Verden

Her er fire måter EU-utmeldelsen kan bli stoppet på

EU-motstander Boris Johnson er en av favorittene til å ta over som britisk statsminister etter David Cameron.

BRUSSEL (Aftenposten): Et klart flertall av britene stemte for å forlate EU, men blir de likevel værende?

  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Å forlate EU er ikke gjort i en håndvending, og det er stor usikkerhet knyttet til hvordan skilsmissen skal skje.

Kanskje kommer britene aldri til å forlate unionen i det hele tatt? Enkelte har begynt å spekulere.

– Ut-kampanjen ser ikke ut til å ha motet som skal til for å gå hele veien og forlate EU, skriver Ole Ryborg, dansk radios europakorrespondent, i en analyse.

Den sveitsiske banken Credit Suisse har laget en grafikk som viser mange av de ulike veiene britene kan gå etter EU-valget.

Flere av dem fører ikke til «Leave», men derimot til «Remain».

1. Nedstemt i parlamentet

Blant medlemmene i det britiske parlamentet er det et klart flertall for å bli i EU, og enkelte har tatt til orde for at folkeavstemningen rett og slett bør ignoreres. Den var tross alt bare rådgivende.

– Folk tror Brexit er opp- og avgjort, men det er det ikke. Før Brexit kan bli utløst, må parlamentet oppheve lovene som holder Storbritannia i EU. Og i denne avstemningen er parlamentsmedlemmene berettiget til å handle etter sin egen samvittighet og det som er best for Storbritannia, sier Geoffrey Robertson, en erfaren britisk jurist, til The Times.

Det virker imidlertid usannsynlig at politikerne vil velge ikke å respektere utfallet av folkeavstemningen, understreker flere. Avtroppende statsminister David Cameron har allerede sagt at han vil følge velgernes vilje.

Men David Allen Green, som skriver om jus og politikk i blant annet Financial Times, peker på at ting kan endre seg. Jo lengre tid det tar før britene setter i gang forhandlingene om utmelding, desto mindre sannsynlig er det at de faktisk vil finne sted. Særlig om økonomien går inn i en resesjon og ledigheten begynner å stige.

– Jo lengre forsinkelsen blir, desto mer sannsynlig er det at hendelser vil komme i veien eller at unnskyldninger vil bli funnet. Fastlåste situasjoner kan vare lenge. Og med mindre det er politisk vilje til å løse dem, vil de ikke løse seg selv, skriver Green på bloggen sin.

Mens EU-president Jean-Claude Juncker har presset på for å få i gang forhandlingene så fort som mulig, har tyskerne holdt igjen.

– Politikerne i London burde få muligheten til å tenke seg om når det gjelder konsekvensene av en exit, sier Angela Merkels stabssjef Peter Altmaier.

  • Norge og flere andre land har langt høyere innvandring enn Storbritannia. Hvorfor er det britene som sier stopp?

2. Nyvalg

Et annet mulig scenario er at det skrives ut nyvalg i Storbritannia og at en partikoallisjon som går til valg på en klar plattform om å bli i EU, vinner valget.

Simon Tilford, nestleder ved tenketanken Centre for European Reform (CER), understreker at det er en lang vei dit. Blant annet må 2/3 av parlamentsmedlemmene stemme for. Det betyr at det må en splittelse til i det konservative partiet, som fikk flertall ved valget i mai 2015.

– Samtidig må Labour overvinne sine interne stammefeider og forsøke å oppføre seg ansvarlig og gjøre det som er best for landet i en koalisjon med andre partier. Det er veldig mange «hvis» på veien til et slikt utfall, sier Tilford til Aftenposten.

Han peker også på at De konservative har et sterkt insentiv til å holde seg samlet ettersom de overrasket alle og sikret seg flertall ved parlamentsvalget i 2015. Det kan de miste ved et nytt valg.

3. Ny folkeavstemning

Et tredje alternativ er at EU-spørsmålet legges ut på en ny folkeavstemning i en eller annen form. Allerede har over 3,7 millioner mennesker signert et opprop for en ny folkeavstemning, men få tror dette vil kunne vinne frem kort tid etter den forrige folkeavstemningen.

Et mer sannsynlig scenario er at EU og britene til slutt blir enige om betingelser for å forlate EU, men at det er et folkelig krav om at disse legges ut til folkeavstemning.

En annen mulighet er at britene klarer å forhandle frem bedre betingelser innenfor EU enn de har i dag, og at de legger disse nye betingelsene ut til folkeavstemning.

Financial Times’ sjefkommentator Gideon Rachman er en av dem som tror på det. I en artikkel med overskriften «Jeg tror ikke Brexit vil skje» beskriver han et scenario der EU gir britene ytterligere innrømmelser, blant annet en nødbrems de kan trekke i for å stagge EU-innvandringen når den blir for høy. Etterpå kommer det en ny folkeavstemning der britene sier ja til å bli i EU under ledelse av Boris Johnson.

4. Skotsk veto

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon har truet med at skottene kan komme til å blokkere et vedtak om å ta britene ut av EU. Et flertall av skottene stemte for å bli i EU og vil ikke være med på Storbritannias ferd bort fra unionen, argumenterer hun.

Diskusjonene går nå varmt om dette er noe skottene faktisk har mulighet til å gjøre. Enkelte avviser blankt at et veto kan stanse utmeldingsprosessen, mens BBC konkluderer med at skottene har en slags vetomulighet, men at det er politikerne i London som sannsynligvis vil ha siste ord i saken.

– Politikerne i Westminster må gi godkjenning til en eventuell ny skotsk folkeavstemning om uavhengighet, og det sitter langt inne, for ingen vil være ansvarlige for å bryte opp unionen. Sturgeon bruker veto-muligheten som et forhandlingskort for å få en slik avstemning, sier Tilford.

Hva vil skje?

Britene har stemt for å melde seg ut av EU, og veldig mange på både ja- og nei-siden tar til orde for at resultatet må respekteres.

EU-kritiske medier har allerede startet et hardkjør mot dem som måtte mene noe annet.

"Bitre tapere rotter seg sammen for å torpedere EU-uttrekk som 17 millioner stemte for", skriver Daily Mail over hele forsiden i mandag.

Daily Mail mandag 27. juni 2016.

– Det ligger helt klart veldig mange hindre i veien for hvert enkelt av scenariene for å bli i EU, og det mest sannsynlige er at vi går ut, men jeg vil aldri si aldri, sier Tilford i CER.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

  1. EU
  2. Brexit
  3. Storbritannia