Verden

Fyrverkeri og jubel i Miami - stille landesorg på Cuba

Mens eksil-cubanere i USA brøt ut i jubel og fyrverkeri, råder nattestillheten på Cuba.

Det tok bare en halv time fra den cubanske regjeringen annonserte Fidel Castros død, til det cubanske samfunnet i Miami var på gatene for å feire.
  • Helle Aarnes
    Helle Aarnes
    Journalist

Også med sin død fortsetter Castro å splitte sitt folk. Mens budskapet om Castros død ble mottatt med sjokk på Cuba, feires det nå for fullt i hjertet av det cubanske eksilmiljøet, i Little Havana i Miami i USA.

Bare en halvtime etter at dødsfallet ble annonsert på statlig tv i Havanna, til de impulsive feiringene brøt løs på Miami-gatene. Fyrverkeri, bilhorn og gryter var noe av det den store, feststemte folkeansamlingen tok i bruk for å feire at det de ser på som en rå diktator er død.

Miami er Florida-byen der tusenvis av cubanere ankom da de flyktet fra Fidel Castros regime etter 1959-revolusjonen. Noen av de feirende forklarer nå at de ikke feirer et dødsfall, men starten på en liberalisering av landets styresett som de har ventet på i mange år.

Fyrverkeri, bilhorn og dansing i hjertet av det eksil-cubanske miljøet i Miami-gatene.

– Jeg skulle ønske min far var her for å oppleve dette, gråt 27 år gamle Abraham Quintero, i følge avisen Miami Herald.

Castro overlevde en rekke temmelig ville attentatforsøk fra USA (for eksempel eksploderende sigarer, giftpiler, skjellbomber og forgiftede dykkerdrakter) og premature nekrologer, og levde lenge nok til å se de diplomatiske relasjonen mellom de to landene åpne seg etter mange års fiendskap.

Sorg i Havanna

I Havanna, derimot, sørges det over El Comandantes død, og stemningen er en helt annen.

– Det vil aldri være noen andre som han. Vi kommer til å merke hans fysiske fravær, sier 45 år gamle Mariela Alonso i Cubas hovedstad.

En mann ser på tv-overføringene med bilder av Cubas tidligere president, Fidel Castro.

I Santiago de Cuba, byen der revolusjonen startet, sover innbyggerne seg gjennom natten.

Ved dødsfallene til andre viktige revolusjonære har det blitt satt i gang statlige sørgeperioder på øya, der restauranter og barer har vært stengt, og synging og feiring forbudt.

Folk står rolig på El Malecon, sjøpromenaden i Havana, etter at dødsfallet ble kjent i natt.

En tragisk dag for de eldre

Etter Barack Obamas historiske tale i Havanna i mars, kommenterte Fidel Castro at Obama ikke hadde noe å lære Cuba. Dette gjorde at mange Cuba-kjennere så på den 90 år gamle mannen som sentral i antireformkreftene.

– For de eldre cubanerne, som selv har opplevd Fidel som leder, er dette en tragisk dag. Det er en dag hvor de kommer til å føle mye nostalgi, sier forfatter og statsviter Vegard Bye til NTB.

Han tror imidlertid at yngre cubanere har et litt mer likegyldig forhold til Fidel og ideologi enn hva foreldrene har, men at Castro har en enorm posisjon i hele det cubanske samfunnet.

– Mange cubanere, som selv ikke er kommunister, er fortsatt fidelister, sier Bye.

  • Les Per Egil Hegges nekrolog over Fidel Castro
Folk samler seg som vanlig på Malecon i Havanna på Cuba etter at president Raul Castro annonserte brorens død på statlig TV sent fredags kveld, cubansk tid. Den tidligere presidenten var av mange fremdeles sett på som en revolusjonshelt.
Folk i Miami feirer Castros død foran Versailles Restaurant i Little Havana, natt til lørdag amerikansk tid.

Ved minnesmerket for den mislykkede invasjonen i Grisebukta et par år etter revolusjonen, kom 76 år gamle Antonio Hernandez syklende for å hedre de falne.

– Alle er glade. Nå kommer ikke denne fyren til å gjøre mer skade, sier Hernandez, som kom til Florida i 1980.

Mens de fleste av de eldre eksilcubanerne i alle år opprettholdt sitt innbitte hat mot Castro og engasjerte seg i det republikanske partiet, føler mange av de yngre seg mer som amerikanere enn cubanere.

De har færre kvaler med å sende penger til Cuba, besøke foreldrenes hjemland og solidarisere seg mer med andre latinamerikanske innvandrere i USA enn den eldre generasjonen.

Les mer om

  1. Havanna
  2. Cuba
  3. Raúl Castro