AP: Riksrettsprosessen kan starte mandag

Tre demokrater vil legge frem et forslag om å begynne riksrettsprosessen mot Donald Trump allerede mandag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Papirer og gassmasker ble etterlatt i Representantenes hus i Kongressen onsdag. Representantene måtte evakuere etter at en voldelig mobb tok seg inn.

AP siterer to kilder som er kjent med prosessen innad i partiet. Forslaget fra de tre representantene David Cicilline, Jamie Raskin og Ted Lieu kan føre til at det blir en avstemning i Representantenes hus om Trump skal stilles for riksrett allerede i midten av kommende uke.

Dersom visepresident Mike Pence og resten av ministrene ikke bruker det 25. grunnlovstillegget for å fjerne Trump, vil Representantenes hus raskt starte prosessen om riksrett, uttalte representanten Katherine Clark til CNN tidligere fredag.

– Donald Trump må fjernes fra embetet. Og vi kommer til å fortsette med alle verktøy vi har for å sørge for at det skjer for å beskytte demokratiet vårt, sa Clark.

Seks av ti amerikanere vil bli kvitt Trump

Et flertall av amerikanere, 57 prosent, ønsker at president Donald Trump straks skal gå av, ifølge en meningsmåling gjort av Ipsos for Reuters.

Brorparten av dem som ikke ønsker at Trump skal sitte fram til Joe Biden tas i ed 20. januar, stemmer på Demokratene, skriver Reuters.

Målingen, som ble gjort torsdag og fredag, viser at 70 prosent av dem som stemte på Trump i november, tar avstand fra onsdagens angrep på kongressbygningen.

Nesten like mange er misfornøyde med Trumps framferd i forkant av opptøyene, som mange mener han oppildnet til. I en tale til tusenvis av støttespillere oppfordret han dem til å marsjere mot Capitol Hill og Kongressen. 12 prosent sier de støtter dem som med makt tok seg inn i bygget.

Ministere har gått av

Det 25. grunnlovstillegget åpner for at visepresidenten og halve regjeringen kan varsle Kongressen om at presidenten er uegnet, som fører til at visepresidenten overtar makten.

Men det er svært usannsynlig at Pence vil gjøre dette nå, ifølge en kilde nær presidenten som CNN har snakket med. Pence har ikke sagt noe offentlig om muligheten for å bruke grunnlovstillegget til tross for massivt press.

To ministere, samferdselsminister Elaine Chao og utdanningsminister Betsy DeVos, har sagt opp som følge av Trumps rolle i å oppildne stormingen av Kongressen. Det gjør at det kan bli vanskeligere å få det nødvendige flertallet i regjeringen.

Andre riksrettsprosess?

Speaker Nancy Pelosi og hennes medhjelpere i ledelsen i Kongressen snakket sammen torsdag om å avholde en rask riksrettsavstemming. Den overveldende holdningen var at man skulle fortsette prosessen, ifølge flere av CNNs kilder.

Selv om enkelte mente det var å gå for langt, og at det ville vende Trump-tilhengere enda mer mot Demokratene, var de fleste toppdemokratene, inkludert Pelosi, enige om at Trump må holdes ansvarlig for sine handlinger, ifølge kilden.

Selv om riksrettsprosessen startes opp igjen, er det langt fra sikkert at Trump blir felt denne gangen heller.

Republikansk senator vil bli kvitt Trump

Nancy Pelosi truet fredag med å åpne riksrettssak mot Trump dersom han ikke «gikk av umiddelbart».

Men bak stengte dører har president Trump gjort det klart at han ikke vil gå av før tiden. Han angrer på at han torsdag publiserte en video der han lovet en fredelig maktovertagelse fordømte volden på Capitol, skriver The New York Times.

Lisa Murkowski fra Alaska er den første republikanske senatoren som støtter henne.

– Jeg vil få ham ut, sier Murkowski til The Anchorage Daily News. – Han har gjort nok skade.

Dersom det blir opprettet en riksrettssak, så kan den gå av stabelen i Senatet selv etter at Trump har gått av den 20. januar. Dersom det blir felt en fellende dom, så kan han bli fradømt retten til igjen å bli valgt til et offentlig embete. Det vil i så fall kunne ødelegge for eventuelle planer Trump har om å forsøke å bli valgt til president i 2024.