De tre terrorsiktede ble overvåket i ett år

De tre terrorsiktede fra Oslo skal ha planlagt å lage samme type bombe som ble brukt i selvmordsangrepene i London i 2005.

Rundt klokken åtte i går morges ble tre personer pågrepet, to i Oslo og én i byen Duisburg i Tyskland i en koordinert politioperasjon, siktet for å planlegge en terroraksjon.

Nyhetsbyrået Associated Press (AP) melder at de tre siktede er medlemmer av terrornettverket Al-Qaida, og at planen deres har klar forbindelse med planer om terrorangrep i New York og Storbritannia.

Målet for terrorplanen skal ha vært uklart, men de tre skal ha planlagt å fremstille kraftige, hjemmelagde bomber, såkalte peroksidbomber. Nyhetsbyrået AP henviser til opplysninger fra tjenestemenn i USA og Norge som ønsker å være anonyme.

Bor i Oslo.

Alle de siktede er hjemmehørende i Oslo. En av dem er norsk statsborger, og de to andre har permanent oppholdstillatelse i Norge. Her har de ifølge sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Janne Kristiansen, levd et vanlig liv. Dette er de siktede:

  • Uigur (39). Mannen kom til Norge i 1999, og ble norsk statsborger i 2007.
  • Usbeker (31). Mannen kom til Norge som asylsøker i 2002, men fikk asylsøknaden avslått. 31-åringen har i dag permanent oppholdstillatelse på grunn av familiegjenforening.
  • Iraksk kurder (37). Mannen kom til Norge i 1999, og fikk innvilget opphold i Norge på humanitært grunnlag. Irakeren har permanent oppholdstillatelse.

Al-Qaida-topp.

Politiets sikkerhetstjeneste gikk ut med en kortfattet melding etter pågripelsene i går morges. Først på en pressekonferanse klokken 11.30 kom det frem flere opplysninger.

– Vi mener at denne gruppen har hatt forbindelse med personer i utlandet som kan knyttes til Al-Qaida, og til personer som inngår i etterforskningssaker i andre land, blant annet i USA og Storbritannia, sa PST-sjef Janne Kristiansen.

Terrorparagrafen.

Mennene er siktet etter straffelovens paragraf 147a tredje ledd, den såkalte terrorparagrafen, som innebærer å inngå forbund med formål om å planlegge terrorhandlinger. Alle tre knyttes til Al-Qaida-toppen Salah al-Somali, sier en ikke navngitt amerikanske tjenestemann til nyhetsbyrået AP. Han var leder for terroristnettverkets eksterne operasjoner og ble antatt drept i et amerikansk droneangrep i Pakistan i fjor.

Tidlig pågripelse.

Nettopp nyhetsbyråets kunnskap om saken skal ha vært grunnen til at PST valgte å gå til pågripelse. De tre siktede skal ha vært overvåket i over et år. På pressekonferansen i går fortalte PST-sjefen at de ikke hadde valgt tidspunkt for pågripelsen helt selv, fordi de var redde for at saken skulle sprekke i internasjonale medier.

– Men vi mener at vi har en solid sak, sier Janne Kristiansen.

– Vi var enige om at det var riktig å pågripe, men det var et tidlig tidspunkt i etterforskningen, tidligere enn optimalt, sier statsadvokat Jan Glent. Han har vært inne i saken fra begynnelsen.

PST ville i går ikke si noe om hva som var målet for terroraksjonen, eller gi detaljer om hva siktelsen bygger på.

11. september.

Den norske gruppen skal ha hatt forbindelse med flere personer som nå er siktet for å ha planlagt en terroraksjon på T-banen i New York. Onsdag denne uken offentliggjorde amerikanske myndigheter siktelsen mot fem personer som er siktet for å ha planlagt et angrep både i New York og i Storbritannia. Zarein Ahmedzay (24) og Najibullah Zazi (25) har innrømmet at de planla et selvmordsangrep mot T-banen i New York, som var ment å skje rundt 11. september i fjor. Salah al-Somali skal ha vært hjernen bak denne aksjonen også, ifølge amerikanske rettsdokumenter.

Amerikanske og norske myndigheter skal ha jobbet tett sammen for å stoppe den norske terrorplanen, har myndighetspersoner fortalt AP. Ifølge nyhetsbyrået skal dette ha vært tema da PST-sjef Janne Kristiansen besøkte USA i vår.

PST var også kjent med saken da de sendte ut trusselvurderingen for 2010 i februar i år. Da skrev PST at «Det pågår imidlertid aktiviteter i enkelte miljøer som kan bidra til å endre trusselsituasjonen i løpet av 2010. Dette gjelder i første rekke miljøer inspirert av ekstrem islamistisk ideologi».

PST varsler at én eller flere av de siktede vil bli fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. På spørsmål om det kan være aktuelt å utlevere noen av de tre til et annet land, svarer Janne Kristiansen benektende.

Sjef for Politiets sikkerhetstjeneste Janne Kristiansen opplyste på en pressekonferanse i går at tre personer som er bosatt i Norge, er pågrepet, to i Oslo og én i Tyskland. De skal ha tilknytning til Al-Qaida og er siktet for å ha inngått forbund for å planlegge terror.