Verden

«Eksepsjonelt intelligent». «En komplett klovn». Her er dommen over britenes nye utenriksminister

LONDON (Aftenposten): Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at Brexit-general Boris Johnson overraskende ble utnevnt til utenriksminister. I London er innbyggerne rivende uenige.

Boris Johnson fotografert i en av sine mange eiendommelige positurer, i dette tilfellet under en tautrekkingskonkurranse.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

– Han er en av dem som aldri ser ut til å ta noen ting seriøst. Alt er bare en vits for ham. Boris er en komplett klovn, sier Colin (45), som jobber som personlig trener.

I parken i sentrum av London er meningene svært delte om hva utnevnelsen vil bety. Det samme er britiske medier og internasjonale politikere og eksperter.

– Jeg skulle ønske det var en spøk, men jeg frykter det ikke er det, skriver Sveriges tidligere stats- og utenriksminister Carl Bildt på Twitter.

Øystein Kløvstad Langberg, Aftenpostens korrespondent, i London.

Den liberale gruppelederen Guy Verhofstadt i EU-parlamentet kommenterer tørt at «britisk humor tydeligvis er grenseløs».

Europas stats- og utenriksministre har valgt en litt mer formell tone, men enkelte kommer med stikk.

– Jeg er ikke bekymret når det gjelder Boris Johnson. Men i løpet av valgkampen løy han mye til det britiske folk, sier den franske utenriksministeren Jean-Marc Ayrault, ifølge NTB.

  • Dette er Theresa May: Hun overlevde over seks år i den mest fryktede ministerjobben. Nå skal hun ta britene ut av EU.

Hva mener britene selv om utnevnelsen? Her er syv reaksjoner fra sentrum av London

– Jeg synes det er flaut

Beth Lang (34), Aberdeen

– Han er ikke mannen jeg vil at skal representere oss i utlandet – jeg synes det er flaut. Tenk at om kort tid kan vi få møter mellom Boris og Trump. Han er sikkert smart, men han er også en veldig eksentrisk mann, typisk britisk. Jeg er usikker på om han vil bli tatt seriøst av Merkel og de andre.


– Eksepsjonelt intelligent

Shona Coffer (31), London

– Jeg tror Boris er eksepsjonelt intelligent, men om han bruker det til noe som er bra eller skadelig er det man bør bekymre seg for. Helt genuint tror jeg ikke han ville ha oss ut av EU – han ville bli statsminister. Så egentlig er ikke situasjonen så ille. Nå har vi både May og Boris som er positive til EU. Er han en klovn som vil ødelegge for oss ute i verden? Nei, han er for smart til det, men det er litt skremmende hvor langt han er villig til å gå for å få makt.


– Reaksjonen var: Dette er en dårlig vits

Michael Cox, London

– Jeg er professor ved London School of Economics og var på en middag med businessfolk, diplomater og akademikere da denne nyheten kom, og det første reaksjonen var: Dette er en dårlig vits. Men det kan også ha vært et smart og tøft valg for å samle partiet og få parlamentsgruppen til å tie. Boris var en helt sentral brikke for å sikre nei-flertall, og det er en fraksjon som ikke stoler på May fordi hun ville bli i EU. Men igjen kan det se ut som om intern partipolitikk har trumfet utenrikspolitikk. Det er vi ganske vant til nå om dagen.


– Han er i alle fall ikke statsminister

Michael Middleton (30), Aberdeen

– Det eneste positive jeg ser oppi alt dette er at Boris i all fall ikke ble statsminister og er den som leder landet. Jeg mangler respekt for veldig mange av politikerne våre for øyeblikket, de synes bare å tenke på seg selv. Han kler seg og ter seg litt annerledes, men er samme ulla. Han er født med en sølvskje i munnen og er en del av gutteklubben.


– Jeg vet ikke om noen som liker ham lenger

Naomi (22), London

– Han blir sett på som ganske ekstrem i utlandet, og det er bekymringsfullt. Han virker også ganske uforutsigbar, og det er vanskelig å vite hvilken politikk han kommer til å føre. Boris var bedre likt før, da han var ordfører i London og ikke kom med like ekstreme uttalelser om andre land og ledere. Nå vet jeg ikke om noen som liker ham lenger. Det har skjedd utrolig mye på noen få måneder.


– Jeg skjønner ikke hvorfor folk er så bekymret

Jeoff Lawler (74), London

– Han har en sterk personlighet, og jeg tror han kan passe bra som utenriksminister og bli en god salgsmann for landet. Jeg skjønner ikke hvorfor folk er så bekymret. Han var en god ordfører og klarte å slå Labour to ganger mot alle odds. Boris er også god til å overbevise folk og har humor. Det er en klar fordel fordi personlige relasjoner er viktig i internasjonal politikk.


– Bedre enn dem som aldri tråkker feil

Jackie (69), North Yorkshire

– Jeg vil i utgangspunktet ikke ha en konservativ regjering i det hele tatt, men gitt at det er det, er jeg ganske fordomsfri når det kommer til Boris. Han har sagt flere ganger at han er for å gi et amnesti for ulovlige innvandrere. Jeg foretrekker ham fremfor mange av de kjedelige folkene som aldri tråkker feil og gjør ting uten at folk får det med seg. Boris har humor, og for meg er det en viktig egenskap.

For kort tid siden slaktet britene Norges modell. Nå er EØS-avtalen på full fart inn i varmen

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

  1. Brexit
  2. Boris Johnson
  3. London
  4. EU-parlamentet