Verden

Døde etter å ha blitt skutt av soldater i Brussel

Soldater i Brussel «nøytraliserte» en person med det man mistenker var et bombebelte på sentralstasjonen i den belgiske hovedstaden ved 20.30-tiden tirsdag.

En soldat sikrer området rundt sentralstasjonen i Brussel.
  • Tarjei Kramviken
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Fire timer etter skytingen bekreftet påtalemyndigheten at personen som ble skutt senere døde.

– Vi anser dette for å være et terrorangrep, sa talsmann Eric Van Der Sypt fra den føderale påtalemyndigheten i Belgia på en pressekonferanse utenfor stasjonen ved 23.15-tiden.

«Hendelsen var et mislykket bomeangrep«, sier en ikke navngitt kilde til CNN, som omtaler kilden som «en høytstående antiterror tjenestemann».

Ubekreftede meldinger

Politiet uttalte tidligere på kvelden at det har vært en «hendelse som involverer en person» på sentralstasjonen og at situasjonen var under kontroll.

Personen ble «nøytralisert» av soldater på stedet etter en liten eksplosjon, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– For øyeblikket er det mange politifolk på stasjonen og alt er under kontroll, sa en talsperson for politiet ved 22-tiden.

Sentralstasjonen er ikke den største i byen, men den ligger like ved de mange attraksjonene i byens historiske sentrumsområde.

Ingen andre skadet eller drept

Politiet kunne ikke bekrefte meldingene om at personen hadde på seg et bombebelte.

Ingen andre skal ha blitt drept eller skadet i hendelsen, opplyser politiet.

Både stasjonen og torget Grand-Place, en stor turistattraksjon like ved, er evakuert. Det er fint vær i Brussel og derfor mange turister og lokale i gatene i sentrum av NATO- og EU-hovedstaden.

Store politistyrker rykket ut til meldingene om det nyhetsbyrået AP kaller «eksplosjonslignende lyder».

Vitner: Ropte «Allahu Akbar»

Vitner sier til avisen Het Laatste Nieuws at personen ropte «Allahu Akbar» – «Gud er størst» på arabisk – før de hørte en liten eksplosjon.

Tabloidavisen skriver at soldatene, som patruljerte på stasjonen, stormet til. Det skal ha stukket ledninger ut av mannens klær, og soldatene åpnet ild.

Nicolas Van Herrewegen, som jobber på stasjonen, sier til kringkasteren RTBF at han så mannen rope «Allahu Akbar» og så detonerte noe på en bagasjetralle. Folk som sto like i nærheten, ble ikke skadet, forteller han.

Politiet etterforsker nå om det dreier seg om et terrorangrep, og beredskapsnivået står uendret på nest høyeste nivå, opplyser myndighetene.

– Liten eksplosjon

Remy Bonnaffe var inne på stasjonen da eksplosjonen skjedde i en av de underjordiske etasjene. Han sier til CNN at eksplosjonen ble fulgt av en brann.

– Smellet var veldig høyt, det var som et stort fyrverkeri gikk av rett for nesen på meg. Brannen var veldig liten. Det var en veldig liten eksplosjon, men et veldig høyt smell, sier han til kanalen.

Den antatte gjerningspersonen ble skutt av soldater fra den belgiske hæren. Her holder andre soldater vakt utenfor stasjonen.

Høy beredskap

Sikkerhetsmyndighetene, politiet og soldater har vært i høy beredskap i Brussel de siste 18 månedene. I november 2015 utførte flere personer fra Brussel et terrorangrep som kostet 130 mennesker livet i Paris.

I mars i fjor gikk den samme terrorgruppen, som hadde bånd til Den islamske staten (IS), til angrep mot flyplassen og T-banen i Brussel. Angrepene kostet 32 mennesker livet.

Mandag var det en hendelse i Paris der en person døde etter det som trolig var et mislykket terrorangrep på Champs-Élysées.

Les mer om

  1. Brussel