Verden

Nordmann skadet i jordskjelvet da han fikk murvegg over seg

Martin Bakkejord Skolbekken (22) fra Nes på Romerike ble alvorlig skadet da en murvegg raste over ham under jordskjelvet på Kos i Hellas. Kameratene måtte grave ham frem.

Mange hundre mennesker ble skadet i jordskjelvet som gjorde store ødeleggelser på feriestedet.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Han er alvorlig skadet, men det skal ikke lenger være kritisk, sier Skolbekkens onkel Frode Engebretsen som uttaler seg på vegne av familien til Romerikes Blad.

Familien fra Nes i Akershus reiste lørdag morgen for å besøke slektningen å sykehuset på Kreta, dit den 22-åringen er overført for behandling. Han var på ferieøya Kos sammen med kamerater da jordskjelvet rammet natt til fredag.

Bakgrunn: To døde og nærmere 480 skadet etter jordskjelv i Egeerhavet.

Reddet av kameratene

Skolbekken spiller for tredjedivisjonslaget FUVO (Funnefoss Vormsund) og var på ferie sammen med to lagkamerater da ulykken skjedde.

– De satt på en uterestaurant da skjelvet inntraff. En mur raste da over Martin. De andre gutta i reisefølget forsøkte heroisk å få han ut, noe de greide. De ga han førstehjelp, og la ned en voldsom innsats. Innsatsen deres har vært beundringsverdig, og de har mest sannsynlig reddet livet hans, forteller Engebretsen til lokalavisen Raumnes.

Hendelsen har gått sterkt inn på resten av fotballklubben.

– Nå må vi legge alt som heter fotball og idrett til side og ta vare på Martin og hverandre, sier leder for FUVO, Tom Hagen til avisen.

  • Norske Bjarne Nærum og familien befant seg utenfor flyplassen på Kos som ble stengt etter jordskjelvet: – Det ristet i hotellet
Mange vegger og deler av bygninger raste sammen i skjelvet, her en ødelagt kirke på Kos.

Mange sov ute

To turister omkom og flere hundre mennesker ble skadet i skjelvet som natt i fredag førte til skader på det tyrkiske feriestedet Bodrum og greske Kos.

Natten etter skjelvet sov flere hundre personer utendørs i parker, olivenlunder eller i bilene sine på den greske ferieøya. NRK melder at man i Tyrkia har kjent flere etterskjelv natt til lørdag.

En av dem som sov ute, er 30 år gamle Panagiotis Bekali.

– Det var sprekker i huset, så vi gikk rett ut. Vi var redde for å være inne, så hele familien sov ute, sier han til nyhetsbyrået AP.

Skjelvet ble målt til en styrke på 6,7 og hadde sitt senter 10 kilometer under havbunnen i Egeerhavet, 16 kilometer øst for Kos og 10 kilometer sør for Bodrum, ifølge US Geological Survey.

mange turister sov på stranden i natt.

Mindre skader på infrastrukturen

Størst skader gjorde skjelvet i gamlebyen Kos på øya med samme navn. Lørdag har tjenestemenn og dykkere kontrollert havnen i byen, ettersom den ble delvis ødelagt i skjelvet og er blitt erklært utrygg. Ordfører Giorgis Kyritsis sier det største problemet for infrastrukturen etter skjelvet, er skadene på hovedhavnen.

Ferger omdirigeres lørdag til havnen ved byen Kefalos sørvest på øya. Myndighetene opplyser at resten av Kos' infrastruktur, deriblant veinettet, for det meste er intakt.

– Livet på øya er på vei tilbake til normalt, sier Kyritsis.

På flyplassen meldes det om forsinkelser, med over 50 planlagte flyvninger i løpet av lørdagen. Flere titalls fly har så langt landet, men reisende må likevel forvente forsinkelser.

Båter ved havnen i Bodrum i Tyrkia.
En ødelagt bil nær havnen på Kos.

Hoppet ut av vinduer

På Kos ble rundt 120 personer skadet i skjelvet. Om lag 360 personer ble skadd i Bodrum, flere av dem i det de hoppet ut av vinduer.

Tilstanden skal være kritisk for minst to av de skadede på Kos, og de er fløyet til sykehus i Aten og på Kreta.

Utenriksdepartementet opplyste fredag at de ikke hadde fått meldinger om skadede nordmenn i Tyrkia, mens et lite antall nordmenn ble skadet på Kos, en av dem alvorlig.

Les mer om

  1. Jordskjelv
  2. Tyrkia
  3. Hellas