Politiet bruker vannkanoner mot demonstrantene i Myanmar

Flere tusen har samlet seg i demonstrasjoner mot de militære kuppmakerne i Myanmars hovedstad Yangoon. Politiet bruker vannkanoner mot demonstrantene.

Også i Naypyidaw ble det brukt vannkanoner mot demonstranter, viser bilder fra Myanmars hovedstad.
  • NTB

Etter at det mandag for tredje dag på rad samlet seg mange demonstranter i Naypyidaw, tok politiet vannkanoner i bruk mot folkemengdene, ifølge AFPs fotograf på stedet.

Fotografen melder at to personer ble skadet, og i bilder av hendelsen på sosiale medier kan man se to menn kollapse etter å ha blitt sprayet ned. Ifølge demonstranter er det kjemikalier i vannet.

Demonstrantene trosser kuppmakerne og demonstrerer mot kuppet 1. februar. Fredsprisvinner og regjeringssjef Aung San Suu Kyi har siden da sittet i husarrest etter å ha vunnet valget.

Demonstratene retter blant annet sinnet mot Myanmars hærsjef Min Aung Hlaing.

I helgen var det store demonstrasjoner i Yangon og andre byer i Myanmar. De fortsetter mandag morgen.

– Dette er en arbeidsdag, men vi går ikke på jobb selv om de trekker oss i lønn, sier den 28-årige fabrikkarbeideren Hnin Thazin.

Frida Fostvedt, som jobber ved den norske ambassaden i Myanmar, har lagt ut videoer på Twitter som viser demonstranter som går gjennom gatene i Yangon.

«De marsjerer over hele byen, i ulike retninger. Det er 30 grader og stekende sol. Mange unge folk», skriver hun.

Tre fingre for demokratiet

I Myanmars største by Yangon vokste en demonstrasjon seg raskt stor. Demonstrantene samlet seg i byens viktigste veikryss. Etter en kort stund hadde over 1.000 samlet seg.

De hevet tre fingre i været, som er blitt et symbol på demokratikampen i Sørøst-Asia, ropte slagord mot militærkuppet og holdt opp plakater.

Demonstanter nær Sule Pagoda i Yangon.

Mindre grupper gikk videre mot Sule Pagoda, samlingsstedet for demonstrasjoner mot tidligere militærjuntaer.

Søndag var over 10.000 ute i gatene og viste sin misnøye med kuppet. Demonstrantene krever at Aung San Suu Kyi og andre NLD-ledere blir sluppet fri.

Mange folkevalgte pågrepet

Siden kuppet for en uke siden er 165 personer pågrepet, ifølge uavhengige observatørgrupper, hvorav de fleste er politikere. Kun 13 er så langt løslatt.

Blant de pågrepne er også australieren Sean Turnell, en økonomi ansatt ved Macquarie University i Sydney, som fungerte som rådgiver for Suu Kyis regjering.

Les også

Generalene har tatt makten før. Denne gangen har demonstrantene et våpen de ikke hadde forrige gang.

De yrende demonstrasjonene er en påminner om den lange og blodige demokratikampen i Myanmar. Militæret hadde makten i mer enn fem tiår før de løsnet opp i 2012.

Blodig historie

Suu Kiy, som fikk fredsprisen da hun satt i husarrest, vant makten i et valgskred i 2015.

Nå avsatte regjeringssjef Aung San Suu Kyi fikk Nobels fredspris i 1991, men først i 2012 fikk hun mulighet til å dra til Oslo for å motta den.

Under årene militærjuntaen styrte, ble det flere ganger slått hardt ned på demonstrasjoner. Opprøret i 1988 førte til at hundrevis, muligens også tusenvis, av mennesker ble drept.

Så langt har det ikke kommet meldinger om sammenstøt under demonstrasjonene mot kuppet. Hærens soldater har overlatt håndteringen av disse til politiet.

Statlige MRTV advarte mandag grupper «som bruker demokrati og menneskerettigheter som påskudd» for å demonstrere og gjorde det klart at det vil bli slått hardt ned på.

– Det vil bli slått effektivt ned på dem som bryter loven og forstyrrer, forhindrer og ødelegger stabiliteten i landet, den offentlige sikkerheten og respekten for landets lover, het det i kunngjøringen som ble lest opp.

Søndag fikk flere videoer fra Myawaddy, en by ved grensa til Thailand øst i landet, mye oppmerksomhet. De viste politiet som skjøt i lufta for å spre en forsamling.

Det er ikke kommet meldinger om at noen ble skadd.