Verden

De var Trumps nærmeste før de ble presset ut. Nå har de vært inne til hemmelig avhør.

Pressetalsmann Sean Spicer og stabssjef Reince Priebus i mai, mens de fortsatt var blant toppene i Det hvite hus.

NEW YORK (Aftenposten): Trumps tidligere pressetalsmann ble avhørt av spesialetterforsker Robert Mueller mandag. Det er forventet at Mueller vil avhøre flere av Trumps nærmeste medarbeidere i Det hvite hus.

 • Christina Pletten
  Christina Pletten
  Kommentator

Sean Spicer var Donald Trumps pressetalsmann fra innsettelsen i januar og frem til han sluttet eller fikk sparken i juli. Nå er han blitt avhørt av Robert Mueller, spesialetterforskeren som skal forsøke å komme til bunns i russernes innblanding i det amerikanske valget.

I forrige uke avhørte Mueller en annen av presidentens nærmeste medarbeidere som måtte gå fra stillingen sin: tidligere stabssjef Reince Priebus. Hverken Priebus eller Spicer har kommentert prosessen.

Flere av medarbeiderne rundt Trump kan bli kalt inn til samtaler i de nærmeste dagene og ukene, deriblant kommunikasjonsdirektør Hope Hicks og Trumps advokat Don McGahn, skriver Politico.

Det er også mulig at visepresident Mike Pence blir kalt inn til avhør. Pence har signalisert til Mueller via sin advokat at han vil samarbeide med etterforskerne.

Sean Spicer var en av dem som var tettest på presidenten før han gikk av. Nå er han intervjuet av spesialetterforsker Robert Mueller.

Grillet hele dagen

Spicer ble «grillet» av Mueller og hans team mesteparten av dagen mandag, ifølge Politico.

Etterforskningen er svært hemmelighetsfull og det er lite informasjon som lekker ut. Likevel mener amerikanske medier at Mueller stadig utvider omfanget av sine undersøkelser, og at han nå nærmer seg presidenten selv og hans innerste sirkel.

Mueller har et bredt mandat for undersøkelsene sine. Hans offisielle oppdrag er å finne «enhver link eller samhandling mellom den russiske regjeringen og individer assosiert med kampanjen til Donald Trump.»

Men i forlengelsen av dette står det også at Mueller kan undersøke andre forhold som «oppstår som følge av etterforskningen», pluss eventuelle kriminelle forhold som avdekkes.

Robert Mueller har jobbet raskt i etterforskningen av Russland-skandalen.

Etterforsker også Trumps presidenttid

Mueller skal være interessert i en rekke hendelser som har funnet sted etter at valgkampen var over og Trump ble tatt i ed, deriblant motivet for sparkingen av FBI-sjef James Comey. Flere amerikanske medier har rapportert at Mueller undersøker om Trumps sparking av Comey utgjør et lovbrudd.

Her er Spicer interessant for etterforskeren. Spicer var kjent for å ta detaljerte notater fra møter og samtaler, og han var svært tett på Trump inntil han gikk av.

Mueller har også intervjuet visejustisminister Rod Rosenstein. Rosenstein skrev et notat om FBI-sjef Comey, som Trump brukte som grunnlag for oppsigelsen. Justisminister Jeff Sessions har erklærte seg inhabil i Russland-saken.

Tidligere sjefstrateg Steve Bannon, også han presset ut at av Det hvite hus, sa i et TV-intervju i september at sparkingen av Comey var «den verste tabben i moderne politisk historie».

 • 2017 ble året da butikkdøden inntok USA. Kjente merker går konkurs, og kjøpesentre står tomme.
Sparkingen av James Comey var den «verste tabben» i moderne politisk historie, sier tidligere sjefstrateg Steve Bannon, en annen av Trumps medarbeidere som nå er ute.

Notater og opptak

Mueller har bedt om lydopptak, notater og intervjuer med en lang rekke personer.

Foruten Comey-saken er det mye som tyder på at Muellers team fokuserer spesielt på to personer i Trump-universet: tidligere kampanjesjef Paul Manafort og tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Amerikanske aviser har kommet med en rekke avsløringer om de to og deres forbindelser til russiske og østeuropeiske interesser.

Muellers team raidet Manaforts hus i Virginia i grålysningen i juli ved å dirke opp låsen og ta seg inn i boligen. Manafort og hans kone lå og sov. For å få tillatelse fra en dommer til å ta seg inn i boligen, må FBI-agentene ha fremlagt bevis for at Manafort har ødelagt bevis og kan komme til å gjøre det igjen.

Mueller har avhørt flere personer i forbindelse med Flynn, deriblant Keith Kellogg, som var midlertidig sikkerhetsrådgiver etter at Flynn ble sparket. Etterforskerne har også bedt Det hvite hus overlevere en rekke dokumenter om Flynn. Etterforskeren har også avhørt Christopher Steele, en tidligere britisk etterretningsagent som skrev et eksplosivt notat om Trump og Russland.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Amerikansk politikk
 3. Det hvite hus
 4. Mike Pence
 5. Etterforskning