Verden

I tre timer i dag er det én ting alle i Det hvite hus følger med på

Beordret president Barack Obama avlytting av Donald Trumps hovedkvarter? Blandet russerne seg inn i USAs valg i samarbeid med amerikanere?

FBI-sjef James Comey under en tidligere høring i USAs kongress. I dag blir han og NSA-sjef Mike Rogers grillet i etterretningskomiteen i Representantenes hus. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen

Klokken 15 norsk tid mandag møter FBI-sjef James Comey for etterretningskomiteen i Representantenes hus. Seansen vil bli fulgt med argusøyne av hele det politiske Washington. Comey skal grilles om flere brennhete saker som har dominert nyhetsbildet de siste ukene.

 • Direktesendingen kan du se her kl. 15:
Les også

Direkte kl 15: FBI-direktøren til høring om Russland-samarbeid i Kongressen

Når Comey i dag skal i ilden i etterretningskomiteen i Representantanes hus, er det særlig to saker der representantene vil kreve svar:

 1. Finnes det noen sannhet i president Donald Trumps anklage om at Barack Obama i valgkampen beordret avlytting av Trump-tårnet?
 2. Hva vet man nå om Russlands innblanding i USA valgkamp?

Twitter-tiraden mot Obama

Trump tvitret 4. mars i løpet av en halv time en serie på tre Twitter-meldinger der han skrev at han «akkurat hadde funnet ut» at Obama hadde iverksatt avlytting av ham under valgkampen. Han sammenlignet saken med Watergate-skandalen og stemplet Obama som «fæl eller syk».

Terrible! Just found out that Obama had my "wires tapped" in Trump Tower just before the victory. Nothing found. This is McCarthyism!Is it legal for a sitting President to be "wire tapping" a race for president prior to an election? Turned down by court earlier. A NEW LOW!How low has President Obama gone to tapp my phones during the very sacred election process. This is Nixon/Watergate. Bad (or sick) guy!

Politikere biter seg fast

Trump har senere antydet at dette bunnet i noe han hadde lest i New York Times og hørt på TV-kanalen Fox. Andre talsmenn har i ettertid argumentert for at han ikke mente avlytting konkret og heller ikke Obama personlig. Senere ble det også påstått at Obama hadde gitt britene jobben med å overvåke Trump.

Kongresspolitikere i begge partier har ikke vært villige til å la saken fare og ser ut til å bite seg fast. Det er til og med snakk om å stevne Det hvite hus for å tvinge frem eventuelle bevis eller mangel på det.

– Meningsløs jakt

Adam Schiff, den ledende demokraten i etterretningskomiteen, sier til TV-kanalen NBC at han regner med Comey i høringen i dag vil avlive påstandene.

– Jeg håper vi kan få en slutt på denne meningsløse jakten fordi det presidenten sa var bare grunnleggende feilaktig, sa Schiff på debattprogrammet Meet the Press søndag.

Adam Schiff er demokratenes ledende politikere i etterretningskomiteen i Representantenes hus. Foto: AARON P. BERNSTEIN / Reuters / NTB scanpix

– Aldri feil å si unnskyld

En republikaner i den samme komiteen, Will Hurd, opptrådte søndag hos en annen TV-kanal. Den tidligere CIA-agenten Hurd sa han ikke hadde sett noen bevis på anklagene.

– For å sitere min 85 år gamle far: Det er aldri feil å si unnskyld, sa Hurd til ABCs «This Week». Han fremholdt at det er behov for en beklagelse overfor både ekspresident Obama og Storbritannia.

Skygger for Russlandsdebatt?

Enkelte, blant dem Adam Schiff, er imidlertid ifølge The New York Times irritert over at spetakkelet rundt avlyttingspåstandene skygger for diskusjonen om Russlands aktiviteter før det amerikanske valget. Ifølge avisen er demokraten Schiff og den republikanske komitéformannen Devin Nunes svært opptatt av å opptre samlet utad om saken, men av forskjellige grunner. Nunes vil til bunns i lekkasjer om etterforskningen, mens Schiff vil ha oppmerksomheten rettet mot russisk valginnblanding.

– Falske nyheter

Trump kastet selv seg inn i diskusjonen tidlig mandag morgen lokal tid. Han skrev på Twitter at påstandene om Trump-samarbeid med Russland er «falske nyheter og alle vet det!». Han mener hele saken er et påfunn fra demokratene og at det som egentlig bør granskes, er lekkasjer av gradert informasjon.

James Clapper and others stated that there is no evidence Potus colluded with Russia. This story is FAKE NEWS and everyone knows it!The Democrats made up and pushed the Russian story as an excuse for running a terrible campaign. Big advantage in Electoral College & lost!The real story that Congress, the FBI and all others should be looking into is the leaking of Classified information. Must find leaker now!

Republikanske Devin Nunes er leder av etterretningskomiteen i Representantenes hus. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix

Etterforskning langt fra over

Comey møter til dagens høring sammen Mike Rogers, sjefen for etterretnings- og avlyttingsorganisasjonen NSA. Det er ikke ventet at Comey vil være veldig åpen om etterforskningen. FBI avslører helst ikke for mye om pågående saker. Embetsmenn The New York Times har snakket med, sier også at det ikke er noen tegn til at etterforskningen er over snart. Men USAs etterretning konkluderte allerede før valget med at russerne sto bak forsøk på å påvirke valget.

Senere er det pekt på spor i retning av hackere som stjal e-poster fra Det demokratiske partiet og Hillary Clintons nære rådgiver, John Podesta.

– Ikke noe bål, ikke noe gnist

Republikanske politikere håper imidlertid på at mistanker om at Trump-medarbeidere medvirket til valginnblandingen kan begraves.

– I spørsmålet om Trump-kampanjen konspirerte med russerne om dette, er det røyk, men ikke noe ild. Det er ikke et lite leirbål. Det er ikke et lite stearinlys. Det er ikke en gnist, sa republikaner Tom Cotton til CNN-programmet «State of the Union».

– Finnes det mer?

Schiff er imidlertid ikke enig.

– Vi må finne ut om indisiene for samarbeid og direkte bevis på bedrag er antydninger om at det finnes mer, sa han hos NBC.

De kjente indisiene

Schiff henviser her etter alt å dømme til følgende:

 • Rapporter om at Trump-rådgiver Roger Stone hadde kontakt med hackeren kalt Guccifer 2.0, som utpekes som gjerningsmannen bak e-posttyverier fra demokratene.
 • Opplysninger om at sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, som måtte gå av etter villedende informasjon om sine samtaler med Russlands USA-ambassadør, i 2015 fikk betalt over 65.000 dollar fra selskaper med bånd til Russland.
 • Det faktum at Trump-rådgiver Carter Page reiste til Moskva og holdt foredrag rett før Wikileaks offentliggjorde de første stjålne e-postene, men er motvillig til å si hvem han møtte.

Amerikansk etterretning offentliggjorde i januar en nedgradert rapport om russisk innblanding i USAs valgkamp. Foto: Jon Elswick / AP / NTB Scanpix

Sendte sjokkbølger inn i valgkampen

Selv om Comey kanskje ikke slipper noen politiske bomber i dag, vet man aldri. Denne sjefen for USAs føderale politi har overrasket stort før. To ganger rett før valget sendte han sjokkbølger inn i presidentvalgkampen. Først kunngjorde han, bare 11 dager før valget, at FBI etterforsket nytt materiale de hadde funnet i forbindelse med skandalen om Hillary Clintons skjødesløse omgang med e-post da hun var utenriksminister. To dager før valget konkluderte han med at de nye e-postene ikke forandret standpunktet om at Clinton ikke skulle straffeforfølges. Mange demokrater mener disse manøvrene kostet Clinton en valgseier.

Les mer om

 1. Etterretning
 2. Donald Trump
 3. Amerikansk politikk
 4. Avlytting