Trump vant nominasjonen i staten Washington

Som den eneste kandidaten som fortsatt driver valgkamp, sikret Donald Trump seieren i nominasjonsvalget i delstaten Washington uten problemer.

Etter nok en seier i natt mangler Donald Trump bare noen titalls delegater før han formelt har sikret den republikanske nominasjonen som partiets presidentkandidat.

De første resultatene gir Trump en oppslutning på nesten 78 prosent, mens Ted Cruz og John Kasich fortsatt får støtte fra 8-10 prosent hver. Før tirsdagens valg hadde Trump sikret seg 1.175 landsmøtedelegater, men en liten andel av disse er ikke forpliktet til å stemme på ham på landsmøtet i Cleveland i juli. Der trenger han 1.237 stemmer for å sikre seg nominasjonen.

Nærmer seg

Delstaten i det nordøstlige hjørnet av USA sender 44 delegater til landsmøtet, så selv etter at disse er tatt med, kan ikke eiendomsmagnaten fra New York formelt innkassere en sikker seier. I praksis er det likevel så godt som umulig å fravriste ham nominasjonen som Republikanernes kandidat til presidentvalget i desember.

Tirsdag kunngjorde for øvrig Rick Santorum at han formelt stiller seg bak Trumps kandidatur. Santorum var selv en av de 17 håpefulle som forsøkte å bli republikansk presidentkandidat, men trakk seg allerede i februar. Han har tidligere støttet Marco Rubio, men også Rubio er for lengst ute av dansen.

Avgjort i mars

Demokratene holdt nominasjonsmøter i Washington i slutten av mars, og de endte klart i favør Bernie Sanders. Han sikret seg 74 delegater mot 27 vanlige og 10 superdelegater til Hillary Clinton. Sammenlagt leder Clinton fortsatt klart på sin mer venstrevridde rival, men heller ikke hun kan innkassere seieren på forhånd. Nesten en firedel av hennes delegater er såkalte superdelegater, som kan ombestemme seg helt fram til avstemningen på landsmøtet. Demokratene avholder sitt landsmøte i Philadelphia uken etter Republikanernes møte.

Alt tyder på at høstens presidentvalg blir et oppgjør mellom Clinton og Trump, men formelt må vi altså vente til slutten av juli før de er nominert. (©NTB)

  • Kan ropet etter en sterk mann følge i kjølvannet av fremgang for mer populistiske partier? Hør Aftenpostens Verdens siste podkast: «Kan Trump bli den nye Putin?»