Verden

Båtfunn knyttes til kidnappingssaken

Filipinske myndigheter har funnet en båt som kan ha blitt brukt av kidnapperne som bortførte nordmannen Kjartan Sekkingstad.

Det filippinske politiet har fremdeles ikke lokalisert Kjartan Sekkingstad (innfelt) og tre andre personer som ble bortført mandag kveld. De fire ble bortført fra hotellet Oceanview (bildet).
  • Ntb

Lørdag morgen ble det klart at filippinske myndigheter har funnet en båt de mistenker ble brukt av kidnappere til å ta fire personer, blant dem en nordmann, ved en øy styrt av opprørere.

Les mer:

Les også

Mobilsignal fra gissel på Filippinene ikke bekreftet

Båten ble funnet på øya Jolo, som er base for den muslimske Abu Sayyaf-geriljaen. Den militante gruppen er tilknyttet Al-Qaida, og er beryktet for å bortføre utlendinger og kreve løsepenger.

– Vi har observert båten, men ikke kidnappingsofrene fra Samal, sier brigadegeneral Alan Arrojado, leder av antiterrorstyrken for Jolo.

Jolo ligger mer enn 500 kilometer fra Samal, hvor norske Kjartan Sekkingstad og tre andre personer ble bortført mandag. Ingen har så langt påtatt seg ansvaret for bortføringene og det ikke kommet opplysninger om hvem kidnapperne kan være. Men lokalt politi har opplyst at det var elleve menn som bortførte Sekkingstad, to canadiske menn og en filippinsk kvinne mandag kveld.

Abu Sayyaf mistenkes for å stå bak dødelige terrorangrep, halshogging og bortføringer.

I desember i fjor klarte den sveitsiske naturfotografen Lorenzo Vinciguerra å kjempe seg fra geriljaen på Jolo, etter å ha blitt holdt fange i tre år. Hans nederlandske kollega skal fortsatt være i Aby Sayyafs fangenskap, sammen med en sørkoreaner og to malaysiere, ifølge militæret.

Brende snakket med minister

Brende snakket fredag med utenriksminister Albert del Rosario på telefon etter en travel dag under FNs hovedforsamling i New York, skriver VG. Agendaen for telefonsamtalen var bortføringen av norske Kjartan Sekkingstad og tre andre personer på øya Samal i Filippinene.

Utenriksminister Børge Brende har vært i kontakt med sin kollega på Filippinene.

— Jeg takket utenriksministeren for innsatsen for å få til en løsning på gisselsaken. Jeg ba om at norske myndigheter blir holdt løpende orientert om utviklingen, sier Brende til VG.

Venn av Sekkingstad:

Les også

- Vi trodde begge det var trygt

Leter i nytt område

Fredag fikk NTB opplyst at etterforskerne søker i et nytt område etter gisseltakerne og deres gisler. 800 soldater og politifolk er med i jakten på kidnapperne.

— Utenriksministeren forsikret om at de gjør alt som står i deres makt, og at det er nedsatt en egen gruppe som jobber med dette døgnet rundt. Så var vi enige om at det viktigste er at gislenes liv og helse må komme først, sier Brende.

Les også

Filippinsk politi undersøker nye tips om kidnapperne

Aftenposten var lørdag morgen i kontakt med det norske utenriksdepartementet. Pressevakt, kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad, ønsket ikke å kommentere bortføringssaken.

Les også

  1. UD har satt krisestab for to norske gisler

  2. Politiet undersøker nye spor etter kidnapperne

  3. Politiet leter etter gisler på den filippinske øya Balut

  4. Slik ble han hotellsjef på Filippinene

  5. Politiet: Her blir nordmannen bortført på Filippinene