Hodepine for Merkel etter svakt Berlin-valg
Høyrepopulistene i Alternativ for Tyskland (AfD) har gjort et godt valg i Berlin og får etter alt å dømme plass i delstatsforsamlingen. Velgerne sviktet nok en gang Angela Merkels parti.
Hodepinen for statsminister Angela Merkel blir sterkere ettersom stadig flere velgere vender de etablerte partiene ryggen til fordel for AfD.
– Vi har oppnådd et flott resultat, AfD har ankommet den tyske hovedstaden og er på vei rett mot Forbundsdagen, sier partiets nestleder Beatrix von Storch.
Valgdagsmålingene søndag viste at Alternativ for Tyskland har fått mellom 11,5 og 12,5 prosents oppslutning i Berlin-valget.
Kollaps
Angela Merkels kristeligdemokrater i CDU får ifølge valgdagsmålingene bare 18 prosents oppslutning, det svakeste resultatet siden krigen. Ved valget for fem år siden var oppslutningen på 23,3 prosent.
Sosialdemokratiske SDF beholder posisjonen som største parti i den tyske hovedstaden, med en oppslutning på 23 prosent, men også dette er en kraftig tilbakegang. I forrige valg fikk partiet 28,3 prosents oppslutning.
Med et så svakt samlet resultat, kan ikke CDU og SPD regjere sammen uten støtte fra et tredje parti.
AfD, som ble stiftet så sent som i 2013, har vokst sterkt på sin motstand mot Merkels liberale asyl- og innvandringspolitikk under flyktningkrisen.
Resultatet av valget i Berlin gir både Merkels kristeligdemokrater i CDU og de øvrige etablerte partiene i Tyskland mye å tenke på ett år før tyskerne velger ny nasjonalforsamling.
Protestvelgere
Både Berlins underfinansierte offentlige tjenester og AfDs fremvekst bekymrer polititjenestemannen Tobias Ludley (27), som stemte i Berlin søndag morgen.
- Les også: Er Merkel-epoken over?
AfD er en ulv i fåreklær, mener han, og er urolig for at partiet vil vokse seg stort også i en by som er kjent for å være en flerkulturell smeltedigel.
– AfD appellerer til folk som ellers ikke ville stemt, protestvelgerne, sier han.
Franziska Ersil (38), som jobber innen markedsføring, er lei av at mange storbyproblemer forblir uløste i Berlin.
– Vi er bekymret for utdanningssystemet, boligmangel og det faktum at de ikke klarer å håndtere flyktningkrisen – at en flerkulturell by som Berlin ikke klarer å ta imot, huse og integrere dem på en god nok måte.
Over 70.000 av over 1 million asylsøkere som kom til Tyskland i fjor, ble sendt til Berlin.
CDU holdes utenfor
Merkels CDU risikerer å havne helt på sidelinjen i Berlin, ettersom sosialdemokratene SPDs toppkandidat, ordfører Michael Müller, har utelukket en ny koalisjon med partiet.
SPD vil trolig heller gå i koalisjon med miljøpartiet De Grønne og Die Linke ytterst til venstre i det politiske landskapet.
Hele 2,5 millioner mennesker har stemmerett i Berlin, og valget omfatter både nye styringsorganer både for Berlin som helhet og for tolv bydeler.