Verden

- 900 Boko Haram-gisler satt fri av Kameruns hær

Kameruns hær sier de har drept 100 krigere fra Boko Haram og at de har fått løslatt 900 gisler.

Boko Haram sendte i fjor ut en video som viste mange av de over 200 Chibok-jentene i fangenskap. HO

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Kameruns hær har i samarbeid med en regional væpnet styrke som er blitt satt sammen for å bekjempe terrorgruppen Boko Haram drept 100 krigere fra Boko Haram og har satt fri 900 mennesker som ble holdt fanget, opplyser den kamerunske hæren og forsvarsdepartementet onsdag.

— I forbindelse med denne operasjonen ble minst 100 Boko Haram-medlemmer drept. 900 gisler som ble holdt av Boko Haram ble frigitt, sier hærens talsmann oberst Didier Badjeck ifølge Reuters.

Forsvarsdepartementet opplyser det samme i en kort nyhetsmelding på kamerunsk fjernsyn.

Operasjonen gjennomført i forrige uke

Operasjonen ble gjennomført fra 26.–28. november, opplyste forsvarsminister Joseph Beti onsdag ifølge AFP. Han sier at det ble beslaglagt betydelige mengder våpen og ammunisjon under operasjonen.

Kunngjøringen kom dagen etter at to kvinnelige selvmordsbombere sprengte seg selv og drepte seks personer nord i Kamerun.

Over 100 personer er drept i selvmordsangrep nord i landet siden juli.

Gisler fra Nigeria kan ha blitt holdt i Kamerun

Det har foreløpig ikke kommet detaljer om hvem gislene som er frigjort er. Det har lenge gått rykter om at gisler som er blitt tatt i Nigeria er blitt holdt i de utilgjengelige områdene av Kamerun som grenser opp mot det nordøstlige Nigeria. De mest omtalte gislene til Boko Haram er de såkalte Chibok-jentene, 270 jenter i tenårene som ble kidnappet i det nordøstlige Nigeria i april 2014. Fremdeles er over 200 av dem savnet. Mange flere er blitt tatt til fange uten at det har fått tilsvarende omtale.

Verdens dødeligste terrorgruppe:

Les også

Én terrorgruppe dreper flere enn IS

Militært samarbeid har fungert

Den fundamentalistiske muslimske terrorgruppen Boko Haram har siden 2009 gjennomført hundrevis av terrorangrep i Nigeria og nabolandene Niger, Tsjad og Kamerun. Tusenvis av mennesker blitt drept, atter andre er blitt kidnappet og hundretusener er blitt drevet på flukt.

For å svare på terroren har Nigeria alliert seg med nabolandene Niger, Tsjad og Kamerun. Tidligere er det særlig hæren i Tsjad som har markert seg med en slagkraftig innsats mot Boko Haram. Sammen klarte de væpnede styrkene fra de fire landene å drive Boko Haram tilbake og erobre tilbake store landområder som Boko Haram kontrollerte i det nordøstlige hjørnet av Nigeria.

Hæren har slitt med dårlig utstyr

Den nye nigerianske presidenten Muhammadu Buhari har lovet å prioritere kampen mot Boko Haram, men han har ikke klart å hindre at Boko Haram har stått bak et utall med bombeangrep. Soldater i den nigerianske hæren har lenge klaget over at de ikke har hatt de våpnene og det utstyret de kunne ha trengt mot Boko Haram. I november ble Nigerias tidligere sikkerhetsrådgiver arrestert, mistenkt for å ha stukket av med 2 milliarder dollar som skulle gå til å kjøpe våpen til hæren.

Aftenposten møtte ofrene for Boko Haram:

 1. Les også

  De kommer om natten og dreper tusenvis av menn, kvinner og forsvarsløse barn

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Boko Haram

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Boko Haram har løslatt mange av de bortførte Chibok-jentene

 2. VERDEN

  Amnesty: 400 sivile drept i Boko Haram-angrep siden april

 3. VERDEN

  Hun fikk fem kroner og beskjed om å sprenge seg selv i luften: Derfor bruker Boko Haram helst kvinner og barn som selvmordsbombere

 4. VERDEN

  Mange drept i feilbombing av flyktningleir i Nigeria

 5. A-MAGASINET

  Boko Harams metoder er så brutale at selv IS tar avstand

 6. VERDEN

  Minst 50 drept i terroraksjon mot moské i Nigeria