Verden

FN-topp: IS bruker trolig sivile som menneskelige skjold i Falluja

(FN-BYGNINGEN)/Aftenposten: – Tusenvis av mennesker er i ekstrem fare, sier FNs nødhjelpkoordinator i Irak. Nå frykter hun at tre millioner nye mennesker vil bli sendt på flukt.

Dette bildet skal vise sivile i Falluja som prøver å få tak i vann i byen. Hjelpeorganisasjoner advarer mot en menneskelig katastrofe.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
Irakiske antiterrorstyrker har satt i gang en offensiv mot byen Falluja, men IS gjør motstand.

Lise Grande, FNs nødhjelpkoordinator i Irak, legger ikke fingrene mellom når hun skal beskrive situasjonen i den irakske byen Falluja akkurat nå.

– Det er veldig dramatisk. Rundt 50.000 mennesker er fanget i byen. Vi hører fra folk som har klart å rømme at andre er blitt skutt av IS i forsøket på å flykte fra byen. Tusenvis av sivile mennesker er i ekstrem fare, sier hun.

Hun legger til at at byens befolkning lider av matmangel og at mange familier må klare seg med to-tre måltider i uken.

– Familier tvinges inn til sentrum som menneskelige skjold

Lise Grande er FNs nødhjelpskoordinator i Irak. Dette bildet er fra tidligere i år.

De siste dagene har irakske sikkerhetsstyrker nærmet seg byen, som ble underlagt islamistenes kontroll i januar 2014. Vestlige allierte bidar med luftangrep mens bakkestyrkene forbereder seg på svært harde kamper om hvem som skal kontrollere den viktige byen.

Se et opptak av pressekonferansen med Lise Grande her:

FN-toppen sier at IS trolig bruker sivile i Fallujah som sivile skjold.

– Vi har fått svært troverdig informasjon som tilsier at IS flytter familier inn til sentrum av byen og at de ikke får lov til å flytte seg derfra. Det indikerer at IS trolig bruker dem som en form for menneskelige skjold, sier hun.

Dette bildet er formidlet av et IS-kontrollert nettsted, og skal vise IS-soldater som gjør motstand mot den irakiske hæren.

I tillegg er det for tiden ingen strøm i Fallujah, noe som betyr at det er tilnærmet umulig å få renset drikkevannet. Dermed øker sjansen for et kolerautbrudd, sier Grande.

– IS-soldater ser ut til å være rammet av panikk

De siste dagene har rundt 5000 mennesker flyktet fra Falluja. Flere av de sivile som har kommet seg i sikkerhet forteller FN at de ble beskutt på veien ut av byen og at IS ønsket å drepe dem som forsøkte å flykte, forteller FN-toppen.

IS slår tilbake i storslaget om Falluja i Irak

Informasjon fra den avstengte byen er vanskelig å få tak i, men nyhetsbyrået AFP har snakket med en Fallujah-beboer som sier at situasjonen der er svært prekær.

– IS behander folk stadig verre. De ser ut til være rammet av panikk, sier mannen, som forteller AFP at han heter Abu Mohammed al-Dulaimi.

Internt fordrevne sivile fra Falluja som har lyktes med å flykte fra byen.

FN frykter tre millioner nye flyktninger

Fallujah er bare én av byene IS kontrollerer i Irak. Skulle irakske sikkerhetsstyrker klare å overta makten i byen, vil det kun utgjøre ett av flere slag i tiden som kommer.

Lise Grande sier at kampene kommer til å føre til enorme antall interne flyktninger.

– Foreløpig har 3,4 millioner mennesker blitt sendt på flukt som en følge av at IS har spredt seg. I månedene fremover ser vi for oss at ytterligere tre millioner mennesker vil bli sendt på flukt. Vi snakker altså nesten om en dobling, sier hun, og legger til at FNs nødhjelpsprogram er i alvorlig pengenød.

Vi har bedt om 380 millioner dollar (3,2 milliarder kroner) og har foreløpig bare fått rundt 30 prosent. Vi har måttet legge ned flere av helsestasjonene våre. Vi investerer utrolig mye på militær side. Det vi trenger er å flytte mer av pengene over på humanitære prosjekter, sier hun.

Les mer om

  1. FN
  2. Irak
  3. Den islamske staten (IS)