Svensk tenåringsjente reddet fra IS i Irak

En svensk tenåringsjente som skal ha vært holdt fanget av IS i Irak, er befridd av kurdiske spesialstyrker, opplyser kurdiske myndigheter i Nord-Irak.

Den svenske jenta ble reddet i nærheten av Mosul, IS hovedsete i Irak. På bildet paraderer IS i Mosul i 2014.

Den 16 år gamle jenta reiste sammen med sin kjæreste av egen fri vilje fra Sverige til Syria i fjor, for deretter å ta seg over grensa til Nord-Irak.

I et intervju med lokale kurdiske medier forteller hun at livet i området var svært vanskelig, og at hun begynte å angre på at hun ble med. Da hun til slutt fikk tak i en telefon, ringte hun moren.

– Jeg sa til henne at jeg ville reise hjem. Hun kontaktet svenske myndigheter, sier jenta, som takker sikkerhetsrådet i den kurdiske delen av Irak.

– Jeg vil treffe familien min igjen og leve et lykkelig liv, sier hun.

Etter detAftonbladetkjenner til skal jentas kjæreste ha blitt drept i ett russisk luftangrep i Ramadi. Opplysningene er ikke bekreftet.

I trygghet

Ifølge kurdiske myndigheter kommer hun fra Boräs i Sverige.

Hva som siden skjedde med henne er uklart, men ifølge kurdiske myndigheter i området ble hun befridd av kurdiske spesialstyrker nær den IS-kontrollerte byen Mosul 17. februar.

Hun skal nå befinne seg i kurdiskkontrollert område i Nord-Irak og vil bli overlatt til svenske utsendinger som skal sørge for å få henne hjem.

Journalist Kurdo Baksi, som har mange kontakter i regionen, sier han har mottatt en bekreftelse fra de kurdiske myndighetene om at jenta er trygg.

Ifølge Baksi skal jenta ha blitt forsøkt reddet av en kurdisk gruppe allerede i oktober, men forsøket feilet.

Henvendelse fra Sverige

Sikkerhetsrådet i den kurdiske delen av Irak opplyser at de ble «oppfordret av svenske myndigheter og jentas familie til å bistå med å befri henne» og at de har «samarbeidet med svenske myndigheter» om dette.

Svensk UD vil ikke kommentere opplysningene.

– Vi kan ikke gi noen opplysninger om denne saken, sier pressevakt Catarina Byrenius Roslund.

– Alt jeg kan si er at vi ikke har noen informasjon, sier hun

Les den sterke historien om Nadia, som var IS-slave i Irak:

Les også

Nadia (22) var sexslave hos IS. Niesen på 15 er fortsatt i fangenskap.

Bakgrunnssak:

Les også

IS holder 3500 kvinner og barn som slaver

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.