Verden

Saed (3) klarer bare å sove på dagen. Om natten er han altfor redd.

Barna av Syria-krigen sliter med rusmidler og psykiske problemer, viser ny Redd Barna-rapport.

Firas med sønnen Saed, som er så redd at han bare får sove om dagen.
 • Frøydis Braathen
  Frøydis Braathen
  Journalist

– Barna mine har vært vitne til halshugging, luftangrep og granatild, og de har sett folk som kjører bort i frykt. Et barn ble slaktet rett foran sønnen min, så han begynte å drømme om at noen kommer til å slakte ham. Han blir redd og hopper ut av sengen, forteller firebarnsfaren Firas om sønnen Saed på tre år.

Firas’ historie kommer frem i rapporten Redd Barnas rapport «Invisible wounds», som gis ut i forbindelse med at det er seks år siden krigen i Syria startet.

Rus og psykiske problemer

Redd Barnas partnerorganisasjoner inne i Syria har gjort dybdeintervjuer med 458 barn, ungdommer, foreldre, lærere og helseansatte inne i Aleppo, Damaskus, Dara’a, Al-Hasakah, Homs, Idlib og Rif Damaskus.

I undersøkelsen kommer det frem at:

 • Hvert fjerde barn har psykiske lidelser.
 • Åtte av ti (80 prosent) av de spurte sier at barn og ungdom er blitt mer aggressive.
 • Ni av ti (89 prosent) sier at barna er blitt mer redde og nervøse.
 • Syv av ti (71 prosent) sier at stadig flere barn tisser i sengen, et symptom på Posttraumatisk stressyndrom.
 • Halvparten (51 prosent) av de spurte sier at ungdom har begynt med rusmidler for å takle situasjonen.
 • Halvparten av de voksne (48 prosent) som er spurt i undersøkelsen har sett barn som har sluttet å snakke siden starten av krigen.
 • Halvparten (50 prosent) av skolebarna sier de aldri eller nesten aldri føler seg trygg på skolen.

Bor på nedlagt bensinstasjon

En av dem som er intervjuet er Firas, som flyktet fra hjembyen Tel Abiad da den ble okkupert av IS. Nå bor han i en ødelagt bensinstasjon sammen med familien sin og forsøker å brødfø dem ved å selge kjeks til forbipasserende på veien utenfor bensinstasjonen.

Firas med en av sine fire barn foran den nedlagte bensinstasjonen der de bor.

– Vi flyktet fra Tel Abiad for tre måneder siden, men så ble stedet vi flyttet til overtatt av ISIS. Det var vanskelig å leve der. Alt var veldig dyrt, og vi hadde ingen frihet. Det var ingen steder hvor barna kunne lære, og det var ikke trygt, sier Firas i rapporten.

Holder seg våken om natten

Han forteller at barna er ødelagt av all volden de har opplevd. Verst har opplevelsene gått utover sønnen Saeed på tre år.

– Han er så redd at han holder seg våken hele natten og kan bare sove på dagtid. Vi vil at han skal holde seg våken på dagtid og sove om natten, men han er for redd, fordi han var vitne til at halshugging, forteller Firas.

Har ikke vært på skolen på fem år

Familien ønsker å reise tilbake til hjembyen sin, men huset deres er blitt ødelagt i krigen. De forsøker å spare penger til å reparere huset sitt, men foreløpig lever de bare fra dag til dag.

– Barna mine har ikke vært på skolen på fem år nå. De trenger utdanning, og de trenger hjelp til å lære å glemme det de har sett, sier Firas.

Tre millioner født i krig

Rådgiver Kristin Ingebrigtsen i Redd Barna sier at tre millioner barn er født siden Syria-krigen startet og har aldri opplevd noe annet enn sult, krig og elendighet.

– Vi vet at disse barna trenger hjelp, men det internasjonale samfunnet har vært relativt tafatte. Seks år med krig er lenge. Nå må det internasjonale samfunnet bevilge penger, slik at barna kan få den hjelpen de trenger og bearbeide de vonde opplevelsene de har vært igjennom, sier Ingebrigtsen.

Redd Barna jobber blant annet med å gi barna skolegang og trygge steder for lek, sang, dans og sport, hvor de kan uttrykke hva de føler.

Les mer om

 1. Syria
 2. Krig
 3. Redd Barna