Verden

Kvinnen døde. Ble den irske kvinnen nektet abort?

Savita Halappanvars (31) tragiske dødsfall har blitt en symbolsak i den irske abortdebatten.

Savita Halappanavars (31) dødsfall har blitt en viktig symbolsak for dem som mener irske abortlover må endres. Foto: NTB SCANPIX

  • Helle Skjervold
    Helle Skjervold

I fjor høst ble tannlege Savita Halappanavar (31) gravid med sitt første barn, og ble lagt inn på sykehus med store smerter. Halappanavar mistet barnet, 17 uker på vei, og døde selv få dager etter av blodforgiftning på Galway sykehus i Irland.

Historien om hvordan Halappanavar gjentatte ganger ba legene abortere det syke fosteret har for alvor bragt abortdebatten tilbake i Irland, et av få land i Europa som ikke tillater selvbestemt abort. Abort er kun lovlig i tilfeller der mors liv er i fare.

Aktivister tok til gatene med bannere der Halappanavars tragiske dødsfall brukes som skrekkeksempel på hvilke følger landets abortlover i verste fall kan få.

Denne uken er saken oppe til høring, og legene som behandlet henne må svare for behandlingen hun fikk og om de satte barnets helse over hensynet til mor.

Savita Halappanavar døde på sykehus. Foto: NTB SCANPIX

Over 50 vitneprov er hentet inn i høringen, 16 av vitnene skal møte i høringen, skiver the Irish Times. Abortspørsmålet er svært betent i Irland, der det har vært avholdt flere folkeavstemninger om temaet.

Prinsippsak

Ifølge ektemannen ba Halappanavar gjentatte ganger om at fosteret ble abortert.

Legene skal ha minnet om at Irland er et katolsk land, der abort er ulovlig, og svart at «så lenge hjertet banker hos fosteret, gjør vi ingenting». Halappanavars argumenter om at hun og ektemannen var hinduer, ikke katolikker, førte ikke frem.

Tre dager etter at Halappanavar kom døde barnet i magen. Da var det for sent å redde morens liv.

Siden har enkemannen Praveen Halappanavar drevet en intens kampanje opp mot irske politikere og helsemyndigheter.

Etter dødsfallet rettet India en formell henvendelse til Irland med spørsmål om hvordan Halappanavar kunne dø på sykehuset, og to uavhengige granskninger ble igangsatt.

Da hun mistet livet i slutten av oktober var irske politikere allerede i ferd med å se på landets abortlover, og statsminister Enda Kenny har uttrykt bekymring for at Halappanavars enkelthistorie vil overskygge den prinsipielle debatten som bør ligge til grunn for en eventuell ny abortlov i landet.

Da enkemannen i går forklarte seg gjentok han at paret eksplisitt ba om å få utført abort.

— Savita spurte om å få utført en abort to ganger. Hun gråt. Hun sa hun ikke taklet dette. Doktoren kom ikke tilbake til oss den dagen....Hun ønsket en abort, og hun ønsket det før foreldrene hennes var tilbake i India og kunne fortelle folk at hun var gravid, skriver The Guardian.

Sykehuset kjemper tilbake

I denne ukens høring vil legene ved Galway sykehus forklare hvilke medisinske vurderinger de gjorde.

De vil også stille spørsmål ved enkemannens versjon av historien. Legene hevder paret aldri ba om abort, slik de selv hevder.

Les også

Abortkampen hardner til i flere europeiske land

Legen som skal ha minnet pasienten om at Irland er et katolsk land skal forklare seg denne uken. Hun vil ifølge Press Association avvise påstanden om at hun brukte religion i den medisinske argumentasjonen. Hun vil også forklare at de ville ha vurdert abort dersom pasientens tilstand hadde forverret seg innen barnet døde i magen.

Sykehuset hevder også enkemannens forklaring er unøyaktig. Han har selv innrømmet at han kan ha blandet sammen dagene i sin forklaring. Han kjørte sine svigerforeldre til flyplassen morgenen han hevder legen kom med katolikk-uttalelsen.

— Jeg er helt sikker på at legen fortalte oss at «dette er et katolsk land», understreker enkemannen.

Aborttallene på vei ned

The Health Service Execution i Irland har sendt et brev til enkemannen der de formelt ber om unnskyldning for behandlingen hans kone fikk.

Europarlamentet har gjentatte ganger oppfordret medlemslandene til å sikre kvinner retten til forsvarlig abort.

De fleste europeiske land tillater selvbestemt abort før uke 12.

Det er de nordeuropeiske, protestantiske landene, samt de tidligere kommuniststatene, som er mest liberale. Noen land - som Luxembourg, Finland, Storbritannia og Island - krever at moren oppgir en grunn for å ta abort. Det kan være sosiale eller medisinske årsaker, og praktiseringen av lovgivningen er stort sett liberal.

Totalt sett er aborttallene fallende i EU/EØS-området. Antallet aborter ligger på rundt 10 pr. 1000 kvinner i aldersgruppen 15-49 år. Tallene stammer fra Reprostat, en arbeidsgruppe på 200 helseeksperter fra flere EU-land som har fått i oppgave å se på reproduksjon og helse i medlemslandene.