Soros: Brexit vil sende pundet ned 20 prosent

Milliardæren, investoren og valutaspekulanten George Soros advarer britene og sier pundet vil falle dramatisk i verdi dersom Storbritannia velger å gå ut av EU.

Brexit vil være svært ugunstig for det britiske pundet, mener mangemilliardær og finansikon George Soros.

Den 85 år gamle ungarsk-amerikaneren er en mann det er verdt å lytte til i valutasammenheng. I 1992 ble han kjent som mannen som knuste Bank of England. Han tjente over 1 milliard dollar ved å spekulere i at pundet ville ryke ut av det europeiske fastkursregimet, noe som skjedde på septemberdagen som i finanskretser er kjent som Black Wednesday–Den svarte onsdagen.

I et innlegg i The Guardian skriver Soros at han venter at pundet vil falle fra en kurs på 1,46 mot amerikanske dollar til 1,15, en nedgang på over 20 prosent.

"Verdien av pundet vil falle bratt. Det vil ha en øyeblikkelig og dramatisk effekt i finansmarkeder, investeringer, priser og sysselsetting", skriver 85-åringen.

"Jeg venter at devalueringen vil bli større og mer ødeleggende enn da kursen falt 15 prosent i september 1992, da jeg var heldig nok til å tjene en betydelig sum, fortsetter han og legger ikke skjul på at også et nytt fall vil være til fordel for noen".

"En brexit vil gjøre noen folk svært rike, men langt de fleste velgere vil bli betydelig fattigere, sier mannen som ifølge magasinet Forbes er verdens 23. rikeste med en formue på nesten 25 milliarder dollar".