Sjokkerte over statsministerens taushet: Mener regjeringen hjelper Kina med å straffe Liu Xiaobo

Statsministerens taushet om den dødssyke fredsprisvinneren Liu Xiaobo får kraftig kritikk fra SV, AP, Venstre og KrF.

Statsminister Erna Solberg avsluttet sitt Kina-besøk i mai med å møte president Xi Jinping i Folkets store hall i Beijing. Solberg var på offisielt besøk til Kina der gjenopptagelse av politisk og økonomisk samarbeid med Kina var hovedformålet.

Nyheten om fredsprisvinneren Liu Xiaobos uhelbredelige sykdom er blitt møtt med øredøvende stillhet fra norske myndigheter.

Det får Ola Elvestuen, nestleder i regjeringens samarbeidsparti Venstre, til å reagere kraftig:

– Jeg syns statsministeren bør kunne uttale to klare helsetninger om Liu Xiaobo, og kreve at både han og hans kone må behandles i tråd med grunnleggende menneskerettigheter, sier Elvestuen til Aftenposten.

Venstres nestleder sier han er sjokkert og svært kritisk til at norske myndigheter ikke vil ta et like tydelig standpunkt som sine allierte.

EU har bedt Kina om at fredsprisvinneren fra 2010, som er prøveløslatt fra fengsel i hjemlandet, skal tillates å forlate Kina og oppsøke behandling der han selv måtte ønske. Også USAs nye ambassadør, Terry Branstad, har uttalt at Xiaobo bør tillates behandling i utlandet.

Ola Elvestuen (V) mener statsminister Erna Solberg må kunne snakke tydelig om brudd på grunnleggende menneskerettigheter.

– Helt riktig å tråkke på kinesiske kjerneverdier

Men etter at fredsprisvinnerens alvorlige sykdom ble kjent, har hverken statsminister Erna Solberg eller kommunalminister Jan Tore Sanner, som selv nominerte Xiaobo til fredsprisen, uttalt seg om den dødssyke mannen.

– Jeg håper at det ikke er på grunn av den såkalte avtalen, eller «underkastelsen», og at dette handler om å unngå å provosere Kina, sier Elvestuen.

– Er det ikke forståelig at regjeringen vil unngå å provosere Kina når de prøver å reetablere et normalt forhold?

– Dette er ikke en provokasjon – det handler om å stå opp for grunnleggende menneskerettigheter. Statsministeren må kunne snakke tydelig om at en dødssyk politisk fange bør få behandling der han selv ønsker, mener Venstres nestleder.

– Hvis det er å tråkke på kinesiske kjerneverdier, er det helt riktig å tråkke på dem.

Mener Kina har mistet all respekt for Norge

Petter Eide (SV) er tidligere generalsekretær i Amnesty og har selv deltatt i dialog om menneskerettigheter med Kina. Han mener slike samtaler med Kina i dag ville vært umulig.

– Hvorfor skal Kina gå i dialog med Norge, når regjeringen har signalisert at de legger seg helt flate og lar Kina diktere? Den norske politikken har oppnådd en ting, og det er at Kina har mistet all respekt for Norge, mener Eide.

Petter Eide (SV) mener at statsministeren maler seg inn i et pinlig hjørne med sin taushet om Liu Xiaobo.

– Liu er dødssyk og holdes i fengslingslignende tilstander under behandlingen, noe som krenker hans rettigheter. Med sin taushet hjelper regjeringen Kina med å straffe ham.

Eide hevder at Solberg-regjeringen er preget av forsiktighet ovenfor stormaktene, og mener dette ikke tjener norske interesser.

– Statsministeren maler seg inn i et pinlig hjørne, og dette blir bare flauere og flauere. Kina er et av de landene i verden som bryter menneskerettighetene mest, og vi må tørre å si fra om det som er grunnleggende galt.

Han kaller regjeringens stillhet om Liu Xiaobos situasjon skammelig.

– Nå er det et internasjonalt initiativ: EU har kritisert Kina og det skaper et handlingsrom som Norge kan være med på. Det vil ikke svekke Norge på noen måte hvis statsministeren uttrykker at Liu skal behandles med verdighet, sier Eide til Aftenposten.

Vinnerens stol var tom under utdelingen av Nobels fredspris i 2010 til Liu Xiaobo, da dissidenten satt fengslet i sitt hjemland Kina.

Hareide: – Pinlig taushet fra regjeringen

Arbeiderpartiet mener Norge bør slutte opp om EUs uttalelse.

– Her synes jeg Norge burde gjøre felles sak med de andre europeiske landene, slik det er naturlig i spørsmål om menneskerettigheter der vi deler felles verdigrunnlag, sier leder i utenrikskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap), til NRK.

Partilederen i KrF, Knut Arild Hareide, er også skuffet over statsministerens reaksjon. Han mener Norges vennskapsforhold til Kina får en altfor høy pris hvis Norge skal tie i slike saker.

– Regjeringen har opptrådt med en pinlig taushet i denne saken. Jeg er glad for at Norge begynner å få et normalisert forhold til Kina, men det skal ikke gå på bekostning av menneskerettigheter. Det er et tema vi aldri må bli tause rundt, sier Hareide til VG.

Både Knut Arild Hareide (KrF, t.v.) og Anniken Huitfeldt (AP) kritiserer regjeringens taushet.

Utenriksdepartementet: – Forholdet til Kina må bygges fra grunnen

Da Aftenposten konfronterte statsminister Erna Solberg med spørsmål om regjeringens syn på Liu Xiaobos situasjon, avviste hun spørsmålet og viste til Utenriksdepartementet.

Frode Overland Andersen, kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, svarer på kritikken mot regjeringen med å legge vekt på at det er avgjørende med et samarbeid med Kina.

– Vi må huske hvor vanskelig og komplisert denne prosessen har vært. Forholdet til Kina må bygges fra grunnen og vi har fortsatt en lang vei å gå, sier Andersen til Aftenposten.

Kommunikasjonssjefen forteller at norske myndigheter følger den humanitære situasjonen til Liu Xiaobo, og understreker at det er viktig at fredsprisvinneren får medisinsk behandling.

– Dette er en krevende sak som vi følger nært. Ingen europeiske regjeringssjefer eller utenriksministre har uttalt seg om saken så langt. Vi har brukt over seks år på å finne tilbake til en normalisering av forholdet til Kina.