Verden

400 hvaler strandet på New Zealand. Fortvilet kamp for å redde dem fra å dø.

Frivillige kjemper for å redde overlevende grindhvaler etter at 400 av dem strandet sør i New Zealand. Tre firedeler av hvalene er allerede døde.

 • NTB

Det er tidenes tredje største tilfelle av fenomenet der hvaler skylles eller svømmer i land og ikke kommer seg til havs igjen. Det er ikke klart hvorfor dette skjer.

Lå i hauger på stranden

Hvalene ble funnet fredag morgen på Farewell Spit, beryktet for hvalstranding, på nordspissen av Sørøya i New Zealand. Da var allerede tre av fire av hvalene døde. Grindhvalene lå i hauger over en strekning på over hundre meter.

 • Les også: Syk hval hadde 30 plastposer i magen

Hvalene på Farewell Spit nær Nelson på New Zealand. Foto: Tim Cuff/TT/NTB Scanpix

Rundt 300 frivillige deltok i arbeidet med å redde de overlevende. Noen av hvalene ble ført tilbake i havet når tidevannet kom inn, og de frivillige stilte seg på rekke i vannet for å hindre hvalene i å svømme tilbake på land.

Frivillige i vårdrakter og med bøtter forsøker å holde liv i hvalene som fremdeles lever, ved å holde dem fuktige og kjølige.

New Zealand har noen av verdens største forekomster av strandet hval. Rekorden stammer fra 1918, da 1.000 grindhvaler ble funnet på Chatham Islands. I 1985 strandet 450 hvaler i Auckland.

Les mer om

 1. New Zealand

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Enorm redningsaksjon reddet strandede hvaler

 2. VERDEN

  145 hvaler strandet i New Zealand

 3. VERDEN

  Kjemper for å redde over 200 strandede hvaler

 4. VERDEN

  380 grindhvaler døde på Tasmania

 5. REISE

  Kysten utenfor Tenerife er et av Europas aller beste steder å oppleve hval og delfin på nært hold.

 6. NORGE

  Her blir hvalen avlivet etter å ha gått på grunn tre ganger