Verden

Facebook engasjerer faktasjekkere

Facebook iverksetter nye tiltak for å hindre spredning av falske nyheter i det sosiale nettverket.

Facebook skal få egne faktasjekkere til å gå gjennom "omdiskuterte" nyhetssaker.
  • NTB
  • Caroline Enge

Det skal både bli lettere å varsle om at en melding er falsk, i tillegg til at Facebook vil engasjere utenforstående faktasjekkere. Falske meldinger vil bli merket slik at det kommer opp en advarsel hvis man ønsker å dele den med andre brukere.

– Vi tror på at man skal gi folk en stemme, og at vi ikke på egen hånd kan agere som sannhetens vokter, så vi vil håndtere dette problemet på en forsiktig måte, skriver Facebook i en pressemelding torsdag.

  • Les også om hvordan en Facebook-gruppe systematisk endrer overskrifter og ingresser på nyhetssaker fra norske medier: Sprer falske nyheter på Facebook med hets mot Trine Skei Grande

Facebook har fått krass kritikk for den massive spredningen av falske nyheter i det sosiale nettverket, spesielt frem mot presidentvalget i USA.

Blant annet ble falske nyheter om at pave Frans støttet Donald Trumps kandidatur og at en politiagent som etterforsket motkandidat Hillary Clinton var funnet død, skriver Reuters.

Nylig stormet en væpnet mann en Pizza-restaurant i Washington DC etter å ha lest en falsk nyhetssak om at Hillary Clinton ledet et pedofilinettverk der.

  • Saken er også kjent som «pizzagate»:
Les også

Leste falsk nyhet om at Clinton ledet pedofilinettverk. Møtte opp væpnet til tennene for avsløre henne.

Facebook annonserte tidligere i høst at de vil la brukerne melde fra om nyhetssaker som virker mistenkelige eller usanne.

  • Les også:
Les også

Facebook og Google kutter annonser for å stoppe falske nyheter

Selskapet skriver i dagens pressemlding at innsatsen skal rettes inn mot «det verste av det verste, på klare svindelhistorier som blir spredt av spammere for deres egen vinnings skyld».

Hvis en rekke brukere varsler om at en nyhet er falsk, vil Facebook sende historien videre til faktasjekkere.

Ifølge Reuters vil Facebook også samarbeide med faktasjekksiden Snopes, ABC News og nyhetsbyrået AP om å verifisere nyhetssaker.

Hvis de finner ut at den er usann, vil den bli merket som «omdiskutert», og det vil være en lenke som forklarer hvorfor.

  • Les også:
Les også

Vår tids sensasjonsjegere jakter klikk og reklamekroner

De omstridte historiene vil ikke bli fjernet umiddelbart, men muligens vil de havne på bunnen av brukerens nyhetsstrøm. Samtidig vil det ikke være mulig for firmaer eller enkeltpersoner å betale for at disse historiene få ekstra god plass i strømmen.

Les også

  1. 7 tips: Bruksanvisning for å avsløre falske nyheter

  2. Demokratene-politiker etterforskes for hatkriminalitet etter Facebook-innlegg

  3. Opp mot to millioner Facebook-brukere ble feilaktig erklært døde

Les mer om

  1. Facebook