Bergenser (28) risikerer fem års fengsel i USA

Mannen er siktet for å ha fremsatt flere drapstrusler mot amerikansk politi.

Nordmannen sendte, uvisst av hvilke grunner, en rekke dødstrusler rettet mot politiet i Portland i Maine via e-post, Twitter og Facebook. E-postene ble sendt under fullt navn. Han påsto også at det befant seg eksplosiver på bygninger i nærheten av politistasjonen. Saken har vakt voldsom oppsikt i USA, og nå risikerer 28-åringen langvarig fengsel i landet.

Bergenseren (28) vil bli holdt fengslet til tisdag neste uke, da han vil bli fremstilt for varetektsfengsling, har en domstol besluttet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Bakgrunnen for at politiet ønsker å ha nordmannen i arrest frem til han fremstilles for varetekt, er at aktor Michael Conley frykter at 28-åringen skal flykte, og at fengsling derfor er det beste for alllmenn sikkerhet.

Mannens forsvarer, advokat David Beneman, vil ikke si noe om hvordan 28-åringen erklærer seg skyldig, ifølge AP. De skriver imidlertid at han har innrømmet å ha fremsatt truslene.

Var på ferie

28-åringen kom til Portland i Maine på ferie 26. juli. Han har reist til USA sammen med to andre personer, angivelig familiemedlemmer.

Onsdag ettermiddag ble han pågrepet, skriver Bergens Tidende.

Mannen ble satt i håndjern i lobbyen til hotellet hvor han og de to andre bodde. Der skal både FBI og lokalt politi ha konfrontert ham om det fantes flere, umiddelbare trusler mot politiet. Nordmannen skal så ha svart: «Nei, det fikk ønsket effekt».

Dette skriver den lokale avisen Portland Press Herald torsdag.

Truet med skytevåpen og eksplosiver

To journalister i Portland Press Herald var blant dem som fikk tilsendt trussel-epostene fra nordmannen, hvor hans navn gikk tydelig frem av hans Gmail-konto.

«Tiden er inne for at flere politfolk skal dø», skriver han i e-posten.

«Vi gjør våre Sig Sauer MCX .223-kaliber rifler klare, og veldig snart vil mine partnere dra mot Portland Police Department på 109 Middle Street. Der vil de skyte og drepe så mange politifolk de kan», heter det videre i e-posten.

Det navngitte våpenet er av samme type som ble brukt av gjerningsmannen som drepte 49 personer i en masseskyting på en homseklubb i Orlando i sommer.

Nordmannen truet også med at en nærliggende garasje er blitt utstyrt med eksplosiver.

E-posten avsluttes med:

«På tide å gå til aksjon. Flere døde politifolk».

Svarte da journalister sendte ham e-post

Da avisens medarbeidere svarte på meldingene skal mannen ha oppgitt at han befant seg på rom 215 på et navngitt hotell.

Det var på nettopp dette rommet nordmannen befant seg på da politiet innledet spaning på stedet.

Faren: Han har aspergers

Faren til 28-åringen uttaler til Portland Press Herald at sønnen har Aspergers.

– Han er ikke farlig for andre enn seg selv, sier faren til avisen. Etter planen skulle familien reise hjem til Norge torsdag.

I avhør har 28-åringen innrømmet å ha sendt eposter med truende innhold. Han innrømmet også å ha startet en falsk Twitter-profil der han truet med å drepe politibetjenter med skytevåpen.

Meldingene var tagget med #BlackLivesMatter.

Kontoen, som ble stengt ned av Twitter få timer etter arrestasjonen, ble opprettet allerede i oktober 2015, under brukernavnet @BrownClown42.

Den ble ifølge Portland Press Herald utelukkende brukt til å sende de tre trusselmeldingene og fulgte 85 andre brukere - de fleste av dem amerikanske flyplasser, amerikanske militære organisasjoner og amerikanske nyhetsnettsteder.

I tillegg til trusler via epost og Twitter, sendt direkte både til politiet og Portland Press Herald, har nordmannen også sendt trusler til politiet via sin private Facebookprofil.

Risikerer fem års fengsel

Arrestasjonen skjedde ifølge den amerikanske avisen rundt fire timer etter at truslene ble sendt. Nå risikerer han så mye som fem års fengsel, i tillegg til bot på opp til 250.000 dollar, altså om lag to millioner kroner.

På høring torsdag ettermiddag svarte han bare ja og nei på spørsmål rettet mot ham. Mannen vil være i varetekt intill høringen om kausjon starter tirsdag ettermiddag. Passet hans er foreløpig beslaglagt.

Kompis: - En rolig, fredelig mann

En langvarig venn av mannen er sjokkert da Bergens Tidende ringer torsdag kveld.

– Jeg er helt i sjokk over at dette har hendt. Jeg lurer på hva som har fått ham til å havne i denne situasjonen, sier vennen.

Han beskriver en rolig, fredelig mann som helst liker å se film.

– Dette er helt ulikt ham, han er ikke engang interessert i politikk, sier 27-åringen.

Kompisen har forsøkt å kontakte ham på Facebook, men har så langt ikke lyktes. Han tror vennen er uskyldig, og at noen andre må stå bak.

– Jeg tror ikke han er i stand til noe slikt. Det er helt sykt at han risikerer fem års fengsel, sier han, og håper politiet håndterer situasjonen slik at vennen kan løslates.

Første gang med dødstrusler

Portlands politisjef, Michael Sauschuck, sa på en pressekonferanse torsdag at dette er første gang de har fått direkte dødstrusler rettet mot politifolk og politidistriktet. Politiet er i alarmberedskap over hele USA etter en rekke angrep mot og drap på politimenn den siste tiden.

Sauschuck fortalte videre at bergenseren ble arrestert uten problemer, ubevæpet, og med familiemedlemmer til stede. De skal ikke ha vært klare over mannens handlinger.

-På dette tidspunktet tror vi at mannen var alene om handlingene. Jeg kan si at byen er trygg i kveld. Han var alene om disse truslene, sa Saushuck, ifølge amerikanske medier.