Tunisier varetektsfengslet i Italia etter båtforlis

Tunisieren som antas å ha vært kaptein på båten som gikk ned i Middelhavet med om lag 800 mennesker om bord, blir sittende varetektsfengslet på Sicilia inntil videre.

Den 27 år gamle tunisieren snakker med sin advokat Massimo Ferrante under rettsmøtet i Catania fredag.
  • Ntb

Det bestemte dommeren da Mohammed Ali Malek (27) møtte til en rettslig høring i en domstol i Catania fredag.

Det er imidlertid ikke avgjort om han blir siktet for massedrap, slik italienske medier har antydet at han kommer til å bli.

Italiensk påtalemyndighet har de siste dagene forsøkt å samle bevis for at Malek var fiskebåtens kaptein slik at han kan siktes for menneskesmugling og eventuelt drap.

Selv sier 27-åringen at han var en vanlig passasjer, mens flere av de overlevende har utpekt ham som kapteinen.

— Påvirket av hasj og alkohol

Malek er siktet for å ha forvoldt andre menneskers død ved med hensikt å renne den overfylte gamle fiskebåten inn i et portugisisk lasteskip som var i ferd med å komme smuglerbåten til unnsetning. Smuglerbåten kantret da flesteparten om bord strømmet til den ene siden av båten, for deretter å synke.

27-åringen er også siktet for å være ansvarlig for å ha tatt altfor mange passasjerer med på båten. Kun 28 personer av de trolig over 800, overlevde.

Ifølge italienske medier har flere av de overlevende fortalt at Malek var påvirket av både hasj og alkohol under overfarten.

Ingen tegn til følelser

Også en 25 år gammel syrer som antas å ha vært mannskap, er pågrepet og blir sittende i varetekt inntil videre. Han avviser at han er innblandet i saken og sier at tunisieren førte båten da den kolliderte med lasteskipet, kantret og sank.

25-åringen risikerer å bli siktet for medvirkning til ulovlig innvandring, men ikke for drap.