Luftrommet over hele Storbritannia stenger klokken 12

Luftrommet over store deler av Nord-Europa er nå stengt torsdag som følge av askeskyen fra vulkanutbruddet på Island.

<b>Newark:</b> Continentals passasjerer ventet fem timer i kø for å bli tildelt hotellrom - før de fikk vite at de ikke ville få det likevel.
  • Mari Torsdotter Hauge

Les også:

Klokken 12 vil hele luftrommet over Storbritannia stenges, melder AP torsdag. Dermed får askeskyen fra vulkanutbruddet på Island vidtrekkende konsekvenser over hele Europa.

Klokken 10 stengte luftrommet over Norge og flyene står på bakken. Klokken 17 stenger Danmarks luftrom, noe som trolig kan få konsekvenser for flere av gjestene til feiringen av dronning Margrethes 70-årsdag som starter torsdag. Også i Sverige og Finland er det mange kanselleringer som følge av askeskyen, som er farlig for flyene.

Passasjerer både i Norge og Storbritannia bes om å ta kontakt med sitt flyselskap for nærmere informasjon om eventuell ombooking eller refusjon.

Det britiske flyplasselskapet BAA kaller det en "voldsom forstyrrelse" i lufttrafikken på grunn av den vulkanske asken.

— Vulkansk aske utgjør en alvorlig sikkerhetstrussel mot flyene, sier BAA i en pressemelding.

Keflarvik internasjonale flyplass på Island er imidlertid åpen.

Innstilt nord for Trondheim

Allerede natt til torsdag ble det innført restriksjoner på flytrafikken over det nordlige Skottland, og britiske myndigheter regner med at askeskyen forflytter seg sørover i løpet av dagen, melder NTB.

Ifølge det svenske Luftfartsverket gjelder stengningen i Sverige iallefall til torsdag morgen. Om stengningen fortsetter, vil en god del flyginger bli innstilt.

Avinor opplyste torsdag morgen at all trafikk på Vestlandet og nord for Trondheim er innstilt. Det samme er rutene til Storbritannia, mens trafikken mellom Østlandet og Værnes og sør- og østover ut fra Gardermoen gikk i morgentimene som normalt, men klokken 10 ble luftrommet over hele Norge stengt.

Avinor skal klokken 12 holde en pressekonferanse om situasjonen.

NSB setter inn ekstra tog

NSB opplever stor pågang fra kunder på grunn av problemene i flytrafikken etter vulkanutbruddet på Island.

— Vi merker en utrolig stor pågang på kundesenteret vårt nå, og vi har kalt inn ekstramannskaper for å redusere ventetiden for kundene, sier informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB til Reiselivsavisen.no.

Ifølge Lundeby vurderer NSB nå ulike tiltak for å øke kapasiteten.

- På bergenstoget fra Oslo i morges klarte vi å doble kapasiteten med ekstra vognsett, sier Lundeby.

I en pressemelding opplyser NSB at de kjører med alle tilgjengelige tog for øyeblikket. Togene på de lengste strekningene er i ferd med å fylles opp.

Kaos på Newark

Også flere avganger til Europa fra USA er kansellert som følge av asken. Blant annet sitter

Les også

Statsministeren sitter fast i New York

, etter å ha deltatt på en konferanse om atomnedrustning i Washington. Flyet hans fra Newark skulle gått klokka 02 i natt norsk tid, men ble kansellert, så statsministeren og hans følge har tatt inn på hotell.

Aftenpostens journalist Joacim Lund er på samme flyplass, og forteller at mange strandede passasjerer har valgt å overnatte på flyplassen.

— I går kveld var det helt fullstendig kaos her. Flere fly ble kansellert på grunn av vulkanasken. Noen passasjerer fikk hotellrom med en gang, mens andre fikk beskjed om å stille seg i kø. Mange av dem var barn og eldre, og de ventet i hele fem timer før de fikk beskjed om at de ikke fikk hotellrom likevel, forteller Lund.

Ifølge ham er servicen fra flyselskapene på flyplassen heller dårlig.

— Det er ikke blitt delt ut hverken mat, vann, tepper eller noe annet til passasjerene her på flyplassen. Informasjonen er også veldig dårlig, den eneste informasjonen vi har er fra CNN som ruller og går på TV-ene her, sier Lund.

Vulkansk aske kan ødelegge flymotorer

Aske fra vulkaner kan suges inn og ødelegge turbinene i jetmotorer og i verste fall få motorene til å stanse.

Det var under Eyjafjallajökullen at det tidlig onsdag morgen var et kraftig vulkanutbrudd som førte til oversvømmelser i flere elver og en opp til elleve kilometer høy sky av aske som etter hvert drev vestover i retning Norge.

Den internasjonale flytrafikken til og fra Island er ikke berørt fordi hovedflyplassen på Keflavik ligger øst for vulkanen, mens flytrafikk nord og øst for utbruddet på øya er stanset.