Verden

Har kåret verdens beste miljøland - Norge ikke engang på topp ti.

Alle våre nordiske naboer ligger høyt på årets miljøindeks. Norge er ikke engang på topp ti.

195 land deltok på klimakonferansen i Paris i desember 2015. De ambisiøse forpliktelsene gir flere land toppscore på miljø-indeksen. Foto: Francois Mori / TT / NTB Scanpix

 • Caroline Enge

MiljøindeksenEnvironmental Performance Index har sammenlignet miljøtilstanden i 180 ulike land.

Med utgangspunkt i mer enn 20 indikatorer måles landenes beskyttelse av økosystemer og folkehelse.

Blant annet måles luft- og vannkvalitet, fiskebestand, biologisk mangfold, skogbeskyttelse, gjødsling i jordbruket og karbonreduksjon. Målingene slås sammen til en indeks der 100 er den høyeste mulige poengsummen.

 • Men også i Norge har mange ambisiøse planer: Den bærekraftige økologiske bygda i Hurdal skal være klimanøytral innen 2025.

Fornøyde svensker

På alle årets topplasseringer finner vi nordiske land. Og mens svenskene tar årets tredjeplass, dumper Norge ned til nummer 17 på listen.

«Det eneste nordiske landet som ikke kvalifiserer til topplassering er vårt naboland i vest», skriver Svenska Dagbladet.

Også Sveits, som har vært på førsteplass de siste to kåringene, faller ut av årets toppliste, og ender

på 16. plass rett foran Norge.

Bortsett fra en nedgang innen miljøbeskyttelse i jordbruket, gjør Norge det imidlertidomtrent som før, og er best både når det gjelder fiskeri og helse.

Bekymringsfull luftkvalitet

Det er flere land som har forbedret seg betydelig siden forrige måling. Rapporten viser at det er store fremskritt på flere av indikatorene, spesielt når det gjelder helseeffekter, tilgang til drikkevann og bedre sanitærforhold.

Luftkvaliteten er derimot forverret. Og til tross for at større havområder enn noen gang beskyttes, er fiskebestanden i nedgang flere steder.

Her er årets topplasseringer i stigende rekkefølge:

10. Frankrike (88,2 poeng)

9. Malta (88,48 poeng)

8. Estland (88,59 poeng)

7. Portugal (88,63 poeng)

6. Spania (88,91 poeng)

Foto: MICHEL EULER / TT / NTB Scanpix

5. Slovenia (88,98 poeng)

Slovenia får blant annet skryt for å ta vare på skogen sin i egne, beskyttede områder, og er blant de beste landene på biologisk mangfold.

4. Danmark (89, 21 poeng)

Også danskene får uttelling for sine mål om utslippsreduksjon gjennom Parisavtalen.

3. Sverige (90,43 poeng)

Svenskene har klatret på listen etter å ha forbedret både luftkvalitet og biologisk mangfold siden den forrige undersøkelsen.

2. Island (90,51 poeng)

Jordvarmen på Island kan forsyne store deler av befolkningen med varme. Foto: BOB STRONG / X01138

Jordvarmen forsyner islendingene med mer enn 87 prosent av behovet for oppvarming og varmtvann, mens 75 prosent av elektrisiteten kommer fra vannkraft. Dermed er Island landet med aller minst CO₂-utslipp per kilowattime.

1. Finland (90,68 poeng)

Førsteplassen kommer blant annet av Finlands forpliktelse til å oppnå et karbon-nøytralt samfunn innen 2050. Målet er fulgt opp med gjennomførbare planer og «målbare indikatorer for bærekraftig utvikling», heter det i rapporten.

Finland har også inngått en juridisk bindende avtale om å hente 38 prosent av energien sin fra fornybare kilder innen 2020. Allerede nå er nesten to tredjedeler av elektrisiteten i landet enten fra fornybar teknologi eller kjernekraft.

Finland har de mest ambisiøse klimamålene. Her fra en demonstrasjon i Helsinki før klimatoppmøtet i Paris i fjor. Foto: LEHTIKUVA / X00718

Dårlig styre gir dårlig miljø

I andre enden av kåringen finner vi landene med de aller største miljøproblemene. Det er stort sett afrikanske og sørasiatiske land. Dette er et sterkt signal om at kun velfungerende statsapparater kan greie å beskytte miljøet og folks helse, heter det i rapporten.

Seks land hadde mindre enn 40 poeng: Tsjad, Afghanistan, Niger, Madagaskar, Eritrea og Somalia som lå helt sist med 27,66 poeng.

Indeksen har blitt utarbeidet annethvert år siden 2006. Den er basert på studier gjennomført av blant andre forskere ved de amerikanske universitetene Yale og Columbia, miljøstiftelser og Verdens økonomiske forum (WEF).

 1. Les også

  Miljøpartiet de Grønne vil ha ny klimaavgift som skal gå rett tilbake i lommeboken din

 2. Les også

  Hvis vi lykkes med et enda sterkere og mer bærekraftig fiskeri og havbruk, vil det kunne skape ufattelige verdier | Alexandra Bech Gjørv

 3. Les også

  Aftenposten mener: EU kan hjelpe Norge i klimapolitikken

Les mer om

 1. Miljø
 2. Finland