Verden

Grafikk: De største jordskjelvene siden 1998

Hver eneste uke rammes verden av flere hundre jordskjelv som måler mer enn 4,5 på Richters skala. Her kan du se hvordan jordklodens tektoniske plater forskyves, og få oversikt over de største jordskjelvene siden 1998. Klikk videre i grafikken for oversikt over tidligere år. <div style="text-align:center;width:800px;height:442px"><script type="text/javascript"> flashObject.write("http://media.aftenposten.no/mm/2011/02/22-jordskjelv/steg-for-steg.swf", { width:"800px", height:"442px", version:"9.0.28", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#fff"}, flashvars: {}, alt:"<p>Beklager, men din nettleser har ikke den siste Flash-spilleren installert.<br />Den gode nyheten er at denne er kjapp, enkel og gratis å installere.<br /><br />Klikk på linken nedenfor, følg instruksjonene på Adobes download-side og oppdater denne siden. Installeringen er unnagjort på et par minutter.<br /><br /><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"minid"}); </script></div>

  • Jon Robin Halle

Professor i geodynamikk ved universitetet i Bergen, Jens Havskov, forklarer om jordskjelv:

Varierer den geologiske aktiviteten fra periode til periode?

Over et langt geologisk perspektiv på flere hundre millioner år er det selvsagt variasjoner i den geologiske aktiviteten. Men i historisk tid er bildet stabilt. Det har ikke vært noen forandringer de siste 2000 årene.

Har jordskjelv har sammenheng med hverandre?

Jordskjelv kan ha sammenheng med hverandre, men da må det være snakk om kort avstand mellom dem. Jordskjelvene i Haiti og Chile (i 2010 jrn. anm) har for eksempel ikke noe med hverandre å gjøre.

Er det mulig å forutsi jordskjelv?

Å forutsi jordskjelv har vist seg svært vanskelig. I 1975 lyktes man i å varsle et jordskjelv i Kina dagen før det skjedde. Men året etter ble Kina rammet av et jordskjelv der 250.000 mennesker døde. Det ble ikke varslet.

Kan det bli mulig å varsle jordskjelv i fremtiden?

Å lage måleinstrumenter som kan klare det vil være både veldig vanskelig og veldig kostbart.

Du kan lese mer om de to jordskjelvene i Kina og jordskjelvvarsling generelt her.

Les mer på hjemmesidene til US Geological Survey: