Demonstrantene i Kairo viser igjen muskler
Det er fortsatt kraft i den egyptiske oppstanden. – Mubarak fatter ikke at det er over, var budskapet fra titusenvis av demonstranter som tirsdag gjennomførte sin mest omfattende protestmarkering.
Etter noen roligere dager i Egypt viste demonstrantene ny styrke på Tahrir-plassen i Kairo.
Ifølge flere utenlandske korrespondenter var demonstrasjonen tirsdag den største siden protestene begynte 25. januar. Og det til tross for regjeringens løfter om en plan for fredelig overføring av makt.
– Det er fortsatt kraft og styrke i den egyptiske oppstanden mot Mubarak-regimet, sier Louise Arbour, leder for tankesmien International Crisis Group (ICG).– Noen endringer er alt oppnådd. Betydelige endringer er i gang, og man prøver å finne en formel for et midlertidig styre, sier hun til NTB.
Ny giv
– Mubarak kan ikke fatte at det er over. Han er en veldig sta mann, sier demonstranten Afaf Naged på Tahrir-plassen.
71-åringen møtte tirsdag for første gang opp for å støtte demonstrantene.
– Jeg kom hit i dag for å vise at denne regjeringen er en fiasko, forteller han.
Også den egyptiske Google-sjefen Wael Ghonim var tilbake på Tahrir etter å ha sittet tolv dager i fengsel for sin deltakelse i demonstrasjonene.
Ghonims tårer i et TV-intervju
Googles markedssjef framstår som protestleder
og ser ut til å ha gitt ny giv til demokratibevegelsen.
Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) tror demonstrasjonene i Egypt vil føre til reelle endringer.
– Jeg tror faktisk det kommer reelle endringer, men at de må skje i ordnede former og uten at store grupper marginaliseres, seier han til NTB.
Plan for overføring
Visepresident Omar Suleiman sier nå at Egypt har en plan og en tidstabell for en fredelig overføring av makten. Suleiman lover samtidig at myndighetene ikke vil rettsforfølge demonstrantene som har krevd president Hosni Mubaraks avgang.
– Et klart veikart er på plass for å gjennomføre en fredelig og organisert overføring av makten, opplyste Suleiman etter å ha gitt presidenten en orientering søndag om dialogmøtet med representanter for opposisjonen, deriblant Mubaraks politiske fiende nummer én, Det muslimske brorskap.
Samtidig lover han at myndighetene skal granske dødsfallene i demonstrasjonene. Menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch (HRW) sier at minst 297 personer har mistet livet i sammenstøt.
Ingen garanti
Aktivistene på Tahrir-plassen i Kairo sier til den britiske kringkastingen BBC at dialogen med regimet ikke har ført til noe.
Barth Eide understreker at man ikke har noen garanti for at utviklingen fremover blir positiv, men at det er positivt at opprøret så langt har gått relativt rolig for seg. Statssekretæren mener det har sine fordeler at prosessen med å få på plass et nytt styresett i Egypt går over en viss tid.
Samtidig går ryktene om at tyske politikere i stadig større grad er innstilt på å ta imot Mubarak for å sikre en fredelig overgang.
– Regjeringen bør diskré signalisere til Mubarak at han kan komme hit hvis han vil, sier Elmar Brok, kristeligdemokratisk representant i EU-parlamentet, til avisen Frankfurter Rundschau.
Det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegels nettutgave Spiegel ONLINE meldte mandag at Mubarak muligens skal reise til Tyskland for en grundig og langvarig medisinsk sjekk.