- Forberedt på flere ukers utbrudd

Islandske myndigheter forbereder seg på et langvarig utbrudd. Asken fra vulkanen er svært giftig, viser nye analyser.

Den islandske regjeringen hadde i dag krisemøte med politiet og sivilforsvaretom vulkanutbruddet ved Eyjafjallajökull.

«Vi antar at utbruddene vil vare de neste dagene og kanskje ukene, og vil treffe sikkerhetstiltak med dette som utgangspunkt. Dette betyr at det fortsatt er fare for flodbølger og askeregn som kan få alvorlige konsekvenser for buskap, hjem, veier og broer mm.», heter det i en uttalelse etter møtet.

Geologer og meteorologer overvåker askeutslippene og vindretningen kontinuerlig, og vil sende ut oppdateret meldinger fire ganger i døgnet, opplyser regjeringen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Innbyggerne nær vulkanen har allerede måttet evakuere to ganger denne uken. (FOTO: REUTERS/Olafur Eggertsson)

Giftig aske

Islandske forskere har analysert prøver av asken for å fastslå hvor giftig den er. Prøvene viser at asken inneholder 23-35 milligram fluor pr. kilo. Det er mindre enn asken fra vulkanutbruddet i Hekla i 2000, men asken er giftig for beitedyr, og folk nær vulkanen blir oppfordret til å bruke støvmasker og vernebriller utendørs.

Det er spådd at vinden vil snu over helgen, noe som i verste fall kan sende askeskyer inn over hovedstaden Reykjavik. Hvis det skjer, vil også innbyggerne her bli oppfordret til å bruke støvmasker.

Det er særlig utsatte grupper som barn, eldre og astmatikere som kan bli dårlige av vulkanasken. Myndighetene tror ikke at drikkevannsreservoarene til Reykjavik ligger utsatt til, men måler fluorinnholdet kontinuerlig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flodbølger fra isbreen har flere ganger revet med seg store deler av hovedveien på Island. (FOTO: AP/Landhelgisgæslan)

— Umulig å fastslå hvor lenge det varer

Vulkaneksperter kan si svært lite om varigheten av utbruddet - annet enn at det er umulig å si noe sikkert

  • Slike utbrudd kan vare fra noen dager til over et år, sa Magnús Tumi Guðmundsson, professor i geofysikk ved Háskóla Íslands, til nyhetsbyrået AFP torsdag.

- Etter intensiteten i dette utbruddet å dømme, kan det vare lenge, mente Guðmundsson.

Det siste kraftige utbruddet i Eyjafjallajökull varte i to år, fra 1821 til 1823.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bilder fra den islandske kystvakten viser de tre kraterne i Eyafjallajokull, som er mellom 200 og 500 meter i diameter. (FOTO: AP/Landhelgisgæslan)

Frykter Katla

Situasjonen kan bli verre dersom vulkanen Katla under Mýrdalsjökull våkner til live, slik den har gjort tidligere etter utbrudd i Eyjafjallajökull.

Den svenske geologen Lennarth Björklund sier til nyhetsbyrået TT at det er virkelig fare for at det vil komme et utbrudd i Katla. Men han vil ikke tolke aktiviteten i Eyjafjallajökull som et tegn på at «noe er på gang» under Mýrdalsjökull.

Professor Johan Petter Nystuen ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo sa fredag til NTB at det ikke var registrert jordskjelvaktivitet ved vulkanen Katla det siste døgnet. Dermed var det heller ingen umiddelbar fare for utbrudd.

— Men faren kan ikke avblåses ennå, sier Nystuen, som tilføyer at ekspertene ikke har noe stort erfaringsgrunnlag å bygge på i sine spådommer.