Verden

Norsk klatrer kjemper for å komme seg ned fra Mount Everest i live

Den norske fjellklatreren Siv Harstad (45) kjemper for å komme seg ned fra Mount Everest i live etter at hun ble snøblind da hun alene nådde toppen på verdens høyeste fjell.

Siv Harstad (45) fra Møre og Romsdal er den første norske kvinnen som har klatret alene opp Mount Everest fra sør. Hun ble snøblind da hun nådde toppen. PRIVAT

 • Ntb
 • Andreas Bakke Foss
  Journalist

Harstad kom opp på toppen torsdag. Det ble sendt opp en ekstra klatresherpa, og to av de mest erfarne nepalske klatrerne hjalp henne ned til den første leiren, opplyser Harstads kontaktperson Guri Anne Hansen tilNRK.

Ifølge NRK har Harstad fortsatt flere tusen meter igjen å klatre ned. Den største utfordringen blir å komme seg over en 600 meter høy isfoss med flere bresprekker og dramatiske formasjoner som stadig er i endring.

– Det er satt ut stiger og tau for å balansere på. Om hun har klart å komme seg over dette terrenget har vi ikke fått svar på ennå, sier Hansen fredag ettermiddag.

– Vi sliter med å få status på situasjonen og vet ikke hvor hun er. Vi håper hun er kommet ned til camp 2 på 6400 meter. Men skal hun vidre derfra må hun ha synet i orden. Fra camp 2 går det eventuelt an å bli evakuert med helikopter også, sier Guri Anne Hansen til Aftenposten.

Harstad, som er fra Møre og Romsdal, er den første norske kvinnen som har klatret alene opp Mount Everest fra sør. (NTB)

 1. Les også

  Nepal-skjelvet gjorde at Mount Everest flyttet på seg

 2. Les også

  - Klatring gjenopptas på Mount Everest neste uke

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  To dager etter at tre klatrere mistet livet på verdens høyeste fjell, stod norske Vibeke Sefland på toppen av Mount Everest.

 2. VERDEN

  «Vi har ingen ord for å forklare hva vi føler»

 3. VERDEN

  Nepal har hentet ned fire lik og tonnevis med søppel fra Mount Everest

 4. VERDEN

  Derfor klatrer «alle» i Mount Everest nå

 5. VERDEN

  Nytt dødsfall på Mount Everest

 6. VERDEN

  1000 vil til topps på Everest i år, men køen dreper