Verden

- Terroristene var gjester ved Marriott-hotellet

Indonesisk politi mener personene som utførte bombeangrepene mot Ritz-Carlton og J.W. Marriot var gjester ved hotellet.

Indonesisk politi mener bombeaksjonene i Jakarta fredag morgen ble styrt innenfra et av de to luksushotellene som ble rammet. Foto: REUTERS

  • Tale Lind

Les også


Med få minutters mellomrom ble de to hotellene rammet av kraftige eksplosjoner natt til fredag. Åtte personer ble drept, og minst 42 personer ble skadet, i det som etter alt å dømme er terroraksjoner.

Indonesisk politi mener nå at personene som sto bak bombeeksplosjonene mot de to luksushotellene i Jakarta var gjester ved hotellet. Det melder nyhetsbyrået AP.

— Det var flere gjerningsmenn, og disse var forkledt som gjester ved hotellet, opplyser politiet ifølge AP.

Dette kommer etter at politiet fant kontrollrommet til gjerningsmennene bak bombeattentatene mot Ritz-Carlton og J.W. Marriott.

Fant udetonert bombe

Rommet er i Marriott-hotellet, hvor ytterligere én bombe ble funnet og uskadeliggjort av politiet.

– Kontrollsenteret var rom nummer 1808 i Marriott-hotellet, hvor antiterrorpolitiet fant eksplosiver og en udetonert bombe, sier presidentrådgiver Djali Yusuf ifølge NTB.

En talsmann for den indonesiske presidenten fastslår at angrepet er en terrorhandling, og det skal være indikasjoner på at det kan dreie seg om et selvmordsangrep.

Presidenten i Indonesia har på tv uttalt seg til folket om bombeeksplosjonene som rammet Jakarta fredag morgen.

- Denne aksjonen ble utført av terrorister. Det er likevel for tidlig å si om det er den samme gruppen, Jemaah Islamiyah, som har stått bak tidligere bombeaksjoner i Indonesia de siste årene, sier president Susilo Bambang Yudhoyono ifølge nyhetsbyrået AP.

— De som utførte og planla disse angrepene skal bli tatt, sier presidenten.

- Gikk av i lounge

Ifølge myndighetene har de nå også klare indikasjoner på eksakt hvor det smalt.

— Det kan se ut som bomben har gått av i en lounge nær lobbyen på hotellet. Det er her vi har funnet størst skader og flest døde og skadde, sier Dino Djalal, talsmann for president Susilo Bambang Yudhoyono ifølge CNN.

I nabolandet Malaysia har fredagens bombeaksjon ført til at politiet har trappet opp sikkerheten kraftig ved hoteller og store kjøpesentre over hele landet.

Mistenker Jemaah Islamiah

Det er foreløpig ingen som har tatt på seg ansvaret for bombeangrepene, men indonesiske myndigheter mistenker at den militante gruppen Jemaah Islamiah kan stå bak, ifølge AP.

Flere hevder at Jemaah Islamiah også står bak tidligere angrep på det samme Marriott-hotellet, samt bombene i Bali i 2002 som krevde 202 menneskeliv.

Jemaah Islamiah har et ønske om å skape en islamsk stat i Sørøst-Asia, og har vært mistenkt for en rekke angrep før 2005. De siste 3-4 årene har derimot mange medlemmer av gruppen blitt arrestert.

  1. Les også

    - Hadde det skjedd få minutter før, kunne det gått riktig galt

  2. Les også

    Bombeattentat mot luksushoteller i Jakarta