Verden

Kan han bli redningen for Trumps helsereform?

Tirsdag kveld norsk tid stemmer Senatet over å behandle Trumps omdiskuterte helsereform. Senator John McCain trosser hjernesvulst for å delta i avstemmingen, og hans stemme kan bli avgjørende.

Senator John McCain ble tidligere i sommer diagnostisert med hjernesvulst. I dag møter han likevel i Senatet for å stemme over Trumps helsereform.
  • Hanne Christiansen
    Hanne Christiansen
    Korrespondent i Midtøsten

Tirsdag møtes de amerikanske senatorene for å stemme over hvorvidt Trumps forslag til ny helsereform skal behandles i Senatet. Det vil være første steg mot å oppheve og erstatte Obamacare, et sentralt valgløfte for Trump og en syv år lang kampsak for det republikanske partiet.

Senator John McCain har annonsert at han vil møte opp for å avlegge sin stemme, til tross for at han nylig ble diagnostisert med kreft. Det kan bli avgjørende for fremtiden til Trumps helsereform.

Dersom Trump ikke lykkes i å få flertall, vil nemlig majoritetsledelsen i Senatet måtte finne en ny strategi eller droppe planene helt, skriver The Guardian.

  • Trumps helsereform mot full kollaps

Vil skrote Obamacare

Etter innsettelsen fredag 20. januar signerte Donald Trump sin første presidentordre om å «minimere den økonomiske byrden» som følge av Obamacare, «i påvente av avskaffelse» av reformen.

Republikanerne har forsøkt å skrote reformen helt siden den ble vedtatt i 2010.

Representantenes hus stemte i mai for Trumps forslag om å oppheve store deler av Obamacare.

Utsatte avstemningen

Men Trumps eget forslag til ny helsereform har allerede gått på flere alvorlige tilbakeslag. Blant annet har han slitt med å finne støtte i partiledelsen, noe som har resultert i flere utsettelser av avstemmingen.

Tidligere i sommer ble det bestemt at det amerikanske Senatet skulle utsette sommerferien med to uker i et forsøk på å dra i land en ny helsereform og andre forefallende saker.

I forrige uke ble avstemningen nok en gang utsatt på grunn av manglende oppslutning. Den formelle begrunnelsen var at senator John McCain ikke kunne delta i avstemningen på grunn av en operasjon, meldte CNN.

For få dager siden ble det kjent at senator John McCain er blitt diagnostisert med hjernesvulst. Han vil likevel møte i dag for å stemme over Trumps helsereform.

Trosser kreften

Siden er det blitt kjent at senator McCain er blitt diagnostisert med hjernesvulst. Mandag kveld annonserte senatoren likevel at han velger å trosse sykdommen for å delta i avstemmingen tirsdag.

På Twitter tirsdag morgen hyllet president Trump senator McCain for avgjørelsen.

So great that John McCain is coming back to vote. Brave – American hero! Thank you John.

Trenger full støtte

Mange tror McCains deltagelse kan bli redningen for at Trump skal kunne gå videre med sitt omstridte forslag.

For at det skal godkjennes, må nemlig 50 av 52 republikanske senatorer stemme for. Senator Susan Collins har allerede sagt at hun vil stemme imot. Dermed skal det bare to motstemmer innad i partiet til for å hindre at forslaget vedtas.

Alle Demokratenes 48 senatsmedlemmer er imot Donald Trumps helsereform.

Usikkert

Ifølge det politiske tidsskriftet Politico, er det likevel fortsatt usikkert hvor mange av republikanerne som vil stemme for forslaget.

I tillegg til Collins, har senator Rand Paul uttrykt misnøye med Trumps reformforslag. I forrige uke antydet ytterlige to republikanske senatorer at de ikke støtter Trumps forslag. Dermed skrev The New York Times at presidentents løfte om å erstatte sin forgjengers helsereform er dødt for nå.

Senator Mike Lee er en av de fire republikanerne som tidligere har antydet at han vil velge å stemme nei mot Trumps forslag.

Intens kampanje

– Beklageligvis er det nå tydelig at forsøket på å oppheve og erstatte den mislykkede Obamacare ikke vil lykkes, uttalte den republikanske majoritetslederen i Senatet Mitch McConnell, ifølge Reuters.

Siden har det etter sigende pågått en intens kampanje innad i det republikanske partiet for å overbevise usikre senatorer til å stemme for forslaget.

CNN melder at de republikanske senatorene vil møtes til det som trolig blir en svært opphetet ukentlig lunsj tirsdag. Det blir siste sjanse for partiledelsen til å overtale de usikre senatorene før avstemmingen finner sted rundt 20.15 norsk tid.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Obamacare
  3. USA