Verden

Mange tvilte på Tyrkias smittetall. Det viser seg at de hadde god grunn.

ISTANBUL (Aftenposten): Antall koronasyke har flatet ut, men antall smittede er mange ganger høyere enn det Tyrkia oppgir daglig.

En politipatrulje i Istanbul passer på at alle bruker munnbind. Foto: MURAD SEZER, REUTERS/NTB

  • John Hultgren
    John Hultgren
    Midtøsten-korrespondent

I stedet for å registrere antall som tester positivt, har Tyrkia endret sin tellemåte. Fra 29. juli byttet helsemyndighetene like godt fra å registrere antall «smittede» til å registrere antall «pasienter».

En pasient er ifølge den tyrkiske definisjonen en person som både har testet positivt og har symptomer på covid-19.

Dermed blir en svært stor del av de koronasmittede ikke en del av det offentlige tallgrunnlaget som viser hvor mye smitte det er i landet.

Mye høyere smittetall

Helseminister Fahrettin Koca forsvarer tellemåten og sier antall pasienter er mye viktigere enn antall smittede.

– Ikke alle smittede er pasienter fordi mange har ingen symptomer selv om testen er positiv. Dette utgjør den store majoriteten, sier Koca.

Veldig mange i Tyrkia har lenge tvilt på tallene som myndighetene publiserer daglig. Både leger og politikere er blant dem som har stilt seg noe undrende til publiserte data.

Onsdag offentliggjorde opposisjonspolitiker Murat Emir i Republican People’s Party (CHP) tall han hevder er fra 10. september. Den dagen var det offisielle tallet fra myndighetene 1512 nye pasienter. Emir hevder antall nye smittede den dagen var 29.377. Det er altså 19 ganger høyere.

En politidrone flyr over Taksim-plassen i Istanbul. Hensikten er å avsløre folk som ikke bruker munnbind. Foto: MURAD SEZER, REUTERS/NTB

Krangler om tallene

Han sier opplysningene han la frem, var en skjermdump fra helsedepartementets laboratorium. Dette er data som ikke er tilgjengelig for offentligheten.

Men helseministeren avviser dette fullstendig. Han sprer tvil om ektheten av dokumentet og hevder blant annet at antall tester som ble utført den dagen, også er helt feil.

– Jeg vil understreke at informasjonen vi gir, er korrekt, uttalte han.

Inntil onsdag var 8195 døde av covid-19 i Tyrkia. Det utgjør en dødsrate pr. million innbyggere på 97.

Til sammenligning var tilsvarende tall i Israel 171 og i Norge 50.

Vil ikke skremme turister

Koronapandemien har rammet Tyrkia svært hardt. Turisme er en av landets viktigste inntektskilder, men i år har turistene fra Europa og USA stort sett blitt hjemme. Det gjør at mange hoteller og restauranter sliter hardt. Det har også bidratt til at valutaen har falt i verdi.

Kritikere av myndighetenes kreative tellemåte mener nettopp turisme er en årsak til at registreringen ble endret. Hensikten skal være å skape et bedre inntrykk av smittesituasjonen i Tyrkia.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Tyrkia