Verden

EU med klar beskjed: Britene kan ikke bare plukke de delene de vil ha

EU-president Jean-Claude Juncker har ingen plan om å gå av etter folkeavstemningen.

BRUSSEL (Aftenposten): Hvis britene vil ha full tilgang til det indre marked, må de godta fri flyt av arbeidskraft, akkurat som Norge. – Ingen unntak, ingen nyanser, sier EU-kommisjonens president.

  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Det første EU-toppmøtet i Brussel uten britene endte med en klar melding til Boris Johnson og de andre politikerne som vil ta Storbritannia ut av EU.

De vil ikke kunne begrense arbeidsinnvandringen og samtidig ha full tilgang til det indre marked, slik enkelte britiske politikere har antydet.

– Vi godtar ikke et indre marked «à la carte», sa Donald Tusk, president i EU-rådet etter møtet med de 27 landene.

Det betyr i praksis at britene vil måtte godta en løsning som ligner på den norske EØS-avtalen dersom de ønsker seg full tilgang til EUs indre marked. De slipper ikke billigere unna.

– Norge har full tilgang til det indre marked, men aksepterer til gjengjeld de fire friheter, understreket Tysklands forbundskansler Angela Merkel etter det historiske møtet, ifølge NTB.

Cameron vil ha reform av innvandring

Det klare forsvaret av EUs fire friheter - fri flyt av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft - kommer dagen etter at David Cameron hadde gått langt i å gi arbeidsinnvandringen skylden for britenes EU-nei.

I tirsdagens møte med de andre lederne - som han fikk delta på - ga han beskjed om at EU måtte reformere reglene for arbeidskraft, dersom de ville fortsette å ha et tett forhold til EU i fremtiden.

  • Norge og flere andre land har langt høyere innvandring enn Storbritannia. Hvorfor er det britene som sier stopp?

Har gitt munnkurv

Etter møtet onsdag avviste EU-lederne også at uformelle forhandlinger med britene kan starte før de utløser den offisielle utmeldingsmekanismen etter artikkel 50.

Kommisjonspresident Jean-Claude Juncker har sendt ut en ordre til alle kommissærer, stabssjefer og generaldirektører i EU om at ingen former for forhandlinger med britene kan igangsettes. De får heller ikke lov til å besøke landet eller møte myndighetspersoner fra Storbritannia i tiden fremover, ifølge Politico. Nettstedet omtaler EU-presidenten som «Mufti Juncker» etter de strenge påleggene.

EU er redd uformelle forhandlinger kan skade unionens forhandlingsposisjon og bidra til å skape usikkerhet.

– Kikk på CV-en min

Enkelte har ment at kommisjonspresident Juncker må ta sin del av skylden for at britene endte med å stemme nei til fortsatt EU-medlemskap. Dette godtar han ikke, og han avviser at han kommer til å gå av.

– Jeg har ingen intensjon om å bli påvirket i den ene eller andre retningen av denne folkeavstemningen. Jeg vil anbefale folk å ta en titt på CV-en min. Da vil de få et annet inntrykk av det som har skjedd, sier Juncker, som var statsminister i Luxembourg i 18 år.

Ingen store reformer

Landene i EU erkjenner at de må ta lærdom av utfallet av folkeavstemningen.

– Det er for mange folk i Europa som er misfornøyd med den nåværende situasjonen og ber oss om å forbedre den, sier Tusk.

De som hadde håpet på nye omfattende reformer eller traktatendringer, vil imidlertid bli skuffet.

I stedet vil lederne forsøke gjennomføre målene de allerede har satt seg, forklarte Juncker.

– Den nye fremgangsmåten vil være enkel og ubyråkratisk, sier Merkel.

For kort tid siden slaktet britene Norges modell. Nå er EØS-avtalen på full fart inn i varmen

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

  1. Brexit