Verden

Katalanerne er ikke de eneste som ønsker uavhengighet. Her er åtte mulige nye stater.

En rekke regioner kan følge i Catalonias fotspor og kreve uavhengighet. Her er en liste over andre mulige utbryter-regioner.

Katalanerne er ikke alene om å ønske seg uavhengighet. Flere regioner kan bli inspirert hvis Catalonia til slutt erklærer uavhengighet.
 • Harald Stolt-Nielsen
  Harald Stolt-Nielsen
  Journalist

Catalonia holdt verden på pinebenken i halvannen time tirsdag kveld. Katalanerne krever uavhengighet, men ikke akkurat nå.

Skulle regionen nordøst i Spania erklære uavhengighet, kan andre regioner i europeiske land la seg inspirere og slå følge med katalanerne.

 • De er bekymret for planer om løsrivelse. En stor andel av Catalonias innbyggere vil forbli en del av Spania.

Skottland (Storbritannia)

Skotske nasjonalister følger nøye med på utviklingen i Catalonia. I 2014 holdt skottene folkeavstemning om løsrivelse fra Storbritannia. I et stadig mer selvsikkert Skottland, økte oppslutningen om uavhengighet utover på 2000-tallet. Men folkeavstemningen endte med at et knapt flertall fortsatt sa ja til å være endel av Storbritannia. 55,3 prosent stemte for, 44.7 prosent stemte mot.

Etter britenes skilsmisse med EU (Brexit), er spørsmålet om uavhengighet har dukket opp igjen. Skotske nasjonalister ønsker nå et ny folkeavstemning.

Flere målinger, etter Brexit-seieren, har vist at skottene i langt større grad støtter løsrivelse fra Storbritannia. Det siste året har derimot lysten på en ny folkeavstemning svekket seg kraftig. Nå viser de fleste målinger et solid flertall imot.

Skottene stemte ikke for uavhengighet for tre år siden, men etter britene bestemte seg for å melde seg ut av EU kan skottene ha endret mening.

Flandern (Belgia)

På mange måter er Flandern lik Catalonia. En rik region i Belgia som ikke ønsker å betale regningen for resten av landet. I regionens parlament er rundt halvparten av medlemmene separatister.

Belgias største politiske parti, det nasjonale flamske alliansen N-VA, ønsker at regionen bryter ut av Belgia.

Landet er delt i tre: Flandern i nord (grenser til Nederland, hovedsakelig nederlandsktalende), Vallonia i sør (grenser til Frankrike, hovedsakelig fransktalende) og hovedstadsregionen Brussel.

Her protesterer den flamske politikeren Frank Venhecke sammen med militante separatister i 2007. Ytre høyre fløy i Flandern er imot at offentlige møter i regionen holdes på fransk, til tross for at nederlandsk er det offisielle språket i regionen.

I tillegg til språk og kultur, har økonomiske ulikheter de seneste årene skapt splid. Mens Vallonias BNP pr. innbygger bare er 88 prosent av EU-gjennomsnittet, er Belgias flamsktalende halvdel 120 prosent høyere, sammenlignet med EUs gjennomsnitt.

Baskerland (Spania og Frankrike)

Terroristorganisasjonen ETA har lagt ned våpnene, og Baskerland har et sterkt selvstyre. En katalansk løsrivelse kan derimot gi ny giv til de baskiske separatistene i Spanias mest velstående region.

En ødelagt bil etter en bilbombe eksploderte i Madrid i 1986. Bombeangrepet drepte åtte politibetjenter, den baskiske terrororganisasjonen ETA sto bak angrepet.

Baskiske separatister har allerede valgt side i konflikten mellom Catalonia og spanske myndigheter. Flere tusen baskere deltok i september i en marsj til støtte for katalansk uavhengighet.

Rundt en tredjedel av befolkningen i Baskerland støtter løsrivelse fra Spania.

Nord-Irland (Storbritannia)

IRAs terrorhandlinger er historie. Og fredsavtalen mellom katolikker og protestanter -den såkalte Langfredagsavtalen fra 1998-innebar økt selvstyre og maktdeling mellom unionistene og republikanerne i Nord Irland.

Men fortsatt arbeider sterke krefter for full løsrivelse fra Storbritannia, og gjenforening med republikken Irland.

Tidligere i år gikk Sinn Feins nye leder, Michelle O’Neill, ut å krevde en folkeavstemning for å avgjøre om landet skal løsrive seg fra Storbritannia.

Kisten med den katolske sultestreikeren Bobby Sands fraktes her av seks maskerte IRA-menn i Belfast. Sands døde etter å ha sultestreiket i 66 dager.

– Brexit kommer til å bli en katastrofe for Nord-Irland, sa Michelle O’Neill.

Meningsmålinger har jevnt vist at irene i nord ønsker å være en del av Storbritannia, skriver The Independent.

Korsika (Frankrike)

Den korsikanske separatistgruppen «Armata Corsa», den korsikanske hæren, poserer her foran det korsikanske flagget.

Rundt 10–15 prosent av befolkningen ønsker å bryte med Paris, men langt flere ønsker sterkt selvstyre og fortsatt å være en del av Frankrike.

Bekymringer rundt fremtiden til det korsikanske språket har vært en fremtredende bekymring blant befolkningen på middelhavsøya.

Korsikanske nasjonalister slo seg sammen foran regionvalget på øya i 2015. Koalisjonen vant valget med over 35 prosent av stemmene.

Donetsk (Ukraina)

Konflikten øst i Ukraina har eksaltert over lengre tid. Separatister i Ukraina erklærte tidligere i år opprettelsen av en ny stat «Malorossiya», et tsaristisk navn som betyr «Lille Russland».

Tidligere har separatistene hevdet at 89 prosent ønsker uavhengighet i Donetsk.

Anklagene har haglet mellom Russland og Ukraina etter at kampene i Øst-Ukraina startet.

Prorussiske separatister tok i 2014 kontroll over myndighetsbygninger, og erklærte uavhengighet fra Ukraina. 6. april 2014 ble Folkerepublikken Donetsk erklært opprettet. Det har kommet tydelig frem at seperatistene øst i Ukraina har mottatt politisk, militær og økonomisk støtte fra Russland.

Ifølge Minsk-avtalen, som inneholder en fremdriftsplan for varig fred i Donbass-området, skal det østlige Ukraina få selvstyre.

Store deler av området kontrolleres i dag av prorussiske seperatister.

Pro-russiske separatister kjører her med flagget til den selverklærte «Folkerepublikken Donetsk».

Veneto (Italia)

Skulle regionen, med byer som Venezia og Verona, forlate Italia, vil det representere et politisk jordskjelv. Det er nemlig et stort ønske om større selvstyre i store deler av nordlige Italia.

Det er planlagt at Veneto skal gjennomføre folkeavstemninger for sterkere et selvstyre for regionale myndigheter 22. oktober.

«Lega Nord»-bevegelsen ønsker at Nord-Italia får større kontroll over økonomien. Enkelte krefter i partiet ønsker at hele regionen, Padania, skiller lag med Italia.

Kurdistan (Tyrkia, Irak, Iran og Syria)

Kurderne har lenge kjempet for løsrivelse, nylig i Irak. En uavhengig kurdisk stat kan derimot få enorme økonomiske problemer. Tyrkerne truer også med invasjon, hvis kurderne løsriver seg.

Så langt har ikke folkeavstemningen gjort annet enn å fremprovosere voldelige reaksjoner fra myndighetene i Bagdad og nabolandene.

Tyrkia svarte med trusler om å stanse salget av oljen som går fra Nord-Irak gjennom Tyrkia til en havn ved Middelhavet, etter folkeavstemningen i september.

De kurdiske områdene dekker store deler av den sørøstlige delen av Tyrkia, og kurdere er den største etniske minoriteten i landet.

Les mer om

 1. Catalonia
 2. Storbritannia
 3. Nord-Irland
 4. Ukraina
 5. Spania
 6. Italia
 7. Belgia