeangrep og krigshandlinger i Aleppo.

Flere tusener skal ha klart å flykte til det regjeringskontrollerte området i Vest-Aleppo, noen har tatt seg inn i det kurdiskkontrollerte området i nord. Men de aller fleste er igjen.

En av dem som har rapportert fra den beleirede byen, er syv år gamle Bana Alabed.

Hennes mor har tvitret om jentas krigsopplevelser, om utallige bombeangrep i nabolaget, venninnen som ble drept, om frykt og dagligliv i en krigssone.

Nå følger over 130.000 mennesker verden over familien i Øst-Aleppo.

La ut «en siste melding»

Søndag la moren Fatemah ut denne dramatiske meldingen:

«Vi utsettes for tunge bombeangrep nå. Kan ikke overleve mer. Når vi dør, fortsett å snakk for de 200.000 som befinner seg inne i byen. ADJØ. Fatemah»

– Mellom liv og død

Søndag skal familiens hjem øst i byen ha blitt ødelagt i et bombeangrep. For ved 12-tiden ble det postet et mørkt bilde av en støvete Bana.

– Huset er bombet, jeg ble nesten drept, forteller meldingen.

Mandag morgen kom et nytt livstegn fra Bana og hennes mor:

«Under kraftige bombeangrep nå. Mellom liv og død. Vær så snill, fortsett å be for oss. »

Sulter i vinterkulden

FNs nødhjelpsprogram ble trukket ut av byen i juli.

Ifølge Al Jazeera gikk man tom for forhåndslagret nødhjelp 13. november.

Internasjonale hjelpeorganisasjoner frykter at byens befolkning kun er dager unna en sultkatastrofe samtidig som vinterkulden kommer med temperaturer ned mot null grader på nettene.

Egeland: – Kunne ikke vært verre i Øst-Aleppo

Offensiven de siste dagene har enorme konsekvenser for sivilbefolkningen, advarer Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen og FNs spesialrådgiver for Syria.

Det mest alvorlige er ikke at det er slutt på maten i Øst-Aleppo, men at helsetjenestene stort sett har sluttet å fungere, sier Egeland.

– Det kunne ikke vært verre inne i Øst-Aleppo, og jeg tror ikke vi nå ser slutten på krigen i Aleppo. Striden fortsetter for fullt og forflytter seg. Nå er det to mindre beleirede områder i stedet for ett stort, sier Egeland.

Røyk stiger til værs eter et angrep på en bygning i Øst-Aleppo lørdag. Foto: Reuters / NTB scanpix

10.000 har flyktet

Mandag morgen meldes det om tunge artilleriangrep mot bydelene Al Shaar og Tareeq Al Bab i de østlige delene av Aleppo.

Om lag 10.000 sivile har flyktet fra de østlige delene av byen det siste døgnet, ifølge SOHR.

Noen har tatt seg frem til Masaken Hanano og andre regjeringskontrollerte områder vest i byen, mens andre har flyktet til den kurdiskkontrollerte bydelen Sheikh Maksoud i nord, ifølge SOHR.

– Aleppo er i ferd med dø

– Situasjonen i denne beleirede byen er svært ille. Tusenvis av innbyggere i øst flykter til den vestlige delen av byen. Aleppo er i ferd med å dø, sier Khaled Khatib, som er fotograf for De hvite hjelmene i Syria.

De hvite hjelmene, som kaller seg selv Syrias sivilforsvar, er en gruppe som driver hjelpearbeid i opprørskontrollerte områder.

Gjensyn etter fem år

Syrisk statlig fjernsyn viste lørdag et tårevått gjensyn mellom en soldat og hans familie etter at de ikke hadde sett hverandre på nesten fem år. Soldatens familie var hele denne tiden innesperret i den til nå opprørskontrollerte bydelen Masaken Hanano, het det i innslaget.

Den libanesiske Hizbollah-kontrollerte fjernsynskanalen Al-Manar viste søndag hvordan soldater og redningsmannskaper var i gang med å rydde en gate der det står utbombede bygninger på begge sider i Masaken Hanano.

Restene av en bygning i den opprørskontrollerte bydelen Qadi Askar før helgen.

– Mangler støtte

– Den som har fly, kan vinne, og den som har luftvernsystemer, kan holde stand, men de som tillater fly å bombe byer mens de forbyr luftvernsystemer, har bestemt at Assad forblir ved makten, sier Yasser al-Youssef, talsmann for opprørsgruppen Nour al-Din al-Zenki til DPA.

Syriske opprørere mangler støtte utenfra i kampen mot Assad, mener han.

Nour al-Din al-Zenki har tidligere mottatt penger og militært utstyr fra USA. Gruppen allierte seg deretter med al-Qaidas forlengede arm Nusrafronten, og er blitt anklaget av Amnesty International for å ha begått krigsforbrytelser.