Verden

Kina slår ned på nye aktivister

Flere menneskerettighetsaktivister er satt i husarrest de siste ukene.

Kinesiske paramilitære politifolk på en base i Shenyang i Liaoning-provinsen forbereder seg på uro i forbindelse med OL i Beijing i august. Flere aktivister er allerede arrestert i forkant av lekene.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

LES MER:


— Noe rart har skjedd, skriver Wan Yanhai, en av Kinas mest kjente AIDS-aktivister, på en kinesisk bloggside. - For første gang har jeg nå en politibil som står parkert utenfor døren min. Hvor enn jeg går, følger politibilen. 24. mai fortalte to politimenn meg at hvis jeg vil gå utenfor huset, må jeg sitte på i politibilen. Jeg ble ikke vist noen dokumenter, og det ble ikke gitt noen grunn til hvorfor disse tiltakene ble gjennomført. Wan, som tidligere har sittet fengslet for sine meninger, er blant de mange aktivistene rundt om i Kina som de siste ukene har blitt utsatt for stadig strengere kontroll og overvåkning fra kinesiske myndigheter. Dette skjer samtidig som at kinesiske og amerikanske myndigheter for første gang på seks år har gjennomført samtaler om menneskerettigheter. Møtene ble holdt i Beijing på mandag. Et stort antall Beijing-aktivister ble arrestert i dagene før dette møtet.

- Håper det ikke er sant

Zeng Jinyan, kona til Kinas mest kjente menneskerettighetsaktivist

Les også

Kina fengsler ledende menneskerettsaktivist

, sier til Financial Times at politioppbudet utenfor leiligheten hennes har økt de siste dagene. Mens hun før fikk lov til å gå i butikken med politieskorte, har hun siden lørdag kun fått lov til å forlate leiligheten sammen med sin lille datter én eneste gang. Meldingene om trakasseringen av menneskerettighetsaktivister nådde frem til den amerikanske delegasjonen som var i Beijing for å føre dialog med kinesiske myndigheter -— en dialog som kinesiske myndigheter

Les også

Dialog krever to

David Kramer, som ledet den amerikanske gruppen, sier til Financial Times at han har hørt meldingene, men at han «håper at de ikke er sanne». Tidligere har kinesiske myndigheter vært påpasselige med å slippe enkelte aktivister ut av fengsel når viktige delegasjoner kommer fra land som USA. Samtidig har landet en tradisjon for å øke sikkerhetsoppbudet rundt «farlige» individer i forkant av store møter. Det sistnevnte ser ut til å ha vært tilfelle her.

Kapret hjemmeside

Og det er flere eksempler enn de to som er nevnt over. I dag kunngjorde den kjente tibetanske aktivisten Tsering Woeser, som nylig vant den norske ytringsfrihetsprisen, at hjemmesiden hennes har blitt kapret og at alt innholdet som sto der har blitt slettet. Hjemmesiden hennes består nå av et flagg, et bilde av Woeser og teksten «Lenge leve Folkerepublikken Kina, kast alle tibetanske separatister». I tillegg har noen hacket seg inn på Skype-kontoen hennes, som hun benytter for å ringe rundt til kontakter utenfor Kina. — Pasordet mitt har blitt endret, og jeg kan ikke lenger logge meg inn. Så vidt jeg vet, har kapreren begynt å ta kontakt med folk på min kontaktliste. Dette setter meg og mine kontakter i en ekstremt farlig situasjon, skriver hun i en melding.

Kritiserte jordskjelvhåndtering

En annen aktivist, Guo Quan, ble arrestert 17. mai og holdt i forvaring i et døgn før familien hans endelig ble fortalt hvor han var. Guo er forfatter, og var tidligere professor ved et universitet i storbyen Nanjing. Ifølge ytringsfrihetsorganisasjonen PEN ble han arrestert fordi han har skrevet en rekke artikler om myndighetenes håndtering av jordskjelvet i Sichuan-provinsen. Guo hadde blant annet publisert artikler der han kritiserte den dårlige standarden på en rekke bygninger -- deriblant skoler -- som kollapset under jordskjelvet 12. mai. Han sitter fortsatt i forvaring, og kan bli stilt for retten for sine ytringer. To uker tidligere ble aktivisten Zhou Yuanzhi arrestert og avhørt om artikler han hadde publisert. Han ble løslatt 15. mai, men er fortsatt under konstant overvåkning. Han får ikke lov til å publisere noe som helst, og får heller ikke lov til å snakke med fremmede.

 1. Les også

  - Skummel utvikling

 2. Les også

  Kinas menneskerettigheter

 3. Les også

  - Ungjenter tvangsflyttes

 4. Les også

  - Kina kopierer USAs terrorkamp

 5. Les også

  Klare krav til Dalai Lama

 6. Les også

  Aktivistene norske idrettsutøvere kjemper for

Hu Jia ble i mars dømt til fengsel i tre og et halvt år på grunn av sitt arbeid som menneskerettighetsaktivist. Kona hans sitter i husarrest sammen med parets lille datter.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5