Verden

Ikke ett eneste hus er gjenoppbygd på Gaza

– Vi bor fremdeles i huset vårt som ble ødelagt under krigen, forteller Mahmoud Af Harara.

Før og etter bilder viser hvordan ruinene er ryddet vekk, men at ødeleggelsene fortsatt er de samme. REUTERS / Mohammed Salem

 • Silje Rønning Kampesæter

Etter 50 dager med krig kom en våpenhvileavtale på plass og store pengesummer ble lovet bort til gjenoppbyggingen av Gaza. I dag er bosituasjonen fortsatt lik for de hundretusen menneskene som mistet hjemmet sitt i fjor sommer.

– Vi bor fremdeles i huset vårt som ble ødelagt under krigen. Når jeg ser ut av vinduet har ruinene blitt fjernet og naboene mine bor nå i telt, forteller Mahmoud Af Harara (23).

Aftenposten overnattet i ruinene hos familien til Harara etter krigen i fjor sommer. Du kan lese hele reportasjen fra A-Magasinet her: «De lange nettene i Gaza» .

Barna i Harara-familien hang opp tepper om natten for å skjule synet av ruinene utenfor da A-Magasinet besøkte dem i fjor. Bildet til fotograf Kyrre Lien ble kåret til Årets bilde i kategorien Nyhet i 2014. Kyrre Lien

Brutte pengeløfter

I oktober i fjor møttes representanter fra 90 land og organisasjoner til giverlandskonferansen i Kairo, arrangert av Norge, Egypt og Palestinas president Mahmoud Abbas. 35 milliarder kroner ble lovet bort, halvparten øremerket gjenoppbygging av Gazastripen og den andre halvparten til utvikling i Palestina for øvrig. Så langt er bare en drøy fjerdedel av midlene kommet inn.

Dette førte til at UNRWA — FNs hjelpeorganisasjon for palestinerne - måtte stoppe arbeidet i januar i år. Pengene de så langt hadde fått inn hadde blitt brukt til å leie midlertidige boliger så mennesker fikk ly for den røffe vinteren som de hadde i vente.

Redd for å bli glemt

Mahmoud Af Harara bor fortsatt slik han gjorde da A-Magasinet besøkte ham og forteller at at situasjonen er utrolig vanskelig.

– Det er ingen hus som har blitt gjenoppbygd her og vi lever fremdeles under en blokade, forteller Harara.

Siden krigen i fjor har grensene mot både Egypt og Israel vært nærmest kontinuerlig stengt, noe som har forhindret innførsel av både bygningsmaterialer og andre varer.

– Vi sliter med å få nok mat og drikke, så situasjonen er katastrofal, sier Harara.

Han ber folk om å ikke glemme palestinerne på Gaza.

— Vi vil også kunne leve som andre mennesker rundt om kring i verden, det kan vi ikke nå.

Bildene viser utsikten til Mahmoud Af Harara når han tittet ut vinduet. Ruinene er borte, men nye bygg er ikke blitt gjenreist. Mahmoud Af Harara

Skjør fred

Selv om den endelige våpenhvile ble inngått 26. august i fjor har det vært flere tilfeller av raketter som har gått i begge retninger over grensen mellom Gaza og Israel. Militante salafister — ekstremt konservative sunnimuslimer - på Gaza har utfordret Hamas' styre på den lille kyststripen fordi de er uenig i våpenhvileavtalen som ble inngått med Israel.

Israels president har likevel sagt at Hamas er ansvarlig for alle raketter som kommer fra Gaza. Det skriver den israelske avisen The Jerusalem Post.

Aftenposten har tidligere skrevet om hvordan Hamas og Israel har fått en felles fiende på Gaza. Les mer om gruppen som kaller seg Omar-brigaden her.

 1. Les også

  Barna på Gaza tegner seg gjennom traumene

 2. Les også

  Israel og Hamas har fått en felles fiende på Gazastripen

 3. Les også

  FN krever straffeforfølgelse av krigen på Gazastripen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Gaza

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 2. VERDEN

  Medier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel

 3. VERDEN

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene

 4. VERDEN

  Israels statsminister: Vi har påført Hamas store tap på Gazastripen

 5. VERDEN

  Hamas: Våpenhvile på Gazastripen etter at to tenåringer ble drept lørdag

 6. VERDEN

  Frykt for ny krig på Gazastripen