Verden

USA beskylder Russland for angrep på nødhjelpere

USA mener Russland står bak angrepet på en kolonne med nødhjelp i Syria, melder Reuters.

Ødelagt lastebil med nødhjelp utenfor Aleppo i Syria.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Basert på tid og sted for angrepet mandag mener amerikanske myndigheter at to russiske jagerfly av typen SU-24 gjennomførte bombingen. To amerikanske embetsmenn opplyste dette tirsdag overfor Reuters og sa de baserte påstanden på amerikansk etterretning.

Russiske og syriske myndigheter har fra før avvist at deres fly angrep en FN-kolonnen i nærheten av Aleppo. Ifølge Kreml tok bilene rett og slett fyr.


Les også

NATO-sjefen: Uaktuelt å sende inn store bakkestyrker i Syria

20 sivile ble drept i angrepet. Det fant sted på da bilene med nødhjelp var i et opprørerkontrollert område nær den syriske storbyen Aleppo. Angrepet fant sted etter at den syriske regjeringshæren mandag erklærte av våpenhvilen i landet var over. Syriske myndigheter la skylden på opprørsgrupper som de hevdet «ikke forpliktet seg til ett eneste punkt» i våpenhvileavtalen.

FN kunngjorde tirsdag at de stanser transporten av nødhjelp.

Samtdig holdt USAs president, Barack Obama, tirsdag sin siste FN-tale som president. Han la stor vekt på situasjonen i Syria.
– Det finnes ingen militær seier som kan vinnes. Vi er nødt til å fortsette det harde diplomatiske arbeidet som vil stanse volden, og levere nødhjelp til dem som trenger det, sa Obama.

Les mer om

  1. Krigen i Irak og Syria
  2. Russland
  3. Syria